Vinkki! Marttojen neuvontapuhelin 0600 14882 palvelee klo 12-15. Kotitalousneuvontaa ma, ti, ke ja pe (myös kodinkoneet ja energiansäästö), puutarhaneuvontaa torstaisin. Hinta 1,70/min. + ppm.

Martoille monipuolinen, vuodenaikoja seuraava sesonkiruoka on sydäntä lähellä.
Ruoka-sivuilta löydät tietoa ruoanvalmistuksesta, ravitsemuksesta sekä ruoka- ja leivontaohjeita niin pienelle kuin isommallekin joukolle.

Marttojen mainioita keittokirjoja voi tilata Martan puoti -sivuilta ja ostaa maakunnallisten marttapiirien toimipisteistä.

Marttapiirit järjestävät monenlaisia ruokakursseja. Kysy marttapiireistä  lisätietoa ruokakursseista. Valtakunnallisia kurssiaiheita ovat muun muassa:

  • Vartissa valmista
  • Ruokaa sydänystävälle
  • Kattilamatka Kameruniin
  • Sienet, marjat ja yrtit - suomalaista superruokaa

Marttojen ruoka- ja ravitsemusneuvonta noudattaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia.  

 

Ruoka-teeman tapahtumia marttapiireissä

23.01.2017 | Wanhan ajan kahvilassa, Helsinki

Moni on maistellut Bebe-leivosta Fazerilla, aleksanterinleivosta Ekbergillä tai perunaleivosta Strindbergillä. Tällä kurssilla heittäydytään yhdeksi illaksi kondiittoriksi ja vihkiydytään kahvilaleivonnaisten valmistuksen saloihin. Yhdessä loihditaan herkullinen leivoskattaus ja nautitaan kahvit kattokruunun loisteessa – ihan kuin wanhan ajan kahvilassa.

23.01.2017 | Lusikka soppaan, Helsinki

Keittojen perusideoina ovat vaivattomuus, nopeus ja raaka-aineiden rajaton yhdisteltävyys. Kurssilla voit harjoitella miten helppoa kasvisten pilkkominen on monitoimikoneella. Keittokulttuuri on kehittynyt eri puolilla maailmaa paikallisten raaka-aineiden ja ruuanlaittajien ansioista. Keitot kuuluvat arkilounaalle sekä alkukeittoina juhla-aterioille. Kurssilla tehdään niin perinteisiä kuin eksoottisempiakin keittoja. Kurssilaiset saavat myös itselleen 40:n eri keiton ohjevihkosen.

24.01.2017 | 24.1. Thairuokakurssi senioreille, Hämeenlinna

Thairuokakurssi senioreille
Haluaistiko oppia valmistamaan thairuokaa? Kornvipa Ratanasaka opastaa englanniksi thairuoan saloihin.

24.01.2017 | Minun Afrikkani, Helsinki

Tervetuloa makumatkalle Afrikkaan! Kurssikerran aikana tutustutaan Afrikan erilaisiin ruokakulttuureihin, eri maiden raaka-aineisiin ja valmistetaan ateria yhdistäen eri maiden paikallisia herkkuja. Valmistamme esimerkiksi ghanalaista maapähkinäkeittoa, tunisialaista lammaspataa ja suussa sulavia tansanialaisia banaanimunkkeja.

25.01.2017 | Makkaraa itse tehden, Helsinki

Makkaran tekeminen on hauskaa puuhaa ja saat taatusti oman makuisia makkaroita. Teemme neljää eri tyyppistä makkaraa ja niille sopivat lisäkkeet vuodenajat huomioiden.

27.01.2017 | Hygieniapassi, Kokkola

Hygieniapassin testitilaisuus, ilmoittuaksesi ota yhteys piiriin joko puhelimitse tai sähköpostilla.

30.01.2017 | English Afternoon Tea, Helsinki

Tammikuisen iltapäivän sininen hetki houkuttelee istahtamaan alas ja juomaan rauhassa kupin teetä. Teetuokio englantilaiseen tyyliin vie matkalle teemakujen maailmaan - saisiko olla darjeelingia, assamia vai kenties rooibosta? Kattaukseen kuuluvat tietenkin itseoikeutetut teen seuralaiset: houkuttelevat voileivät, skonssit ja sitruuna-marenkipiiras. Entä miten valmistuvat legendaariset Bara Brith ja Victoria Sponge? English Afternoon Tean jälkeen nämä herkut voivat rikastuttaa myös arkisia teehetkiä kotona.

31.01.2017 | 31.1.2017 Juhlat kotona ketjukoulutukset, Iisalmi

Martat antavat vinkkejä juhlien järjestämiseen, kattamiseen, koristeluun ja juhlaetikettiin.

01.02.2017 | 1.2.2017 Juhlat kotona ketjukoulutukset, Varkaus

Martat antavat vinkkejä juhlien järjestämiseen, kattamiseen, koristeluun ja juhlaetikettiin.

02.02.2017 | 2.2.2017 Juhlat kotona ketjukoulutukset, Kuopio

Martat antavat vinkkejä juhlien järjestämiseen, kattamiseen, koristeluun ja juhlaetikettiin.

02.02.2017 | Pakkasesta pakkasella -hävikkiruuan kurssi 2.2, Turku

Martat kampanjoi ruokahävikin vähentämiseksi kotitalouksissa.

06.02.2017 | Mifu, quorn, härkis - vaihtoehdot lihalle, Helsinki

Haluaisitko vähentää lihan syöntiä ja lisätä kasvisten määrää omassa ruokavaliossasi? Tällä kurssilla opit käyttämään ja valmistamaan herkullisia ruokia uusista kasvisproteiinivalmisteista. Valmistamme aterian alkupalasta jälkiruokaan.

06.02.2017 | Makumatka Koreaan, Helsinki

Pöydässä notkuu tusina eri herkkuja, jotka koostuvat viidestä eri väristä ja mausta. Korea sijoittuu kahden vahvan ruokakulttuurimaan, Kiinan ja Japanin väliin, sen erottaa kuitenkin naapurimaistaan etenkin runsas mausteiden käyttö.

07.02.2017 | Thaimaalainen keittiö, Helsinki

Thai-ateriassa yhdistyvät monet maut, värit, erilaiset raaka-aineet sekä ruokien erilainen koostumus. Makeat, suolaiset, kirpeät, voimakkaat ja tuliset maut kohtaavat toisensa sulassa sovussa.
Ruoka rakentuu kasviksista, joita täydentävät kala ja äyriäiset sekä lihat.
Tärkeitä mausteita ovat mm. kala-ja osterikastikkeet, currytahnat, korianteri, valkosipuli, inkivääri, chilit, kookos ja lime.

07.02.2017 | Kokkikoulu, perusruuanvalmistusta aloittelijoille; Vauvanruokaa itse tehden 7.2., Turku

Kurssi on tarkoitettu perheille, joissa vauvaa odotetaan tai perheessä on pieni vauva.

07.02.2017 | Parasta perunasta - ruokakurssi 7.2.17, Oulu

Peruna on suomalaista perusruokaa ja olennainen osa ruokakulttuuriamme. Sitä viljellään pohjoisesta etelään ja se on lähiruokaa parhaimmillaan ympärivuoden. Tule kokkaamaan kanssamme perunaruokia Suomen juhlavuoden kunniaksi.
Mikäli olet ilmoittautunut kurssille ja et pääse paikalle, ilmoita siitä meille viimeistään ed.päivänä joko sähköpostilla pohjois-pohjanmaan@martat. fi tai soittamalla 050-5661 851 Sairastapauksen sattuessa heti kurssiaamuna muuten joudumme laskuttamaan kurssimaksun. Mikäli olet maksanut suorituksen laskulla, ota kuittikopio mukaan, kiitos.

Maksu voi suorittaa myös kurssin alussa käteisellä, ei pankkikorttimaksu mahdollisuutta.

08.02.2017 | Makumatka Intiaan, Helsinki

Mausteiset tuoksut ja tulisenmakeat sekä samettisen pehmeät maut yhdistyvät täydelliseksi kokonaisuudeksi tämän kurssin ruuissa.
Linssit, kalat ja äyriäiset, kasvikset, lihat, pähkinät ja hedelmät kuvaavat raaka-aineiden monipuolisuutta.

09.02.2017 | Makkaraa itse tehden, Helsinki

Makkaran tekeminen on hauskaa puuhaa ja saat taatusti oman makuisia makkaroita. Teemme neljää eri tyyppistä makkaraa ja niille sopivat lisäkkeet vuodenajat huomioiden.

09.02.2017 | Hävikistä herkuksi, Helsinki

Kuivahtiko leipä tai mustuivatko banaanit? Onko maidosta mennyt parasta ennen- päiväys ohitse? Älä suotta heitä hyviä ruoka-aineksia pois! Tule opettelemaan miten saat tähteistä herkullisia ruokia. Kurssilla tehdään koko ateria alkuruoasta jälkiruokaan vuoden sesongin mukaan. Mukaasi saat monipuolisen vihkosen, johon on koottu parhaat ruokaohjevinkit eri ruokien uudelleen tuunaamiseen.

09.02.2017 | 9.2. Juhlat kotona -ketjukoulutus I, Lappeenranta

Suomi100-vuoden kunniaksi syödään yhdessä ja juhlitaan kotona!

09.02.2017 | 9.2.2017 Parasta perunasta arkeen ja juhlaan, Mikkeli

Kertoa perunan monipuolisuudesta ruoanvalmistuksessa sekä perunan ravitsemuksellisista eduista

10.02.2017 | Lautasmatka Louisianaan, Helsinki

Louisianalaisessa ruoassa on tuhtia makujen rikkautta – lihat, kalat ja äyriäiset sekä kasvikset maustetaan vahvasti pippureilla, yrteillä ja sipuleilla. Savuisuutta ja pähkinäisyyttä ruokaan saadaan roux-suuruksella. Jälkiruoassa ei turhaan säästellä kermaa, voita, pekaanipähkinöitä tai likööriä.

11.02.2017 | Kokataan yhdessä - päiväkurssi, Helsinki

Lasten ja aikuisten yhteisellä ruuanlaittokurssilla valmistetaan herkullinen ateria alkupaloista jälkiruokaan ja nautitaan ne lopuksi yhdessä.
Mukaan mahtuu 7 lapsi+aikuinen paria.

13.02.2017 | Karjalaiset piiraat, Helsinki

Suussa sulavia karjalanpiirakoita ohra-ja riisitäytteillä, lanttusupikkaita ja marjarönttösiä.Tutuiksi tulevat myös ilomantsilaiset vatruskat, mahalleen makkuajat sekä tapuntaiset.

14.02.2017 | Ystävnpäivän avoimet ovet!, Kokkola

Ystävänpäivän avoimissa ovissa suunnitellaan miten Suomi juhlii! Tule käymään!

14.02.2017 | Kalankäsittelyn alkeet, Helsinki

Sesongin kaloja käsitellään suomustamalla, suolistamalla, fileoimalla, nahattomaksi ja ruodottomaksi. Kaloista valistetaan monipuolinen ateria eri kypsennysmenetelmiä käyttänen ja kurssilla nautitaan valmistettuja kalaruokia.

15.02.2017 | 15.2. Kauha & kukkaro-kurssi: Tarjottavaa tähteistä, Tampere

Tule kokkailemaan ruokaa tähteistä hyvässä ja rennossa seurassa.

16.02.2017 | Karjalanpiirakka -ruokakurssi 16.2., Turku

Valmistamme herkullisia karjalanpiirakoita.

16.02.2017 | Gluteiiniton leivonta 16.2.17, Oulu

Oletko itse tai läheisesi sairastunut keliakiaan vastikään? Sinua mietityttää mitä kaikkea voi tehdä leipomalla ja miten erilaiset jauhot "käyttäytyvät" leivonnasta jne. Näihin kysymyksiin saat vastauksia leivontakurssilla. Tule mukaan kurssille.
Mikäli olet ilmoittautunut kurssille ja et pääse paikalle, ilmoita siitä meille viimeistään ed.päivänä joko sähköpostilla pohjois-pohjanmaan@martat. fi tai soittamalla 050-5661 851 Sairastapauksen sattuessa heti kurssiaamuna muuten joudumme laskuttamaan kurssimaksun. Mikäli olet maksanut suorituksen laskulla, ota kuittikopio mukaan, kiitos.

Maksu voi suorittaa myös kurssin alussa käteisellä, ei pankkikorttimaksu

16.02.2017 | 16.2. Thairuokakurssi, Hämeenlinna

Haluaistiko oppia valmistamaan thairuokaa? Kornvipa Ratanasaka kouluttaa englanniksi thairuoan saloihin.

17.02.2017 | Hygieniapassi, Kokkola

Hygieniapassin testitilaisuus, ilmoittuaksesi ota yhteys piiriin puhelimitse arkisin klo 9-12, puh. 06-8313 127.

20.02.2017 | Pikkukokit hiihtolomalla 20-21.2. - päiväkurssi, Helsinki

Supersuositut kesän pikkukokit ovat nyt myös hiihtolomalla miniversiona! Mikä sen parempi tapa viettää hiihtolomaa kuin yhdessä kokaten ja syöden! Tervetuloa kaksipäiväiselle pikkukokkien omalle hiihtolomaleirille, jossa valmistetaan kumpanakin päivänä ateria pääruuasta jälkiruokaan lisukkeineen.

22.02.2017 | Pikkukokit hiihtolomalla 22-23.2. - päiväkurssi, Helsinki

Supersuositut kesän pikkukokit ovat nyt myös hiihtolomalla miniversiona! Mikä sen parempi tapa viettää hiihtolomaa kuin yhdessä kokaten ja syöden! Tervetuloa kaksipäiväiselle pikkukokkien omalle hiihtolomaleirille, jossa valmistetaan kumpanakin päivänä ateria pääruuasta jälkiruokaan lisukkeineen.