| |

Kaisa Karttunen: Ruokaa on, mutta ei kaikille

Kaisa Karttunen

Viime vuosikymmenet maailman ruuantuotanto on kasvanut väestönkasvun tahdissa, nopeamminkin. Silti yli 800 miljoonaa ihmistä sinnittelee liian vähällä ruualla ja vielä suuremmalla joukolla on ravitsemukseen liittyviä ongelmia.

Suurin osa nälkäisistä on kehitysmaiden maaseudun asukkaita, pienviljelijöitä, naisia ja tyttöjä. Heidän ongelmansa on köyhyys ja osattomuus, jotka estävät riittävän ruuan tuottamisen tai ostamisen itselle ja perheelle.

Samaan aikaan kolmasosa maailmassa tuotetusta ruuasta joutuu hukkaan ruokaketjun eri vaiheissa. Silloin hukkaantuu myös kaikki ruokaan käytetty työ, maa, vesi ja energia. Jätteeksi joutunut ruoka on myös ympäristöriski.

Monia muutoksia tarvitaan maailman ruokajärjestelmissä, mutta Isoihin muutoksiin tarvitaan isoja päätöksiä. Siksi päättäjiä pitää muistuttaa ruuan merkityksestä.

Jokainen voi katsoa myös omalle ruokalautaselle. Omaa kuluttamista koskevat päätökset ovat lähipäätöksiä, mutta vaikutukset kauaskantoisia. Tärkeimpiä ovat arjen hyvät valinnat ja teot.

Kaisa Karttunen

Kirjoittaja toimii tutkijana e2 ajatuspajassa.