| |

Viisas varautuu

Odottelen ensimmäisen syysmyrskyn saapumista kaupunkiin. Mietin, mitä teen, jos sähköt menevät poikki. Onko puhelin ladattuna, pääsenkö kauppaan, miten käy sovittujen työpalaverien? Miten läheisten arki sujuu?

Kotivara alkaa olla tuttu termi suomalaisille, mutta varautuminen on laajempi kokonaisuus. Luonnonilmiöt tai sairastuminen voivat sekoittaa arjen rutiinit. Poikkeustilanteissa oman hyvinvoinnin varmistaminen ei riitä. Tarvitaan myös huolenpitoa lähimmäisestä, välittämistä, naapuriapua.

Tuoreimman yhdistyskyselyn mukaan 18 prosenttia marttayhdistyksistä toteutti varautumiseen tai kotivaraan liittyvän marttaillan viime vuonna. Toivottavasti tämä ajankohtainen aihe löytää jatkossa tiensä jokaisen yhdistyksen tapahtumakalenteriin. Varautuminen on nyt yksi Marttojen keskeisistä teemoista. Olemme mukana rakentamassa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta ja laadimme uuden varautumisstrategiamme vuoteen 2023 mennessä. Siihen kuuluu viisi kokonaisuutta:

  1. Kestävä ja omaehtoinen varautuminen. Lähtökohtana ovat ympäristön, talouden ja terveyden kannalta kestävät valinnat.
  2. Kotivara. Ruokaa, juomaa ja välttämättömiä tarvikkeita kotiin ainakin kolmeksi vuorokaudeksi.
  3. Luonnontuotekeruu, koti- ja omatarveviljely, resurssiviisas ruokajärjestelmä. Pidempiaikaiseen varautumiseen liittyy marjojen, sienten ja yrttien kerääminen, säilöntä ja muonitus sekä ruokaturvaa ja huoltovarmuutta vahvistava osaaminen kaupunki- ja kotitarveviljelyssä.
  4. Tietojen ja taitojen jakaminen. Martat voivat osallistua 72h-koulutuksiin, NASTA-harjoituksiin, Pelastusalan keskusliiton ja muiden toimijoiden koulutuksiin ja jakaa osaamistaan seuraaville sukupolville.
  5. Varautumisvalmiuksien taitojen lisääminen. Jokainen voi omalta osaltaan vahvistaa turvallisuuden kokemusta. Huolehditaan lähimmäisestä, autetaan naapuria, soitetaan iäkkäälle sukulaiselle: Mitä kuuluu, miten voit?

Turvallista syksyä!

Marianne Heikkilä

P.S. Muistaminen on välittämistä. Hautakiveen kiinnitettävä reliefi on arvokas tapa kunnioittaa marttojen elämäntyötä ja edesmenneitten muistoa. Katso: www.martat.fi/martan-muistolle