| |

Sydän ja järki mukana

Marianne Heikkilä tilkkupeittojen luovutustilaisuudesssa Naistenklinikan osastolla K7. Martat / Tilkkupeitot. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

On lähdettävä kotoa ulos, jotta voi nähdä tarkemmin, mitä odotamme tulevaisuudelta, toisiltamme ja elämältämme. Yhdessä tekeminen neljän seinän ulkopuolella opettaa paljon perheen sisäisestä dynamiikasta, parisuhteesta, ystävistä ja läheisten odotuksista. Ulkona kaikki tiivistyy olennaiseen. Selviää, onko yhteisiä tavoitteita ja halua tehdä yhdessä.

Perheemme yhteinen talviharrastus on luistelu: pojat pelaavat jääkiekkoa, mies valmentaa, käymme luistelemassa tekojääradoilla ja meren- tai järven jäällä. Olemme vanhempina pitäneet tärkeänä, että hyvillä keleillä ja ulkoilusäällä on käytävä ulkona, varsinkin kaupunkilaisena. Tietokonepelit, kännykät ja tekniset laitteet imaisevat varsinkin nuoren hetkessä. Lukemiselle ja ulkoilulle on raivattava tilaa tahdolla ja ”mahtikäskyillä”.

Tänä vuonna Marttojen kotitalousneuvonnassa nostetaan esille Arkiruoka on järkiruokaa -aihe, jolle on avattu omat sivut martat.fi -sivustolla. Martoille arki on sydämen asia. Omien arkivalintojen merkitys kasvaa. Haastamme, rohkaisemme ja autamme jokaista pohtimaan omia valintojaan, välttämään hävikkiä, vähentämään lihan syöntiä ja vaikuttamaan kuluttajana. Tänä vuonna valmistaudumme juhlavuoteemme 2020 ja iloitsemme jokaisesta 45 000 jäsenestämme, jotka haluavat jäsenmaksullaan tukea järjestömme elinvoimaisuutta ja kehittävät omalla toiminnallaan järjestöämme uuteen kasvuun.

Syyskuun Marttailuviikko ja Mediamarttatoiminta ovat uusia tapoja tehdä tunnetuksi toimintaamme myös heille, jotka eivät ole vielä mukana järjestössämme tai sisältöjemme ja palvelujemme piirissä.

Olen iloinen siitä, että monen martan toive on kuultu, ja nyt on mahdollisuus ilmoittautua tutustumismatkalle Euroopan Parlamenttiin, jossa emäntänämme toimii varapuheenjohtaja Sirpa Pietikäinen. Lisätietoja matkasta tämän lehden sivulla 2.

P.S. Kiitos kaikille teille, jotka teitte vapaaehtoistyötä viime vuonna auttaen ja ilahduttaen: yli 6 000 peittoa Uudelle Lastensairaalalle, 200 vauvapakettia presidentin tilaamana itsenäisyyspäivänä syntyneille, niille 250 martalle, jotka toteuttivat Moppiradan 10 000 koululaiselle… ja lukemattomille paikallistempauksille, joita martat mahdollistivat.

Marianne Heikkilä

Kirjoitus on julkaistu Martat-lehden pääkirjoituksena numerossa 1/2018.