| |

Tuhansia sivuja myöhemmin

Marttojen ilmastolukupiirissä on luettu reilun vuoden aikana lukuisia puhuttelevia ilmasto- ja luontoteemoja käsitteleviä teoksia. Olemme kokoontuneet noin kerran kuussa etäyhteyksin keskustelemaan yhdessä valitusta kirjasta, jonka ilmastolukupiirin osallistujat ovat tahoillaan lukeneet tai kuunnelleet.

Olen opintojen ja työn kautta ollut tekemissä ilmasto- ja ympäristöteemojen kanssa yli 20 vuotta ja seuraan tiiviisti ajankohtaista ilmastonmuutokseen ja ympäristönsuojeluun liittyvää tietoa. Siitä huolimatta ilmastolukupiirissä luetut kirjat ja niiden pohjalta käyty keskustelu ovat tuoneet aiheisiin uudenlaisia näkökulmia. Erityisesti koen, että ilmasto- ja luontoteemaisten kirjojen lukeminen on auttanut sanoittamaan ympäristökriisiin liittyviä tunteita.

Ilmastolukupiirissä luetuissa kirjoissa parasta on ollut se, että vaikka aiheet ovat tuttuja, kirjailijat onnistuvat kiteyttämään ajatuksia uudella ja herättelevällä tavalla. Toki osassa kirjoja, kuten Juha Kauppisen kirjassa Monimuotoisuus, on ollut myös paljon itselleni uutta tietoa Suomen luonnon kirjosta. Tärkeää on ollut myös kirjojen äärellä käyty keskustelu, koska se on juurruttanut kirjojen sisältöä paremmin osaksi omaa ajattelua.

Monia kirjoja voi nykyään myös kuunnella. Itse en ole sitä vielä kokeillut, koska kirjasto on minulle yksi rakkaimpia paikkoja kotikaupungissani, ja nautin kirjan kanssa sohvan nurkkaan tai junan penkkiin kätkeytymisestä.

Ilmastolukupiirin kokeileminen on helppoa, ja sitä voi kokeilla vaikkapa marttaillassa: Valitkaa yksi ilmasto- tai luontoaiheinen kirja, lukekaa tai kuunnelkaa se tahoillanne, ja keskustelkaa marttaillassa sen herättämistä ajatuksista.

Marttojen ilmastolukupiirissä luetun Lämpenevä maa – llmastolukutaidon käsikirja -teoksen kirjoittaja Mikko Pelttari on vieraana Kestävästi arjessa -podcastin uusimmassa jaksossa. Podcastissa keskustellaan ympäristökriisin herättämistä tunteista, niiden kohtaamisesta ja käsittelemisestä sekä kirjallisuuden roolista ympäristökriisissä.

Kuuntele podcast tästä.

Salka Orivuori
Kirjoittaja toimii Marttaliitossa ilmasto- ja ympäristöasioista vastaavana kehittämispäällikkönä.


Ilmastolukupiirit ovat kirjastojen, Greenpeacen, Lukukeskuksen, Marttojen ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin yhteinen haaste kutsua mukaan ihmisiä kirjojen pariin, ilmastolukupiirien merkeissä. Lukupiirit tarjoavat matalan kynnyksen paikkoja keskustella ilmastonmuutoksesta ja siihen kietoutuvista ilmiöistä. Lisätietoa www.ilmastolukupiirit.fi sekä Martat.fi:ssä.

Lukupiirissä luettuja kirjoja, mm.

Lukupiiriläisten ehdotuksia kesän lukulistalle: