Nautitko veden äänistä? Laineen liplatuksesta? Meri- tai järvituulen syleilystä? Moni varmasti nauttii – minä ainakin! Kesällä maassamme on erinomaiset mahdollisuudet hakeutua virkistymään veden äärelle, siitä tuhannet vesistömme pitävät huolen. Paitsi että lukuisat järvet, joet, lammet ja merialueet tarjoavat paikan virkistymiseen ja akkujen lataamiseen, ne myös ravitsevat meitä. Ja näistä kahdesta asiasta kalastuksessa harrastuksena on paljolti kyse.

Kalastus on hyödyllinen ja monipuolinen harrastus, jota voi harrastaa ympäri vuoden. Jokaisena vuodenaikana harrastus muuttaa muotoaan ja tarjoaa uudenlaisia elämyksiä: uusia tapoja kalastaa, uusia lajeja, uusia makuja! Kalastus on oivaa vastapainoa hektiselle nykyarjelle, jossa älylaitteet tuntuvat joskus johtavan meitä eikä päinvastoin. Kun saa keskittyä siihen, mitä siiman päässä tapahtuu ja samalla nauttia edessä avautuvasta vesimaisemasta, mieli rentoutuu. Suosittelen!

Kulkemalla kalastuksessa luonnon kiertokulun mukaan havaitsee myös, kuinka monimuotoisia aarrearkkuja vesistömme ovatkaan. Kesällä moni kalastaa vaikkapa ahventa ja kuhaa. Särkikaloja kalastamalla ja niistä ruokaa laittamalla teet samalla myös ympäristöteon poistamalla niihin sitoutunutta fosforia.

Kalankäsittelytaitojen puuttuminen on kuitenkin osalle syy olla lähtemättä kalaan. Kalankäsittelyn, etenkin fileoinnin, oppiminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, se vaatii vain toistoja. Kannattaakin suhtautua taidon oppimiseen mielekkäänä, vaikka ihan elämänmittaisena matkana. Vain tekemällä taidot kehittyvät. Kalankäsittelyn taito innostaa myös kalastusharrastuksen jatkamiseen. Kalan ruoaksi laittamisesta ei myöskään tarvitse tehdä hankalaa. Kokeile vaikka tikkukalaa nuotiolla eräretkellä tai takapihan grillissä ja huomaa, että hyvät asiat tulevat usein yksinkertaisissa paketeissa.

Jokaisena vuodenaikana harrastus muuttaa muotoaan ja tarjoaa uudenlaisia elämyksiä: uusia tapoja kalastaa, uusia lajeja, uusia makuja!

Tässä muutama hyvä vinkki kesän kalareissuille:

  • Onkiminen on leppoisa tapa kalastaa ja onkimalla saa myös yleensä hyvin saalista. Muista valita onkeesi solakanmallinen koho. Se on herkempi, ja saat näin ollen paremmin kalaa.
  • Virvelillä kalastaminen on mukavan aktiivista tekemistä. Heität sitten uistinta tai vaikka jigiä, muista että 18–64-vuotiaan tulee maksaa kalastonhoitomaksu vaikka satunnaisestikin heittelisi virveliä mökkilaiturilta. Kalastonhoitomaksujen turvin hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia.
  • Vastuullinen kalastaja ottaa kaloja saaliiksi vain sen verran kuin tarvitsee, muistaa kalojen alamitat ja ottaa ruokakalat elinvoimaisista kalalajeista tai istutetuista yksilöistä.
  • Kannattaa opetella kalojen alkukäsittelyn perussääntö: tainnuta, verestä, perkaa, jäähdytä. Kesäaikaan etenkin kannattaa varustautua kalojen jäähdyttämiseen, eli kylmälaukku ja kylmäkallet matkaan!
  • Muista pukea pelastusliivit päälle, kun lähdet veneellä liikenteeseen. Myös soutuveneessä ja vaikka olisi tyyntä. Yllättävät tilanteet kun tuppaavat tulemaan yllättäen.

Voisiko kalastus maistua sinullekin tänä kesänä?

Nähdään kalalla!

Johanna Antila, koordinaattori, Suomen Vapaa-ajankalastajat

Mimmit kalastaa -hanke: https://mimmitkalastaa.fi/

Vinkkejä monipuoliseen ja ympärivuotiseen kalastusharrastukseen: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu/

Marttojen kala-sivut: martat.fi/kala/