Metsäteemavuosi käsitöissä

Marttojen 125-vuotis juhlavuoden yhteisenä teemana on metsä, joka käsitöiden osalta voi tarkoittaa esimerkiksi luonnonmateriaalien hyödyntämistä tai metsäretkitarvikkeiden tekoa. Käsityötempauksena tehdään istuinalustoja päiväkotien metsäretkille (ja miksei marttojen omillekin). Etäkässäkahviloissa aiheina ovat istuinalustat, pajunpunonta, kasvivärjäys, kranssit, juhlavuoden marttaneule ja joulukoristeet luonnonmateriaaleista.

Istuinalustoja päiväkotilasten metsäretkille

Juhlavuoden käsityötempauksena martat lahjoittavat istuinalustoja lähipäiväkotiensa metsäretkille. Kannattaa olla yhteydessä lähistön päiväkotiin ja tiedustella, millaisia alustoja siellä mahdollisesti tarvittaisiin. Samalla voi kysyä, voisivatko martat vierailla ensi vuoden aikana päiväkodissa tai osallistua metsäretkelle, jossa istuinalustat luovutettaisiin. 

Istuinalustoja voi tehdä hyvin erilaisilla tekniikoilla ja monista eri materiaaleista, ommella koneella tai käsin. Tässä on tilaisuus antaa uusi elämä poistotekstiileille, esimerkiksi vanhoille ulkoiluvaatteille, kattoremontin ylijäämäeristeille, huopuneille villapaidoille, keittiökäytöstä poistetulle kerniliinalle… 

Istuinalustaan voi käyttää myös neuletöiden jämälangat. Neulo tai virkkaa villaneliöitä ja huovuta ne pesemällä pesukoneessa lämpimällä ohjelmalla. Huovutettu villa on paksua ja eristävää. Pesussa villa kutistuu, joten tee neliöistä riittävän suuria. 

Päiväkotien eteisissä – ehkä omassakin – velloo eriparisia villasukkia, -lapasia ja -sormikkaita, joiden kohtalona on ennen pitkää päätyä roskikseen. Kysykää, saisitteko käyttää näitä löytötavarakorin aarteita istuinalustojen materiaaleiksi. Eripariset kamppeet ommellaan käsin kiinni toisiinsa riemunkirjavaksi alustaksi. Toiselle puolelle voi ommella palan vahakangasta tai ulkoilutakin selkämystä suojaamaan kosteudelta. 

TARVIKKEET 

OMMELTAVIIN ISTUINALUSIIN SOPIVAT ESIM. 

Vanhat ulkoiluvaatteet 

Sadevaatteet 

Softshell-takit 

Vahakangaspöytäliinat 

Muoviset kestokassit 

PEHMIKKEEKSI 

Fleecepeitto 

Froteepyyhe 

Telttapatja 

Vanunut neule 

Ohut superlon 

Collegepaita 

KOSTEUTTA ESTÄMÄÄN TÄYTTEEN LISÄKSI 

Kuplamuovi 

Muovikassi 

Eristemuovi 

RIPUSTUSLENKIKSI 

Vanha kuminauha 

Pätkä vyöstä 

Avainnauha 

Kengännauha 

VINKKI! Jos päällisen tekee liukkaasta kankaasta tai vahvasta muovista, voi istuinalusella laskea talvella mäkeä!