| |

Miten papuvallankumous tehdään?

Miten herneet ja muut palkokasvit saadaan suomalaisten lautasille? Isosta ruokakulttuurin muutoksesta ei ole kyse, sillä perinteisiä ja moderneja, maukkaita ja helppoja ohjeita löytyy sekä vanhoista keittokirjoista että aikaansa seuraavien vaikuttajien blogeista.

Syyskuun lopulla järjestetyllä Papuja pallon parhaaksi -yleisöluennolla ruokaprofessori Johanna Mäkelä avasi suomalaisen ruokakulttuurin muutosta. Seitsemässäkymmenessä vuodessa liha on syrjäyttänyt tilaa viljatuotteilta ja palkokasveilta elintason noustessa. Nyt suunta on terveyden ja ympäristön nimissä takaisin kohti kasvisvoittoisempaa ruokavaliota, eli palataan ”vanhaan hyvään”. Kaikki ei toki ollut vain hyvää 1950-luvulla, mutta sieltä voi hakea makumuistoja ja ruoan valmistamisen taitoja sekä asennetta.

Nuorissa on tulevaisuus – mutta niin on muorissakin! Moni nuori on valmis kokeilemaan uusia kasviproteiinivalmisteita, kertoi yliopistonlehtori Antti Knaapila Papuja pallon parhaaksi -luennossaan. Hän on tarkastellut tutkimuksissaan kuluttajien mielikuvia ja asenteita kasviproteiineja kohtaan. Haasteena ovat hintamielikuva ja uutuus, eli tarvitaan ”hoksautusta” käyttöön. Tässä ajattelen kotitalousopetuksen sekä meidän marttojen roolin erittäin tärkeänä. Nykyinen ruokakauppojen tarjonta ja ruokakulttuuri näyttävät erilaiselta nuorten silmin, sillä heillä ei ole niukkuuden kokemusta lapsuudesta sotien jälkeen tai laman ajalta.

Kun tavoitteena on lisätä palkokasveja suomalaisten lautasille, on tärkeää huomioida erot eri sukupolvien kokemuksissa ja asenteissa. Niukkuudesta päässeet sukupolvet arvostavat toisella tavalla nykyistä elintasoa, ja heille nuoruudessa tarjottu tieto on esimerkiksi korostanut eläinproteiinin tarpeellisuutta ruokavaliossa. Milleniaaleille tilanne on yltäkylläisyyden ruokaympäristössä toisenlainen. Nykypäivän valintojen monimutkaisuuteen halutaan helppoja ratkaisuja: halu tehdä hyvää oman terveyden lisäksi ympäristölle korostuu ilmastonmuutoksen huolen painaessa ahdistavana. Osalle ympäristön hyvinvoinnin tärkeys ohittaa oman terveyden muutoksen motivaattorina. Tämä pätee niin nuoriin kuin vanhempiinkin.

Me martat kohtaamme eri-ikäisiä ihmisiä keittiöissä, toreilla ja digikanavissa. Joustava ja arvostava suhtautuminen erilaisiin ruokavalioihin ja syömiseen, lempeä tuuppaaminen kohti kestävää ruokavaliota sekä tutkittuun tietoon perustuva neuvonta ovat meidän työkalujamme muutoksessa. Siten herkulliset, monipuoliset ja uudetkin makuelämykset päätyvät kotikeittiöissä kokeiluun ja osaksi arjen kasvispainotteista ruokavaliota.

Katso YouTubesta 29.9. tallennettu Papuja pallon parhaaksi -webinaari. Opin sen aikana uutta ja toivon, että sinäkin löydät Johanna Mäkelän, Antti Knaapilan ja sokerina pohjalla Kaija Rautavirran luennoista itsellesi kipinää ja iloa!