| |

Heräämisen vaikeus (eli miksi rutiineita on niin vaikea muuttaa?)

En ole aamuihminen. Pääsen ylös sängystä noin puolen tunnin torkuttamisen jälkeen. Toistan tätä aamurutiiniani joka arkiaamu. Poden myös säännöllisin väliajoin huonoa omaatuntoa siitä, että olen vetelä aamutorkkuja. Yhteiskuntamme tuntuu olevan rakennettu reippaiden aamuvirkkujen ehdoilla ja monet menestyneet gurutkin vannovat tehokkuutensa johtuvan nimenomaan aikaisista ylösnousemisista. Minäkin haluan kuulua menestyvien aamuihmisten joukkoon!

Olen noin tuhat kertaa aikonut lopettaa torkuttamisen, sillä tiedän sen oikein hyvin olevan vain hetken lohtu, joka ei pidemmän päälle edes auta aamuväsymykseen. Itse asiassa tutkimusten mukaan torkutuksen vaikutukset ovat jopa päinvastaiset. Torkutus johtaa heräämisen hitauteen, josta taas seuraa uneliaisuutta, ärtyneisyyttä ja sekavaa oloa. Kun sekä tutkittu tieto että arkikokemukseni osoittavat näin kiistattomasti torkuttamisen haittavaikutukset, niin miksi en pysty lopettamaan sitä?

En ole ongelmani kanssa yksin. Monella meistä on arjessaan pienempiä tai isompia asioita, joihin haluaisimme muutoksen. Hyvistä aikomuksista huolimatta lipsahdamme kuitenkin helposti takaisin vanhoihin rutiineihin, tapoihin ja tottumuksiin. Käyttäytymisen muutoksen vaikeuskerrointa lisää vielä se, että useat arjen valinnoistamme tapahtuvat automaattisesti ja tiedostamatta.

Toteutimme toukokuussa yhteistyössä OP:n kanssa Rahapuhetta- kyselytutkimuksen. Siinäkin tuli selvästi ilmi hyvien aikomusten ja todellisen käyttäytymisen välinen ristiriita. Kyselyyn vastanneista 82 prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut raha-asioista ja oman talouden suunnittelusta, mutta toisaalta peräti 41 prosenttia ei ollut kuitenkaan varautunut yllättäviä menoja varten.

Varautumattomuuden taustalla on monia tekijöitä. Usein syynä on aloittamisen vaikeus. Lisäksi moni ylimitoittaa säästötavoitteensa, mikä lisää epäonnistumisen riskiä merkittävästi. Säästämisen aloittamista edesauttaakin realistisen tavoitteen lisäksi se, että säästämistä tukevien valintojen tekeminen on omassa arjessa helppoa. Vanhoista rahankäytön rutiineista irti päästäminen kysyy myös tahdonvoimaa, ja ihminen on tutkitusti lyhytjännitteinen. Siksi ei kannata heti tavoitella dramaattisia muutoksia ja yrittää tehdä nopeaa elämäntapamuutosta. Helpointa on kytkeä uusi tapa johonkin tuttuun ja säännöllisesti toistuvaan tilanteeseen arjessa. Jotta uudesta tavasta tulee rutiini, tarvitaan toistoa sekä mielekäs palkinto.

Hyvä esimerkki edellä kuvatusta menetelmästä on mikrosäästäminen. Siinä säästämisen aloittamisen kynnys on taklattu kytkemällä säästäminen arjen ostostapahtumiin. Korttimaksamisen yhteydessä euro siirtyy aina automaattisesti digitaaliseen säästölippaaseen ja puskurirahasto karttuu kuin itsestään. Useat pankit tarjoavat jo tällaista palvelua. Kun säästämisessä on näin päässyt salakavalasti alkuun, voi myöhemmin olla hyvä aika tarkastella kriittisesti myös itse pankkikortin käyttöä. Voisiko säästöä syntyä oikeasti vieläkin enemmän myös omia kuluttamistapoja muuttamalla?

Marttaliiton ja Takuusäätiön Rahat riittää -hankkeessa mietimme parhaillaan sitä, miten voisimme mikrosäästämisen lisäksi tukea arjessa syntyviä uusia rahankäytön tapoja. Henkilökohtaisessa elämässäni aloitan myös omien rutiinieni muutosprosessin heti tänään. Piintyneet rutiinini eivät muutu pelkällä tahdonvoimalla, joten on aloitettava pienillä konkreettisilla teoilla. Koska herätyskelloni on kännykässä, aion jättää sen illalla nukkumaan mennessäni niin etäälle sängystäni, että aamulla on pakko nousta ylös sammuttamaan se. Yritän välttää houkutuksen palata takaisin vällyjen väliin palkitsemalla itseni kiireettömällä aamukahvihetkellä. Toivottavasti tämä pieni muutos arjen rutiineissani ratkaisee lopulta myös aamutorkuttamiseni juurisyyn. Loppuisipa se yömyöhään somessa roikkuminen!

Minna Markkanen

Minna Markkanen
Kehittämispäällikkö, Takuusäätiö

Säästä itsellesi jemmaan rahaa! Jo pieni, kodinkoneen hintaa vastaava säästösumma auttaa pitämään rahatilanteesi hallinnassa, jos jotakin yllättävää tapahtuu. Ota Penno.fi -palvelu käyttöösi ja säästä sen avulla 300 euroa kolmessa kuukaudessa! Otatko haasteen vastaaan? Lisää vinkkejä ja tsemppiä löydät TÄÄLTÄ.