| |

Ennaltaehkäisy on parasta varautumista

Joka vuosi toukokuun lopulta alkaen meillä ollaan tarkkana siitä, että ikkunaverhot ja kaihtimet pidetään tiukasti kiinni päiväsaikaan. Verhot avataan idän puolella taloa vasta, kun aurinko on kiertänyt lännen puolelle taloa. Ilta-auringon aikaan pidetään myös pohjoispuolen ikkunoissa verhot huolellisesti kiinni. Ikkunat ja ovet avataan tuulettamista varten heti aamulla ennen kuin lämpötila ulkona nousee, ja illalla vasta kun ilta on viilennyt.

Miksikö? No siksi, että asun 50-luvulla rakennetussa rintamamiestalossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto eikä mitään koneellista viilennyskeinoa. Niinpä meillä tärkein ja tehokkain keino selviytyä helteistä on hidastaa talon kuumenemista huolehtimalla siitä, että liiallinen lämpö ei pääse sisään. Kesällä meillä käytetään vain vähän uunia ja pidetään tarpeettomat sähkölaitteet pois päältä, sillä myös ne tuovat asuntoon lämpökuormaa.

Tähän asti näillä keinoin on selvitty hyvin, eikä talo ole yleensä kuumentunut kesäisin liikaa. Kun hellejaksot entisestään yleistyvät ja tulevat pidemmiksi, voi olla, että kesäisin pitää siirtyä alakertaan nukkumaan.

Tänä vuonna jo kesäkuussa Euroopassakin on riehunut maastopaloja. Kyliä on evakuoitu palojen tieltä. Espanjassa ja Ranskassa on mitattu jo kesäkuussa 40 asteen lämpötiloja, vaikka helleaallot tähän vuoden aikaan ovat poikkeuksellisia. Uutiskuvissa ihmiset näyttävät nääntyneiltä. Iltaliassa kuivuus on pakottanut säännöstelemään vettä, ja viljasadot ovat vaarassa tuhoutua. Aivan oma lukunsa ovat toki Intia ja Pakistan, jossa 50-asteen kuumuus koettelee sietokykyä, eikä ihmisillä ole paikkoja mihin suojautua auringon paahteelta.

Ilmastokriisin vaikutuksista on varoitettu jo pitkään. Nyt kun ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät yhä laajemmin, on selvää, että päästövähennyksiä tulee tehdä entistä tehokkaammin ja vaikuttavammin, koska ennaltaehkäisy on parasta varautumista. Myös ilmastokriisiin varautuminen ja sopeutuminen on kiireellistä. Toimia päästöjen vähentämiseksi, varautumiseksi ja sopeutumiseksi tulee tehdä samanaikaisesti sillä mitä tehokkaammin saamme päästöjä vähennettyä, sitä mahdollisempaa meidän on sopeutua muutoksiin. Samoin kuin omassa kodissa kannattaa ehkäistä lämpenemistä, myös maapallon mittakaavassa meidän on helpompi sopeutua muutoksiin, jos maapallon keskilämpötilan nousu saadaan rajoitettua turvalliselle tasolle.

Salka Orivuori
Kirjoittaja työskentelee Marttaliitossa ilmasto- ja ympäristöasioista vastaavana kehittämispäällikkönä.