Kehitysyhteistyöllään Martat tukevat Kamerunissa köyhiä naisia ja tyttöjä sekä uusia kotitalousalan pienyrityksiä. Etiopiassa vammaiset naiset osallistuvat kotitaloustyöpajoihin. Yhdessä Väestöliiton ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa vaikutamme Malawin maaseudulla tyttöjen koulunkäynnin lisääntymiseksi.

Kamerun

Kamerunissa tehtävän työn kautta olemme tavoittaneet yli 2000 naista ja koulutyttöä. Yrittäjyyskursseilla ja koulujen kerhotoiminnassa on käsitelty hyvän yrittäjän ominaisuuksia, oman bisnessuunnitelman laatimista, kulurakennetta sekä omia tavoitteita ja unelmia. Jokainen nainen on tehnyt mentorin johdolla oman bisnessuunnitelman ja suunnittelee, mitkä hankinnat häntä auttaisivat eniten. Myönnämme pienlainoja yrityksessä tarvittaviin hankintoihin, yhteensä noin 500 lainaa. Viikon mittaisilla ravitsemus- ja lähiruokakursseilla perehdytään eri-ikäisten perheenjäsenten edulliseen hyvään ravitsemukseen ja ruuan hygieniaan.

kv-marttailu_kansainvalisyys
Kamerunilainen kotitalouskurssi huipentuu kokkikilpailuun. Kurssilla tehdään myös bisnessuunnitelmia ja määritellään omia tavoitteita ja unelmia.

Vuosina 2019–2020 marttahanke toimii kuudella Kamerunin alueella: Yaoundéssa, Bamendassa, Marouassa, Bertouassa, Bafoussamissa ja Doualassa. Mukana on ranskan- ja englanninkielisiä naisia, muslimeja ja kristittyjä, yksinhuoltajia, nuoria tyttöjä ja vammaisia naisia.

Katso esimerkkivideo kotitalousopetuksesta:

 

Etiopia

Yhteistyömme Etiopiassa jatkuu vuosina 2019-2021. Marraskuussa 2016 aloitimme ensimmäiset kotitaloustyöpajat Etiopian vammaisten naisten järjestön EWDNAn ja suomalaisen Kynnyksen kanssa. Työpajalaiset liikunta-, näkö- ja kuulovammaiset naiset oppivat käytännön ruuanvalmistusta ja saivat uutta tietoa ravitsemuksesta ja hygieniasta. EWDNA järjestö tarjoaa jurudista ja sosiaalista apua ja koulutus- ja verkostoitumismahdollisuuksia eri tavoin vammaisille naisille.

Malawi

Martat ovat edistävät Malawin maaseudulla tyttöjen koulunkäyntiä ja seksuaaliterveyttä ja -oikeuksia. Tuemme erityisesti koululaisten äitejä heidän omien ansioidensa lisäämisessä. Teemme työtä yhdessä kahden suomalaisen järjestön, Väestöliiton ja Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa.

Tue työtämme – lahjoita!

Marttojen kautta tuki menee perille valvotusti paikallisille järjestöille, jotka toimivat ruohonjuuritasolla naisten ja tyttöjen elämän parantamiseksi. Tule mukaan tukemaan toimintaamme. Kansainvälisen marttaillan järjestämiseen voit pyytää mukaan piiristä myös vapaaehtoista kansainvälistä marttaa esittelemään työtämme Afrikassa.

Keräystili:
Danske Bank FI15 8000 1570 4855 90 /Marttojen kehitysyhteistyö, viite 2066

Lisätiedot:
Marttaliiton kehittämispäällikkö Terhi Lindqvist, terhi.lindqvist (at) martat.fi, p. 050 516 9412.

Keräyslupa:
Poliisihallitus keräyslupa RA/2020/857. Lupa on myönnetty Marttaliitto ry:lle 15.7.2020 ja se on voimassa 1.8.2020 alkaen koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tutustu Marttojen kehitysyhteistyön menneisiin vuosikymmeniin Emäntälehden ja Martat-lehden artikkelikokoelmien 1980-2016 kautta

Kehitysyhteistyöartikkelit Kenia 1980-1991

Kehitysyhteistyöartikkelit Sambia 1990-2000

Kehitysyhteistyöartikkelit Zimbabwe 1991.1998

Kehitysyhteistyöartikkelit Burkina Faso 2000-2011

Kehitysyhteistyöartikkelit Kamerun 2011-2016

Kehitysyhteistyöartikkelit Swazimaa 2014-2016