| |

Kirjallisuus auttaa käsittelemään ilmasto- ja luontokriisiä

Ilmasto- ja luontokriisi voivat aiheuttaa meissä monenlaisia tunteita – eikä ihme. On kyse merkittävistä muutoksista, joihin liittyy paljon epävarmuuksia ja huolta. On kuitenkin havaittu, että muun muassa kestävällä tavalla toimiminen ja teot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi auttaa vähentämään ilmastonmuutoksen aiheuttamia haastavia tunteita.

Kannattaa siis itse toimia ilmastonmuutoksen ja luontokriisin ratkaisemisen puolesta esimerkiksi omassa arjessa, omassa työssä, opinnoissa, luottamustehtävissä tai kansalaisvaikuttamisessa. Kaikki teot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi ovat tärkeitä kriisien ratkaisemisen kannalta, mutta ne voivat olla hyväksi myös omalle henkiselle hyvinvoinnille.

Viime vuosina ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuutta on käsitelty ilahduttavan paljon kirjallisuudessa ja muussa kulttuurissa. Päällimäisenä mieleen tulee Maustetyttöjen aivan upea single Ne tulivat isäni maalle, jossa kerrotaan, että: ”ne veivät lapsuuteni rekoissa Sellutehtaalle” ja kysytään: ”miten koskaan enää kotiin löydän, kun ne tekivät siitä IKEAn pöydän?”

Martat ovat mukana Ilmastolukupiiri -haasteessa, jossa kannustetaan suomalaisia lukemaan, keskustelemaan ja kohtaamaan ilmasto- ja luontokriisi. Kevään 2021 aikana ilmastolukupiirit tarjoavat matalan kynnyksen paikkoja keskustella ilmastonmuutoksesta ja siihen kietoutuvasta sukupuuttoaallosta. Ilmastolukupiiri tarkoittaa sitä, että kootaan yhteen porukka ihmisiä, jotka haluavat lukea yhdessä sovitut kirjat ja kokoontua keskustelemaan niistä vapaamuotoisesti. Ilmastolukupiireissä luetaan kirjoja, jotka käsittelevät tai sivuavat ilmastokriisiä ja erityisesti sitä, miten sen kanssa eletään.

Juuri nyt voit ilmoittautua lukupiirin vetäjäksi. Myös olemassa olevan lukupiirin voi muuttaa kevään ajaksi ilmastolukupiiriksi ja ilmoittaa mukaan.