Vinkki! Marttojen neuvontapuhelin 0600 14882 palvelee klo 12-15. Kotitalousneuvontaa ma, ti, ke ja pe (myös kodinkoneet ja energiansäästö), puutarhaneuvontaa torstaisin. Hinta 1,70/min. + ppm.

Martoille monipuolinen, vuodenaikoja seuraava sesonkiruoka on sydäntä lähellä.
Ruoka-sivuilta löydät tietoa ruoanvalmistuksesta, ravitsemuksesta sekä ruoka- ja leivontaohjeita niin pienelle kuin isommallekin joukolle.

Marttojen mainioita keittokirjoja voi tilata Martan puoti -sivuilta ja ostaa maakunnallisten marttapiirien toimipisteistä.

Marttapiirit järjestävät monenlaisia ruokakursseja. Kysy marttapiireistä  lisätietoa ruokakursseista. Valtakunnallisia kurssiaiheita ovat muun muassa:

  • Vartissa valmista
  • Ruokaa sydänystävälle
  • Kattilamatka Kameruniin
  • Sienet, marjat ja yrtit - suomalaista superruokaa

Marttojen ruoka- ja ravitsemusneuvonta noudattaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia.  

 

Ruoka-teeman tapahtumia marttapiireissä

10.12.2016 | Hei, me leivotaan joulua - päiväkurssi 10.12., Helsinki

Lasten ja aikuisten yhteinen leivontakurssi. Kurssille otetaan 7 aikuinen+lapsi paria eli 14 osallistujaa.
Kirjoita lapsen nimi ja ikä Lisätietoja-kohtaan.

13.12.2016 | Makeiset ja ruokalahjat jouluksi, Mikkeli

Makeiset ja ruokalahjat jouluksi ruokakurssi.

13.12.2016 | Joulumakkaran teko -ruokakurssi 13.12., Turku

Kotimakkaran teon salat. Niksit ja vinkit makkaran tekoon. Kurssilla valmistetaan kahta erilaista makkaraa, joista toinen on joulumakkaraa. Makkaroista maistiaiset jokainen saa mukaansa myös kotiin vietäviksi.

13.12.2016 | 13.12. Wanhan ajan pikkuleivät -kurssi, Hämeenlinna

Kurssilla leivomme ” Sen seitsemän sortin Wanhanajan parhaat pikkuleivät ja ässät” ja piparkakkutaikinan kotiin vietäväksi. Varaathan mukaasi piparipurkkeja valmiille pikkuleiville.

14.12.2016 | Kastiketta, kiitos! 14.12., Helsinki

Kurssilla valmistetaan mm. klassiset béchamel ja hollandaise, joita muokkaamalla makuelämysten mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

15.12.2016 | Joulumakkaran teko -ruokakurssi 15.12., Turku

Kotimakkaran teon salat. Niksit ja vinkit makkaran tekoon. Kurssilla valmistetaan kahta erilaista makkaraa, joista toinen on joulumakkaraa. Makkaroista maistiaiset jokainen saa mukaansa myös kotiin vietäviksi.

19.12.2016 | Joulumakkaroita itse tehden 19.12., Helsinki

Makkaran tekeminen on hauskaa puuhaa ja saat taatusti oman makuisia makkaroita. Teemme neljää eri tyyppistä makkaraa ja niille sopivat lisäkkeet vuodenajat huomioiden.

20.12.2016 | Jouluinen kalankäsittelykurssi 20.12., Helsinki

Erilaisia sesongin kaloja opetellaan käsitellään suomustamalla, suolistamalla, fileoimalla, nahattomaksi ja ruodottomaksi. Kaloista valistetaan jouluinen monipuolinen ateria eri kypsennysmenetelmiä käyttänen. Tehdään myös silakkarullia eri tavalla maustaen kotiin vietäväksi.

12.01.2017 | Gruusialaista ruokaa, Helsinki

Sanonta kuuluu, että georgialaiset elävät syödäkseen. Täyteläisessä ruoassa käytetään runsaasti kasviksia, mausteita, yrttejä, juustoa ja pähkinöitä.
Kurssikerran aikana valmistetaan mm. Lobio-muhennosta, badrijani-rullia ja hatsapuri-leipää. Tule kokemaan, oppimaan ja ihastumaan gruusialaiseen keittiöön.

13.01.2017 | Hygieniapassi, Kokkola

Hygieniapassin testitilaisuus, ilmoittuaksesi ota yhteys piiriin joko puhelimitse 06-8313 127 (arkisin klo 9-14) tai sähköpostilla.

