| |

Leila Timonen: Uusiutuvaa energiaa kotiin

Lämpöpumppu, takka, aurinkopaneeli… Mistä lähtisin liikkeelle, kun haluaisin pienentää asumisen ilmastokuormaa?

Kun vähennetään asumisen ilmastovaikutuksia, keskeistä on fossiilisilla energialähteillä tuotetun sähkön ja lämmön vaihtaminen uusiutuvilla energialähteillä tuotettuun. Jokaiselle kotitaloudelle on tarjolla sopivia ja helppoja mahdollisuuksia uusiutuvan energian hyödyntämiseen.

1. Vaihda kotitaloussähkö uusiutuvalla tuotettuun

Millainen sähkösopimus teidän perheellänne on ja millaista sähköä ostatte? Valtaosalla kotitalouksista on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa sähkön tuotannon alkuperää ei ole määritelty. Kilpailuttamalla sähkösopimuksen voit saada edullisemman sähkötuotteen. Samalla voit päättää, että ostat vain uusiutuvalla tuotettua sähköä.

Käy huolellisesti läpi sopimuksen sisältö ja hinnoittelu. Tutustu vaihtoehtoihin Energiaviraston ylläpitämällä vertailusivustolla.

2. Hyödynnä tulisijaa tehokkaasti

Puun polttaminen takassa tai uunissa vähentää muita lämmityskuluja. Jos puuta on omasta takaa tai edullisesti saatavilla ja oikea lämmitystekniikka hallussa, voi lämpöä varaavan tulisijan säännöllinen käyttö leikata 10–30 % sähkölämmittäjän laskusta. Polta vain puhdasta ja kuivaa puuta, niin vähennät puunpolton hiukkaspäästöjä.

3. Ilmalämpöpumppu hyvänä tukena

Ilmalämpöpumppu ei korvaa varsinaista lämmitystä, mutta on hyvänä tukena öljy- ja sähkölämmitykselle. Pumpun kannattaa antaa pöhistä lämpöä sisään jo ihan säästösyistä. Uudet laitteet tuottavat lämpöä kovillakin pakkasilla, mutta laite kannattaa säätää tavanomaista lämpimämmälle asetukselle, jopa 25–30 asteeseen.

Lämpöpumpusta on hyötyä vain, jos muu lämmitys on säädetty alemmalle tasolle. Esimerkiksi pattereiden asetusarvo voi olla neljäkin astetta alhaisempi kuin ilmalämpöpumpun asetusarvo. Näin varmistat, että pumppu lämmittää ensin ja sähköpatterit vasta sen jälkeen.

Mikäli lämmität uunia tai takkaa, kytke pois ilmalämpöpumpun automaattiviilennys. Pahimmassa tapauksessa pumppu reagoi tulisijan lämpöön kytkemällä viilennyksen päälle.

4. Lämpöä maasta tai ilmasta

Maalämpöpumppu on nyt suosittu lämmitysratkaisu uudiskohteissa ja lämmitysjärjestelmäremonteissa. Suosiotaan kasvattaa myös ilma-vesilämpöpumppu, joka on maalämpöä edullisempi ja soveltuu pienempien rakennusten järjestelmäksi. Lämpöpumpulla tuotetaan yleensä valtaosa vuosittaisesta lämmöntarpeesta, mutta kovimmilla pakkasilla se käyttää enemmän sähköä.

Myös taloyhtiöt ovat innostuneet vaihtamaan öljystä maalämpöön. Jos kerrostalossa on koneellinen poistoilmanvaihto, voi lämmöntalteenotolla ja poistoilmalämpöpumpulla saavuttaa huomattavat lämmityskulujen säästöt. Isojen kiinteistöjen energiaremontit edellyttävät asiantuntevan suunnittelijan apua ja usein myös rakennuslupaa kunnalta.

5. Auringosta puhdasta lämpöä ja sähköä

Aurinkoenergiaratkaisut kiinnostavat erityisesti pientalo-omistajia. Aurinkopaneeleilla saat keväästä syksyyn osan tarvitsemastasi sähköstä. Aurinkokeräimillä puolestaan lämmität käyttövettä lämminvesivaraajassa. Aurinkopaneelit ovat yksi vähäpäästöisimmistä tavoista tuottaa sähköä.

Aurinkoenergiaratkaisut ovat pitkäikäisiä. Hankinta tuottaa päästötöntä energiaa ja maksaa itsensä takaisin noin 15 vuodessa käyttökohteesta sekä mitoituksesta riippuen. Kun esimerkiksi aurinkopaneelien tuotto pysyy hyvänä vähintään 25 vuotta, ennättää kotitalous hyötymään ilmaisesta sähköntuotannosta pitkään.

Lisätietoa ja käyttöohjeita uusiutuvasta energiasta

Leila Timonen
Kirjoittaja työskentelee viestintäpäällikkönä Motivassa.