| |

Juhlitaan Suomen luontoa!

Itselleni luonto on ollut hyvin tärkeä läpi elämän. Lapsena luontoympäristöt olivat luontainen inspiraation lähde leikkimiselle ja kaikelle tekemiselle. Nyt myöhemmin aikuisiällä metsä- ja luontoympäristö on pysynyt edelleen hyvin tärkeänä paikkana, jossa voi tuntea nopeasti turhan stressin ja raskaiden ajatusten häviävän. Olen usein myös huomannut, miten luonto rauhoittaa ja elämä tuntuu siellä ollessa yksinkertaisemmalta.

Uskon, että näitä samanlaatuisia positiivisia luontokokemuksia ja muistoja moni muukin voi jakaa kanssani. Suomi onkin hyvin ainutlaatuinen maa siinä mielessä, että täällä luontoympäristöt ovat meidän kaikkien lähellä ja saavutettavissa, asuipa sitten maaseudulla tai kaupungissa. Oikeastaan voisi sanoa, että lähiluonto on meille Suomessa asuville monesti itsestäänselvyys, jonne voi mennä helposti, aina halutessaan. Eläminen lähellä luontoa ja jokaisen mahdollisuus nauttia siitä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys kaikkialla maapallolla.

Olen parasta aikaa tätä tekstiä kirjoittaessa harjoittelussa Marttaliiton ja Moniheli ry:n yhteisessä Luontokoti-hankkeessa, jossa maahanmuuttajataustaiset ihmiset pääsevät tutustumaan suomalaiseen lähiluontoon, luonnontuotteisiin ja kotipuutarhaviljelyyn. Monet hankkeen tapahtumiin osallistuneet ovat yllättyneet siitä, miten Suomessa jokamiehenoikeudet antavat mahdollisuuden siihen, että hienot luontokohteet, metsät ja vesistöt ovat helposti saavutettavissa sekä kaikille avoinna marjastukseen, sienestykseen tai vain luonnosta nauttimiseen.

Kutsunkin teidät mukaan juhlistamaan tätä ainutlaatuista ja tuttua ystäväämme Suomen luonnon päivänä lauantaina 27.8. Juhlintatyyli on täysin vapaa, kunhan päivänsankarimme Suomen luonto on siinä läsnä. Jos kaipaat ideoita juhlapäivään, niitä löytyy ainakin Suomen luonnon päivän verkkosivuilta https://suomenluonnonpaiva.fi/

Tuomas Heinämäki
Tuomas Heinämäki työskentelee harjoittelijana Marttaliiton ja Monihelin yhteisessä Luontokoti-hankkeessa.