| |

Runsaimman satokauden kynnyksellä

Toukokuisesta maasta pilkistävät kosteutta kiiltävät, kaarevat poimut. Siirrän viime syksyn lehtiä syrjään, ja esiin paljastuu kolme, neljä pieneltä tippaleivältä näyttävää kumpua, kuin kasaan rutistettua suklaanruskeaa samettia. Heureka! Kevään ensimmäiset korvasienet ovat kohonneet maan pintaan.


Suomen luonto alkaa herätä eloon keväällä. Korvasienten lisäksi eteläisessä Suomessa maasta työntyy jo esimerkiksi nokkosen ensimmäisiä lehtiä ja horsman varhaisimpia varsia. Vuoden ensimmäistä satoa saadaankin nauttia juuri luonnontuotteiden muodossa.


Termisen kasvukauden katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli +5 asteen ja päättyvän, kun lämpötila laskee pysyvästi alle tuon rajan. Alku ajoittuu maan eteläosissa tyypillisesti huhtikuun loppupuolelle ja pohjoisimmissa osissa kesäkuun alkuun. Kasvukauden lyhyyttä meillä kompensoi pohjoisen sijainnin ansiosta runsas valo. Pitkät päivät luovat ainutlaatuiset olosuhteet muun muassa viljojen ja marjojen kasvulle.


Suomessa kasvisten satokausi on runsain kesäkuusta elokuuhun, ja silloin kannattaakin nauttia tuoreista vihanneksista ja marjoista. Syksyllä satoa saadaan vielä muun muassa juureksista ja hedelmistä, ja monia luonnontuotteita voi kerätä aivan lumen tuloon saakka. Satokauden antimien hyödyntämisestä ei turhaan muistutella, sillä kasvikset ovat omassa sesongissaan maukkaimmillaan ja edullisimmillaan. Monet kaupat nostavatkin jo sesongin herkut näyttävästi esille, ja inspiraatiota niiden valmistamiseen sekä ruokaohjeita voi etsiä vaikka meidän marttojen Sesongin ruoka-aineet -sivuilta.


Kotimaisia ravintoainerikkaita varastokasviksia on tarjolla kohtuuhintaan läpi talven, mutta kunkin sesongin satoa kannattaa myös säilöä eri tavoin talvikuukausien varalle. Pakastaminen sekä erilaisten hillojen tekeminen ovat ehkä helpoimpia tapoja panna talteen kasvukauden maut. Säilöä voi myös esimerkiksi mehustamalla, kuivaamalla, suolaamalla, hapattamalla ja etikan avulla. Paljon tietoa löydät Säilöntä-sivuiltamme.


Tämä on myös parasta aikaa kokeilla uusia makuja: vaihtele eri salaattilajikkeiden välillä, lisää ruokaan itsellesi vieraammaksi jäänyttä yrttiä ja maistele uusia omenalajikkeita. Otetaan alkava kasvukausi innolla vastaan ja nautitaan sen herkuista kaikin aistein aina kevään ensi mauista loppusyksyn hurmaaviin aromeihin saakka.


Kaudesta toiseen kiertävä keitto
Todellinen satokauden sankari on minestronekeitto, joka muuntautuu vuodenkierron myötä kevät-, kesä-, syys- ja talvikeitoksi. Vain mielikuvitus on rajana! Pohjaksi sopii ympäri vuoden tomaattinen kasvisliemi, kourallinen pikkupastaa kotivarasta sekä juureskellarin ja pakastimen luottopelaajat: porkkanat ja herneet. Keväällä keittoon pannaan parsaa, varhaiskaalia ja kevätsipulia, kesällä kesäkurpitsaa, kesäsipulia, fenkolia, paprikaa ja tomaattia, syksyllä uuden sadon porkkanaa, selleriä ja lehtikaalia, talvella koko juureskimara! Proteiinia keitto saa erilaisista pavuista ja toisinaan vaikka pienestä määrästä silputtua pekonia. Läpi vuoden keittoon sujautetaan vihanneslokeroon unohtuneet palaset ja pinnalle ripotellaan lempiyrttejä. Ohje kuvan alla.


Kausikeiton pohja:
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
1-2 rkl rypsiöljyä
n. 7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai 2 rkl kasvisliemifondia (tai kanaliemivalmistetta)
1 prk tomaattimurskaa
(suolaa ja mustapippuria)

  1. Silppua valkosipulinkynsi ja sipuli.
  2. Kuumenna rypsiöljy kattilassa ja lisää sipulit. Kuullota 5–10 minuuttia keskilämmöllä. Varo, että sipulit eivät pala.
  3. Lisää tomaattimurska ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia, jotta osa nesteestä haihtuu.
  4. Lisää vesi sekä liemikuutio tai fondi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä keskilämmöllä 10-20 minuuttia käyttämistäsi raaka-aineista riippuen.
  5. Mausta aivan lopuksi halutessasi suolalla ja mustapippurilla. Huom. liemivalmisteissa on usein suolaa ja jotkin raaka-aineet, kuten pekoni, sisältävät suolaa.

Lisäksi:

Jos käytät porkkanaa tai muita juureksia, perunaa, kesäkurpitsaa, fenkolia, paprikaa, purjoa jne., pilko ne ja kuullota yhdessä sipulien kanssa.

Jos käytät pekonia, lisää se silputtuna kasvisten kuullotuksen loppuvaiheessa.

Lisää suikaloitu kaali, pavut ja pasta, kun liemi kiehuu ja keitä vielä n. 10 minuuttia.

Lisää pakasteherneet jäisinä muutama minuutti ennen kuin keitto on valmis.

Kevät- ja kesäsipuli sekä yrtit kannattaa lisätä keittoon vasta, kun se on muuten valmista, jotta ne säilyvät maukkaina.

Tarjoile keitto halutessasi parmesaaniraasteen ja leivän kera.