14.01.2017 | Karjalaiset piiraat -päiväkurssi, Helsinki

Suussa sulavia karjalanpiirakoita ohra-, riisi- ja perunatäytteillä, lanttusupikkaita ja marjarönttösiä.
Tutuiksi tulevat myös ilomantsilaiset vatruskat, mahalleen makkuajat sekä tapuntaiset.

16.01.2017 | Riistaruokaa, Helsinki

Tällä kurssilla käsitellään kauden riistalihaa ja valmistetaan siitä monipuolinen ateria yhdessä muiden kausituotteiden kanssa.

17.01.2017 | Kalankäsittelyn alkeet, Helsinki

Sesongin kaloja käsitellään suomustamalla, suolistamalla, fileoimalla, nahattomaksi ja ruodottomaksi. Kaloista valistetaan monipuolinen ateria eri kypsennysmenetelmiä käyttänen ja kurssilla nautitaan valmistettuja kalaruokia.

17.01.2017 | Leivotaan leipää juureen, Helsinki

Leipätaikinan alustaminen ja vastapaistetun leivän lumoava tuoksu tekevät arjesta juhlan.
Ruisleivän leipominen onnistuu tavallisessa sähköuunissa. Leipomisessa tarvitaan vain aikaa ja malttia. Mukaasi saat lämpimän leivän ja taikinan juuren. Teemme myös iltapalaksi vaaleaa leipää juureen ja levitettä. Kurssi on rauhallinen ja hidastempoinen. Kurssilla näytetään myös miten käytetään leipäkonetta.

18.01.2017 | Leivotaan leipää juureen - päiväkurssi, Helsinki

Leipätaikinan alustaminen ja vastapaistetun leivän lumoava tuoksu tekevät arjesta juhlan.
Ruisleivän leipominen onnistuu tavallisessa sähköuunissa. Leipomisessa tarvitaan vain aikaa ja malttia. Mukaasi saat lämpimän leivän ja taikinan juuren. Teemme myös iltapalaksi vaaleaa leipää juureen ja levitettä. Kurssi on rauhallinen ja hidastempoinen. Kurssilla näytetään myös miten käytetään leipäkonetta.

18.01.2017 | 18.1. Kauha & kukkaro-kurssi: Parasta perunasta, Tampere

Valmistamme monipuolisesti erilaisia perunaruokia kuten keittoja, uuniruokia ja leivonnaisia.

23.01.2017 | Wanhan ajan kahvilassa, Helsinki

Moni on maistellut Bebe-leivosta Fazerilla, aleksanterinleivosta Ekbergillä tai perunaleivosta Strindbergillä. Tällä kurssilla heittäydytään yhdeksi illaksi kondiittoriksi ja vihkiydytään kahvilaleivonnaisten valmistuksen saloihin. Yhdessä loihditaan herkullinen leivoskattaus ja nautitaan kahvit kattokruunun loisteessa – ihan kuin wanhan ajan kahvilassa.

23.01.2017 | Lusikka soppaan, Helsinki

Keittojen perusideoina ovat vaivattomuus, nopeus ja raaka-aineiden rajaton yhdisteltävyys. Kurssilla voit harjoitella miten helppoa kasvisten pilkkominen on monitoimikoneella. Keittokulttuuri on kehittynyt eri puolilla maailmaa paikallisten raaka-aineiden ja ruuanlaittajien ansioista. Keitot kuuluvat arkilounaalle sekä alkukeittoina juhla-aterioille. Kurssilla tehdään niin perinteisiä, kuin eksoottisempiakin keittoja. Kurssilaiset saavat myös itselleen 40:n eri keiton ohjevihkosen.

24.01.2017 | Minun Afrikkani, Helsinki

Tervetuloa makumatkalle Afrikkaan! Kurssikerran aikana tutustutaan Afrikan erilaisiin ruokakulttuureihin, eri maiden raaka-aineisiin ja valmistetaan ateria yhdistäen eri maiden paikallisia herkkuja. Valmistamme esimerkiksi ghanalaista maapähkinäkeittoa, tunisialaista lammaspataa ja suussa sulavia tansanialaisia banaanimunkkeja.

25.01.2017 | Makkaraa itse tehden, Helsinki

Makkaran tekeminen on hauskaa puuhaa ja saat taatusti oman makuisia makkaroita. Teemme neljää eri tyyppistä makkaraa ja niille sopivat lisäkkeet vuodenajat huomioiden.

27.01.2017 | Hygieniapassi, Kokkola

Hygieniapassin testitilaisuus, ilmoittuaksesi ota yhteys piiriin joko puhelimitse tai sähköpostilla.

30.01.2017 | English Afternoon Tea, Helsinki

Tammikuisen iltapäivän sininen hetki houkuttelee istahtamaan alas ja juomaan rauhassa kupin teetä. Teetuokio englantilaiseen tyyliin vie matkalle teemakujen maailmaan - saisiko olla darjeelingia, assamia vai kenties rooibosta? Kattaukseen kuuluvat tietenkin itseoikeutetut teen seuralaiset: houkuttelevat voileivät, skonssit ja sitruuna-marenkipiiras. Entä miten valmistuvat legendaariset Bara Brith ja Victoria Sponge? English Afternoon Tean jälkeen nämä herkut voivat rikastuttaa myös arkisia teehetkiä kotona.

31.01.2017 | 31.1.2017 Juhlat kotona ketjukoulutukset, Iisalmi

Martat antavat vinkkejä juhlien järjestämiseen, kattamiseen, koristeluun ja juhlaetikettiin.

01.02.2017 | 1.2.2017 Juhlat kotona ketjukoulutukset, Varkaus

Martat antavat vinkkejä juhlien järjestämiseen, kattamiseen, koristeluun ja juhlaetikettiin.

02.02.2017 | 2.2.2017 Juhlat kotona ketjukoulutukset, Kuopio

Martat antavat vinkkejä juhlien järjestämiseen, kattamiseen, koristeluun ja juhlaetikettiin.

06.02.2017 | Mifu, quorn, härkis - vaihtoehdot lihalle, Helsinki

Haluaisitko vähentää lihan syöntiä ja lisätä kasvisten määrää omassa ruokavaliossasi? Tällä kurssilla opit käyttämään ja valmistamaan herkullisia ruokia uusista kasvisproteiinivalmisteista. Valmistamme aterian alkupalasta jälkiruokaan.

06.02.2017 | Makumatka Koreaan, Helsinki

Pöydässä notkuu tusina eri herkkuja, jotka koostuvat viidestä eri väristä ja mausta. Korea sijoittuu kahden vahvan ruokakulttuurimaan, Kiinan ja Japanin väliin, sen erottaa kuitenkin naapurimaistaan etenkin runsas mausteiden käyttö.

07.02.2017 | Thaimaalainen keittiö, Helsinki

Thai-ateriassa yhdistyvät monet maut, värit, erilaiset raaka-aineet sekä ruokien erilainen koostumus. Makeat, suolaiset, kirpeät, voimakkaat ja tuliset maut kohtaavat toisensa sulassa sovussa.
Ruoka rakentuu kasviksista, joita täydentävät kala ja äyriäiset sekä lihat.
Tärkeitä mausteita ovat mm. kala-ja osterikastikkeet, currytahnat, korianteri, valkosipuli, inkivääri, chilit, kookos ja lime.

08.02.2017 | Makumatka Intiaan, Helsinki

Mausteiset tuoksut ja tulisenmakeat sekä samettisen pehmeät maut yhdistyvät täydelliseksi kokonaisuudeksi tämän kurssin ruuissa.
Aito paneer-juusto vie makumatkalle Intiaan ja linssit, katkaravut, kasvikset, kana ja pähkinät kuvaavat raaka-aineiden monipuolisuutta. Kaikesta huolimatta aterian jälkeen olo voi silti olla kevyt.

09.02.2017 | Makkaraa itse tehden, Helsinki

Makkaran tekeminen on hauskaa puuhaa ja saat taatusti oman makuisia makkaroita. Teemme neljää eri tyyppistä makkaraa ja niille sopivat lisäkkeet vuodenajat huomioiden.

09.02.2017 | Hävikistä herkuksi, Helsinki

Kuivahtiko leipä tai mustuivatko banaanit? Onko maidosta mennyt parasta ennen- päiväys ohitse? Älä suotta heitä hyviä ruoka-aineksia pois! Tule opettelemaan miten saat tähteistä herkullisia ruokia. Kurssilla tehdään koko ateria alkuruoasta jälkiruokaan vuoden sesongin mukaan. Mukaasi saat monipuolisen vihkosen, johon on koottu parhaat ruokaohjevinkit eri ruokien uudelleen tuunaamiseen.