Lapsiperheiden arjen tukeminen

Marttojen Lapsiperhetoiminnalla tuetaan pikkulapsiperheiden arkea järjestämällä eri puolilla Suomea kotitalouskursseja ja -luentoja vanhemmille ja antamalla henkilökohtaista neuvontaa perheiden kotona. Toimintaa ohjaavat marttapiirien koulutetut kotitalousasiantuntijat.

Pikkulapsiperheille

Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan tavoitteena on tukea pikkulapsiperheiden arkea ja vahvistaa hyvinvointia kotitalousneuvonnan keinoin. Toiminta on tarkoitettu alle 1,5-vuotiaiden lasten perheille.

Koko perheen ruoanvalmistuskursseja toteutetaan yksittäisinä kursseina ja kurssisarjoina. Kursseilla opetellaan yhdessä tekemään ruokaa niin vauvalle kuin koko perheellekin. Samalla keskustellaan hyvistä ruokavalinnoista ja itse tekemisen eduista, perheen arkirytmistä, siivouksesta, pyykkihuollosta ja raha-asioista.

Luennot tarjoavat vanhemmille tietoa ja käytännön vinkkejä arjen hallintaan. Aiheena voi olla esimerkiksi ruoka, ravitsemus, kodinhoito, arjen rutiinit ja kestävät valinnat.

Kotikäynneillä pikkulapsiperheet saavat kodin askareisiin yksilöllistä käytännön neuvontaa toiveiden ja tarpeidensa mukaan. Kotikäynnit toteutetaan aina yhteistyökumppanin kanssa.

Kysy kursseista, luennoista ja kotikäynneistä lähimmästä marttapiiristä.

Työn tuloksia ja vaikutuksia

Vuonna 2023 järjestimme yhteensä 201 kurssia, luentoa ja kotikäyntiä sekä muuta tapahtumaa ympäri Suomen ja tavoitimme lähitoiminnassa yli 2700 osallistujaa. Lisäksi tavoitimme tapahtumissa yli 1400 osallistujaa. Palautteiden mukaan osallistujien arjen taidot vahvistuivat, moni koki onnistumisen iloa ja luottamus omaan osaamiseen sai kasvaa. Yhdessä tekeminen ja vertaistuki oli tärkeää samassa elämäntilanteessa oleville osallistujillemme.

Aivan ihana kurssi! Osaava opettaja ja ihania vinkkejä arkiruokailuun. Onneksi osallistuin. Aivan mahtavaa, että tällaista kurssia järjestetään.

Tavoitimme myös digikanavia pitkin paljon pikkulapsiperheitä. martat.fi/lapsiperheet -teemasivut kokoavat kaikki Marttojen lapsiperheille suunnatut sisällöt yhdelle sivulle. Jaoimme arjen vinkkejä myös Martat vinkkaa -Facebook-kanavalla ja toteutimme mm. kaksi uutta verkkoluentoa:

Vuonna 2022 tuotimme uuden kasvisruoka-aiheisen ruoka-aineiston lapsiperheille. Koko perheen kasviskarnevaali -opasta voi selata Issuussa.


Työtämme tukee STM

Olemme toimineet lapsiperheiden parissa monien vuosien ajan. Lapsiperheiden arjen tukeminen -toimintaa on tehty vuodesta 2017 lähtien kohdennettuna toiminta-avustuksena, jota Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva valtionapuviranomainen, joka vastaa ministeriön sosiaali-​ ja terveysalan järjestöille myöntämien avustusten hakemuskäsittelystä, avustusehdotuksen valmistelusta ja avustusten maksamisesta. STEA myös valvoo avustusten käyttöä ja arvioi avustuksilla rahoitetun toiminnan tuloksia.


Katso lyhyt video siitä, miten Martat tukevat lapsiperheiden arkea: