Vinkki! Marttojen neuvontapuhelin 0600 14882 palvelee klo 12-15. Kotitalousneuvontaa ma, ti, ke ja pe (myös kodinkoneet ja energiansäästö), puutarhaneuvontaa torstaisin. Hinta 1,70/min. + ppm.

Martoille monipuolinen, vuodenaikoja seuraava sesonkiruoka on sydäntä lähellä.
Ruoka-sivuilta löydät tietoa ruoanvalmistuksesta, ravitsemuksesta sekä ruoka- ja leivontaohjeita niin pienelle kuin isommallekin joukolle.

Marttojen mainioita keittokirjoja voi tilata Martan puoti -sivuilta ja ostaa maakunnallisten marttapiirien toimipisteistä.

Marttapiirit järjestävät monenlaisia ruokakursseja. Kysy marttapiireistä  lisätietoa ruokakursseista. Valtakunnallisia kurssiaiheita ovat muun muassa:

  • Juhlat kotona
  • Parasta perunasta arkeen ja juhlaan
  • Gluteeniton leivonta
  • Raakaruokaa
  • Vartissa valmista
  • Ruokaa sydänystävälle
  • Kattilamatka Kameruniin
  • Sienet, marjat ja yrtit - suomalaista superruokaa

Marttojen ruoka- ja ravitsemusneuvonta noudattaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia.  

 

Ruoka-teeman tapahtumia marttapiireissä

27.03.2017 | Gruusialainen keittiö, Helsinki

Sanonta kuuluu, että georgialaiset elävät syödäkseen. Täyteläisessä ruoassa käytetään runsaasti kasviksia, mausteita, yrttejä, juustoa ja pähkinöitä.
Kurssikerran aikana valmistetaan mm. Lobio-muhennosta, badrijani-rullia ja hatsapuri-leipää. Tule kokemaan, oppimaan ja ihastumaan gruusialaiseen keittiöön.

27.03.2017 | 27.3. Juhlat kotona -ketjukoulutus Imatralla, Imatran Urheilutalo, luentotila 107

Suomi100-vuoden kunniaksi syödään yhdessä ja juhlitaan kotona!

28.03.2017 | Raakaruokakurssi 28.3.17, Oulu

Raakaruoka, mitä se on? Tule kuulemaan asiasta ja tekemään raakaruokaherkkuja kanssamme.

Mikäli olet ilmoittautunut kurssille ja et pääse paikalle, ilmoita siitä meille viimeistään ed.päivänä joko sähköpostilla pohjois-pohjanmaan@martat. fi tai soittamalla 050-5661 851 Sairastapauksen sattuessa heti kurssiaamuna muuten joudumme laskuttamaan kurssimaksun. Mikäli olet maksanut suorituksen laskulla, ota kuittikopio mukaan, kiitos.

Maksu voi suorittaa myös kurssin alussa käteisellä, ei pankkikorttimaksu

28.03.2017 | English Afternoon Tea, Helsinki

Iltapäivän sininen hetki houkuttelee istahtamaan alas ja juomaan rauhassa kupin teetä.
Teetuokio englantilaiseen tyyliin vie matkalle teemakujen maailmaan - saisiko olla darjeelingia, assamia vai kenties rooibosta? Kattaukseen kuuluvat tietenkin itseoikeutetut teen seuralaiset: houkuttelevat voileivät, skonssit ja sitruuna-marenkipiiras. Entä miten valmistuvat legendaariset Bara Brith ja Victoria Sponge? English Afternoon Tean jälkeen nämä herkut voivat rikastuttaa myös arkisia teehetkiä kotona.

29.03.2017 | Vegeherkkuja, Helsinki

Haluaisitko syödä enemmän kasvisruokaa, mutta ideoita puuttuu? Kurssikerralla valmistetaan monipuolisia ja maukkaita kasvisruokia mm. kauden kasviksia, palkokasveja ja erilaisia mausteita hyödyntäen. Tule mukaan oppimaan ja hakemaan inspiraatiota omaan kotikeittiöön. Kurssilla käytetään joissakin ruoissa maitotuotteita ja kananmunaa.

29.03.2017 | Kauha&Kukkaro kurssi: Mifu, Härkis ja Pulled Oats, Kokkola, piirin kotitalouskeskus

Kauha ja kukkaro kursseilla opitaan yhdessä tekemään perusruokaa ja leivonnaisia.

30.03.2017 | 30.3. Kauha & kukkaro: Juhlaetiketti, Lapeenranta

Otetaan juhlaetiketti haltuun!

01.04.2017 | Päivä Välimerellä - päiväkurssi, Helsinki

Välimeren eri maiden yhteisöllisiä ruokakulttuureja yhdistävät raaka-aineiden tuoreus ja runsaat maut. Kalan, vihannesten, hedelmien, pähkinöiden ja palkokasvien runsas saanti ja käyttö tekevät ruokavaliosta yhden maailman terveellisimmistä. Kurssilla valmistetaan monipuolisesti eri Välimeren maiden paikallisia herkkuja sesongin raaka-aineita ja monipuolisia mausteita hyödyntäen.

03.04.2017 | Raakaruokaa, Helsinki

Kurssilla valmistetaan kevään antimista ihania raakaruokaherkkuja. Käytämme monipuolisesti myös tuoreita vihanneksia, hedelmiä sekä yrttejä. Raakaruokailuun kuuluu olennaisena osana myös pähkinät, siemenet, kuivahedelmät sekä kasvisöljyt.

05.04.2017 | 5.4. Syödään yhdessä hyvää! -kurssisarja syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen alkaa, Lappeenranta

Tule mukaan kurssille, jossa yhdessä tehty ateriakokonaisuus mukavassa seurassa tuo iloa ja nautintoa. Samalla keskustellaan ja jaetaan kokemuksia, ideoita ja vinkkejä, jotka helpottavat ruoanvalmistusta ja ateriointia.
Yhdessä nautittu ruoka tekee hyvää keholle ja virkistää myös mieltä!

Kurssille voivat ilmoittautua syöpäpotilaat ja heidän läheisensä, joko yksin tai yhdessä.

Ryhmä kokoontuu kolme kertaa ja kurssin sisältö räätälöidään kurssilaisten toiveita kuunnellen.

05.04.2017 | Kalankäsittelykurssi, Helsinki

Erilaisia sesongin kaloja opetellaan käsitellään suomustamalla, suolistamalla, fileoimalla, nahattomaksi ja ruodottomaksi. Kaloista valistetaan monipuolinen ateria eri kypsennysmenetelmiä käyttänen.

05.04.2017 | Ihan(aa) itselle sinkkuruokaa 5.4.17, Oulu

Nykyään on paljon pieniä perheitä. Kurssilla saat vinkkejä pieniin ruoka-annoksiin eli yhden ja kahden hengen talouksiin sopivia ruokaohjeita.Saat uusia ideoita, järkeviä valintoja energiatehokkaasti toteutettuna. Hyödynnämme mikroaaltouunia lieden sijaan jne. Tulepas kurssille, mitä kaikkea kivaa teemme. Tervetuloa!

Mikäli olet ilmoittautunut kurssille ja et pääse paikalle, ilmoita siitä meille viimeistään ed.päivänä joko sähköpostilla pohjois-pohjanmaan@martat. fi tai soittamalla 050-5661 851 Sairastapauksen sattuessa heti kurssiaamuna muuten joudumme laskuttamaan kurssimaksun. Mikäli olet maksanut suorituksen laskulla, ota kuittikopio mukaan, kiitos.

Maksu voi suorittaa myös kurssin alussa käteisellä, ei pankkikorttimaksu mahdollisuutta.

05.04.2017 | 5.4. Kauha & kukkaro -kurssi: Kotijuhlat –syödään yhdessä, Tampere

Martta juhlii kutsumalla ystävät ja läheiset pöydän ääreen, nauttimaan varhaiskesän, sadonkorjuun ja itsenäisyyspäivän ateriaa. Kurssilla valmistamme helppoja juhlavia ruokia suomalaisista raaka-aineista.

06.04.2017 | Sisäelimistä suuhunpantavaa, Helsinki

Haluatko vaihtelua ruuanlaittoon? Tule oppimaan ja valmistamaan erilaisia sisäelimistä ravitsevia, maukkaita ja edullisia ruokia. Paistettu maksa on helppo kiireisen ihmisen herkkupikaruoka. Kun keität monta possun kieltä, saat päivän ruuan + leivän päälle leikkelettä sekä vielä jää kieltä pakkaseenkin. Grillauksen ystävä saa helposti broilerinsydämistä saslik-kasvispuikkoja. Käytämme myös munuaisia ja teemme verileipäsiä.

06.04.2017 | 6.4. Parasta perunasta arkeen ja juhlaan -ketjukoulutus

Tule mukaan ketjukoulutukseen, jossa annetaan vinkkejä erilaisten Parasta perunasta arkeen ja juhlaan -marttatapahtumien järjestämiseen.

08.04.2017 | Thaimaalaisen ruoan kurssi -päiväkurssi, Helsinki

Thai-ateriassa yhdistyvät monet maut, värit, erilaiset raaka-aineet sekä ruokien erilainen koostumus. Makeat, suolaiset, kirpeät, voimakkaat ja tuliset maut kohtaavat toisensa sulassa sovussa.
Ruoka rakentuu kasviksista, joita täydentävät kala ja äyriäiset sekä lihat.
Tärkeitä mausteita ovat mm. kala-ja osterikastikkeet, currytahnat, korianteri, valkosipuli, inkivääri, chilit, kookos ja lime.

10.04.2017 | Perunaa arkeen ja juhlaan, Helsinki

Koulutus on tarkoitettu ruoka- ja kv- martoille.
Koulutus on maksuton ja Maaseutuviraston tukema.

