| |

Kotityöt kuuluvat kaikille

Kodinhoito on arjen taito, joka opitaan pienestä pitäen, ja tehtäviä jakamalla kenellekään ei tule liian suurta taakkaa. Perhe voi yhdessä pohtia, sopiiko omaan elämänrytmiin paremmin yksi siivouspäivä viikossa vai pysyykö koti paremmin siistinä pitkin viikkoa tehtävillä askareilla. Kun siisteyttä pitää yllä pienin teoin, suursiivoukseen ei välttämättä tarvitse ryhtyä lainkaan. 

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa! 

Tuttu sananparsi sopii tähänkin: kun lapsi on ollut mukana kodinhoidossa jo polvenkorkuisesta, omasta kodista huolehtiminen sujuu todennäköisesti kuin vettä vain. Mukaan voi ottaa jo aivan pienen taaperon, kunhan vanhempi on läsnä. Mitä pienempi lapsi, sitä innokkaampi hän on touhuamaan vanhemman kanssa. 

Vanhemman tärkein tehtävä onkin näyttää mallia, tehdä mukana, neuvoa ja opastaa. Tehdystä työstä tietenkin kiitetään ja kehutaan, mikä tukee lapsen itsetunnon kehittymistä ja sisäisen motivaation vahvistumista. Pitkä pinnakin saattaa aluksi olla tarpeen, kun tulos ei ehkä vastaakaan aikuisen standardeja. Lapsen työn jälkeä ei kuitenkaan pidä korjata: tärkeintä on, että hän osallistuu ja kokee onnistumisen tunteita. 

Mistä puhtia hiipuvaan intoon? 

Viimeistään teini-iässä siivousinto saattaa lopahtaa, mutta silloinkaan peli ei ole menetetty. Kotitöiden jakamisesta on hyvä keskustella ja varmistaa myös, että lapsi ymmärtää, mitä häneltä odotetaan. Oman huoneen siivoaminen voi tarkoittaa lapselle sitä, että kerätään lelut koriin, kun vanhemmalla on mielessä myös imurointi ja lattian moppaus. Pölyjen pyyhkimisestä on käytävä läpi, mitä liinaa käytetään, miten ja mistä pölyt pyyhitään ja mitä liinalle tehdään pyyhkimisen jälkeen. Eihän aikuisenkaan oleteta osaavan uutta työtä ilman perehdytystä! 

Jääkaapin oveen kiinnitettävä viikkolista ja siihen merkityt tehtävät voivat selkiyttää peliä. Vanhempi voi antaa myös vaihtoehtoja: pyyhitkö pölyt vai vietkö roskat? Siivouksesta voidaan tehdä peli tai leikki: kerätään leimoja tehdyistä tehtävistä tai kirjoitetaan ne lapulle ja arvotaan jokaiselle omansa. Perhe voi myös sopia, että yhteisen siivouksen jälkeen pidetään leffa- tai lautapeli-ilta. Joskus lempimusiikki voi toimia urakan vauhdittajana. 

Palkkaa kotitöistä? 

Leikki, ja isommilla lapsilla myös koulunkäynti, on lapsen työtä, eivätkä kotityöt saa rasittaa liikaa. Roskapussin vieminen tai oman huoneen siistiminen ei kuitenkaan vie paljon aikaa. Pitäisikö näistä askareista sitten maksaa? Sen tietysti päättää jokainen perhe itse, mutta kannattaa muistaa, että yhteisen kodin viihtyisyydestä huolehtiminen kuuluu kaikille eikä sen tulisi olla sidottu rahalliseen pontimeen. Ehkä yksi viikkorahan edellytyksistä voisi olla oman huoneen siistinä pitäminen, ja isommista töistä, kuten puutalkoista tai matonpesusta, voisi sopia jonkin pienen palkkion. Tavallisten arkisten askareiden tulisi kuitenkin olla perheen yhteinen asia – ilman rahallista korvausta. 

Esimerkkejä eri ikäisille lapsille sopivista kotitöistä: 

Taapero: 

  • lelujen kerääminen, yksittäisten roskien tai vaipan vieminen roskiin, vaatteen vieminen pyykkikoriin, omalla pikkuharjalla lakaisu, omalla pikkuharavalla haravointi 

Eskari-ikäinen: 

  • oman sängyn petaaminen, pölyjen pyyhkiminen (kuivalla tai vedellä nihkeytetyllä liinalla), jätteiden lajittelu, ulkovaatteiden ripustaminen naulakkoon, kenkien paneminen paikoilleen 

 Alakouluikäinen: 

  • oman huoneen siivoaminen, imurointi (yksittäisiä huoneita), tiskaaminen, roskien vieminen, kaupassakäynti (jos kauppamatka on turvallinen), astianpesukoneen täyttö/tyhjennys (vanhempi ottaa terävät veitset ja painavat astiat pois), lemmikin ruokkiminen ja hoito 

Teini: 

  • imurointi, lattianpesu, wc:n pesu, pyykinpesu, ikkunoiden pesu, haravointi ja muut pihatyöt, koiran ulkoilutus 

Huom. Ruoanlaiton ja leipomisen parissa löytyy kaikenikäisille sopivaa – ja usein mieluisaa – puuhaa! Myös jätteiden lajittelua voi alkaa opetella vanhemman opastuksella taaperosta lähtien. 

Tulosta jääkaapin oveen viikkokalenteri tästä (versio 1) tai tästä (versio 2).

Katso lyhyt video Marttojen vinkeistä kotitöiden jakamiseen täältä.

Löydät paljon tietoa kodin siivouksesta täältä.

Tutustu Marttojen lajittelu- ja kierrätysohjeisiin täällä.