Somalimaa

Taloudellisia ja ravitsemustaitoja turvakotien asiakkaille ja vammaisten lasten perheille Somalimaassa

Kaksi nuorta tyttöä istuu työpöydän ääressä kannettavat tietokoneet edessään. Molemmat hymyilevät katsoessaan koneiden näyttöjä. Kummallakin on pään peittävä huivi, yhdellä vaalenapunainen, toisella violetti

Marttaliitto käynnisti vuoden 2023 alussa nelivuotisen hankkeen Somalimaassa. Hankkeessa vahvistetaan haavoittuvassa asemassa olevien naisten ravitsemustaitoja ja taloudellista asemaa yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa.

Somalimaassa on paljon Suomesta ja lukuisista muista maista entiseen kotimaahan palanneita koulutettuja ihmisiä, joiden osaaminen tulee käyttöön myös tässä hankkeessa. Vammaisten lasten vanhemmat saavat perheen taloudellista asemaa parantavaa koulutusta ja kampanjoivat itse lastensa ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta. Turvakodin asukkaat ja naisten luottorinkien jäsenet oppivat uusia terveellisen ravitsemuksen ja yritystoiminnan taitoja.

Somalimaassa toimitaan yhteistyössä Barvaaqo Voluntary Organizationin (BVO), Women Action Advocacy and Progress Organizationin (WAAPO) ja Somaliland Finnish Associationin (Somalimaan suomalaisyhdistys SFA) kanssa. Helsingin ja Hargeisan yliopistojen ravitsemustieteen asiantuntijat tukevat osaamisellaan koulutusten järjestämistä.

Nainen seisoo ulkona puolilähikuvassa katsoen hymyillen kohti kameraa. Hänellä on musta asu jossa vain kasvot näkyvät. Nainen nojaa isoon puuhun, kuvan taustalla näkyy toinen puu, ruskeaa maata ja naisryhmä seisomassa.

Somalimaan hankkeessa yhdistyvät martoille ominaisesti ravitsemukseen liittyvä teoria ja käytännön ruuanvalmistus. Uusia taitoja oppimalla tyttöjen ja naisten osaaminen ja itsetunto karttuvat. Kuten yksi naisten luottoringin jäsen sanoi: ”nyt minulla on ystäviä ja tunnen itseni fiksuksi ja toimintakykyiseksi”.

Suomen ulkoministeriö rahoittaa hanketta marttojen keräämän omarahoituksen lisäksi. Tule mukaan ja lahjoita!

Kuvat: Liisa Huima