Martat Afrikassa – historiaa

Vuonna 1980 Marttojen ensimmäinen kehitysyhteistyöhanke ”Äiti ja lapsi Keniassa” käynnistyi. 1970-luvun lopulla Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Salme Holma ja valtuuston varapuheenjohtaja  Birgitta Bröckl matkustivat Keniaan Maailman maaseutunaisten liiton kokoukseen. Matkalla koetusta ja nähdystä virisi suunnitelma kansainvälisen työn vahvistamisesta ja syntyi monta ideaa naisten aseman parantamiseksi maailmalla perinteisin marttamenetelmin.

Puhtaan veden äärellä.

Yli neljän vuosikymmenen ajan olemme kohdanneet kymmeniä tuhansia naisia ja heidän perheitään Keniassa, Sambiassa, Zimbabwessa, Burkina Fasossa, Swazimaassa, Kamerunissa, Etiopiassa ja Malawissa. Tuhannet martat ovat osallistuneet keräyksiin, sadat vapaaehtoiset järjestäneet  marttailtoja, kirkkopyhiä ja myyjäisiä. Afrikkalaisia vieraita on käynyt Kuopion torin Kalaryssäyksessä, kiertueilla ympäri Suomen ja viimeksi syyskuussa 2019 Helsingissä Marttatorilla. Vapaaehtoisia ja työntekijöitä on vieraillut kohdemaissa työhön tutustumassa.

Kaikessa työssä on ytimessä oman elämän saaminen haltuun niissä puitteissa, mihin itse kukin olemme syntyneet. Kamerunilaisen Marie Louise Wandjin sanoin: ”Naisen elämä on kuin auto. On parasta opetella ajamaan niin voi itse päättää, mihin suuntaan auto kulkee.” Toimimme tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien toteutumiseksi ja vammaisten naisten itsemääräämisoikeuden ja arjen taitojen puolesta. Kaikissa hankkeissa yksi keskeinen toimintamuoto on kotitalous- ja ravitsemusneuvonta.

Olemme kiitollisia Suomen ulkoministeriölle luottamuksesta, jota meille on osoitettu rahoituksia myönnettäessä.

Tutustu Marttojen kehitysyhteistyöhön Emäntälehden ja Martat-lehden artikkelikokoelmien 1980-2016 kautta

Kehitysyhteistyöartikkelit Kenia 1980-1991

Kehitysyhteistyöartikkelit Sambia 1990-2000

Kehitysyhteistyöartikkelit Zimbabwe 1991.1998

Kehitysyhteistyöartikkelit Burkina Faso 2000-2011

Kehitysyhteistyöartikkelit Kamerun 2011-2016

Kehitysyhteistyöartikkelit Swazimaa 2014-2016