19.04.2017 | Kokataan yhdessä- lapsen ja aikuisen kurssi, Helsinki

Lasten ja aikuisten yhteisellä ruuanlaittokurssilla valmistetaan herkullinen ateria alkupaloista jälkiruokaan ja nautitaan ne lopuksi yhdessä.
Mukaan mahtuu 7 lapsi+aikuinen paria.

19.04.2017 | Kauha&Kukkaro kurssi: Leivotaan gluteenittomasti, Kokkola, piirin kotitalouskeskus

Kauha ja kukkaro kursseilla opitaan yhdessä tekemään perusruokaa ja leivonnaisia.

20.04.2017 | Vegaaniruokaa, Helsinki

Millaisista raaka-aineista saa maukasta ja ravitsemuksellisesti tasapainoista vegaaniruokaa? Entä millaisia herkkuja syntyy vain kasvikunnan raaka-aineilla? Tule kurssille selvittämään asia!

20.04.2017 | 20.4.2017 Voileipäkakkukurssi, Kuopio

Kurssilla valmistetaan perinteisiä ja uudenlaisia voileipäkakkuja.

24.04.2017 | Ruokamarttakoulutus- Suomi 100v juhlamenu, Helsinki

Suomi 100 vuotta juhlamenu  ma 24.4 klo 17.00-21.00.
Valmistamme Suomi 100 vuotta juhlamenuun. Menu koostuu monen ruokalajin kattauksesta. Koulutukseen kuuluu myös kattaus- ja koristeluopastusta. 
Koulutuksen tavoitteena on saada marttayhdistykset järjestämään yhdessä omalla aluellaan Suomi 100 vuotta - teemajuhlia sekä syömään yhdessä.

25.04.2017 | 25.4. Voileipäkakkukurssi, Hämeenlinna

Tekisitkö tänä vuonna juhlien voileipäkakut itse?

26.04.2017 | Toscanalaisia makuja, Helsinki

Toscanan perinteikäs keittiö on maailmankuulu, eikä suotta! Toscanalainen ruoka on yksinkertaista ja se perustuu laadukkaisiin sesongin raaka-aineisiin. Erilaiset pavut, kasvikset ja yrtit muodostavat yhdessä lihan, juuston ja oliiviöljyn kanssa tämän herkullisen keittiön perustan. Valmistamme kurssikerralla tuoretta pappardelle-pastaa, ribollitaa ja mehukasta panzanella-salaattia, cantuccini-keksejä ja paljon muuta.

26.04.2017 | Juhlaetiketti ja juhlat kotona 26.4.17, Oulu

Kevät on juhlien kulta-aikaa, mutta v 2017 juhlimme myös Suomen 100-vuotiasta itsenäisyystaivalta. Marttaliiton väki on koonnut meille juhlapaketin joka antaa vinkkejä erilaisten juhlien viettoon. Tule kanssamme juhlimaan!

Mikäli olet ilmoittautunut kurssille ja et pääse paikalle, ilmoita siitä meille viimeistään ed.päivänä joko sähköpostilla pohjois-pohjanmaan@martat. fi tai soittamalla 050-5661 851 Sairastapauksen sattuessa heti kurssiaamuna muuten joudumme laskuttamaan kurssimaksun. Mikäli olet maksanut suorituksen laskulla, ota kuittikopio mukaan, kiitos.

Maksu voi suorittaa myös kurssin alussa käteisellä, ei pankkikorttimaksu mahdollisuutta.

26.04.2017 | 26.4. Voileipäkakkukurssi, Hämeenlinna

Tekisitkö tänä vuonna juhlien voileipäkakut itse?

27.04.2017 | Leivotaan juureen, Helsinki

Leipätaikinan alustaminen ja vastapaistetun leivän lumoava tuoksu tekevät arjesta juhlan.
Ruisleivän leipominen onnistuu tavallisessa sähköuunissa. Leipomisessa tarvitaan vain aikaa ja malttia. Mukaasi saat lämpimän leivän ja taikinan juuren. Teemme myös iltapalaksi vaaleaa leipää juureen ja levitettä. Kurssi on rauhallinen ja hidastempoinen.
Kurssilla näytetään myös miten käytetään leipäkonetta.

28.04.2017 | Leivontaan juureen - päiväkurssi, Helsinki

Leipätaikinan alustaminen ja vastapaistetun leivän lumoava tuoksu tekevät arjesta juhlan.
Ruisleivän leipominen onnistuu tavallisessa sähköuunissa. Leipomisessa tarvitaan vain aikaa ja malttia. Mukaasi saat lämpimän leivän ja taikinan juuren. Teemme myös iltapalaksi vaaleaa leipää juureen ja levitettä. Kurssi on rauhallinen ja hidastempoinen. Kurssilla näytetään myös miten käytetään leipäkonetta.