Vinkki! Marttojen neuvontapuhelin 0600 14882 palvelee klo 12-15. Kotitalousneuvontaa ma, ti, ke ja pe (myös kodinkoneet ja energiansäästö), puutarhaneuvontaa torstaisin. Hinta 1,70/min. + ppm.

Martoille monipuolinen, vuodenaikoja seuraava sesonkiruoka on sydäntä lähellä.
Ruoka-sivuilta löydät tietoa ruoanvalmistuksesta, ravitsemuksesta sekä ruoka- ja leivontaohjeita niin pienelle kuin isommallekin joukolle.

Marttojen mainioita keittokirjoja voi tilata Martan puoti -sivuilta ja ostaa maakunnallisten marttapiirien toimipisteistä.

Marttapiirit järjestävät monenlaisia ruokakursseja. Kysy marttapiireistä  lisätietoa ruokakursseista. Valtakunnallisia kurssiaiheita ovat muun muassa:

  • Vartissa valmista
  • Ruokaa sydänystävälle
  • Kattilamatka Kameruniin
  • Sienet, marjat ja yrtit - suomalaista superruokaa

Marttojen ruoka- ja ravitsemusneuvonta noudattaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia.  

 

Ruoka-teeman tapahtumia marttapiireissä

01.07.2016 | Hygieniapassi, Kokkola

Hygieniapassin testitilaisuus, ilmoittuaksesi ota yhteys piiriin joko puhelimitse tai sähköpostilla.

01.08.2016 | Pikkukokit elokuussa - päiväkurssi 1-4.8., Helsinki

Koululaisten kokkikurssilla valmistetaan monipuolisia ruokia ja leivonnaisia. Opetellaan keittiötyöskentelyä ruoanvalmistamisesta siivoukseen.

Huom. kirjaathan koululaisen iän ja mahdolliset allergiat tiedoksemme.

08.08.2016 | Pikkukokki kurssi elokuun toisella viikolla ma-to, Helsinki

Koululaisten kokkikurssilla valmistetaan monipuolisia ruokia ja leivonnaisia. Opetellaan keittiötyöskentelyä ruoanvalmistamisesta siivoukseen.

Huom. kirjaathan koululaisen iän ja mahdolliset allergiat tiedoksemme.

12.08.2016 | Hei, me leivotaan - lapsen ja aikuisen yhteinen kurssi, Helsinki

Yhdessä leipominen on iloista puuhaa, josta palkinnoksi saadaan tupa täyteen tuoksuja sekä maistuvia leivonnaisia herkutteluhetkiin. Leivomme suolaisia ja makeita herkkuja.

15.08.2016 | 15.8. 2016 Sienimarttojen koulutus, Kuopio

15.8. Sienimarttojen koulutus 1

16.08.2016 | Vietnamilaista ruokaa, Helsinki

Vietnamin ruokakulttuuri on runsas ja monipuolinen. Sen keittiö on yhdistelmä itämaisia raaka-aineita ja useiden eri keittiöiden vaikutteita.
Tuoreet raaka-aineet, runsas yrttien käyttö ja maukkaat kastikkeet antavat ruoille valloittavan tuoksun ja maun. Kurssilla on luvassa raikkaita ja mausteisia vietnamilaisia herkkuja, kuten pho-keitto, riisipaperirullat ja vietnamilaiset täytetyt letut.

18.08.2016 | Makkaraa itse tehden, Helsinki

Makkaran tekeminen on hauskaa puuhaa ja saat taatusti oman makuisia makkaroita. Teemme neljää eri tyyppistä makkaraa ja niille sopivat lisäkkeet vuodenajat huomioiden.

26.08.2016 | 26.8 Sieniretki, Pori

Sieniretki on kaikille avoin. Retkellä opetellaan tunnistamaan yleisimpiä ruokasieniä ja jaetaan vinkkejä niiden käsittelystä ja käytöstä.

27.08.2016 | 27.8. Valtakunnallinen sienipäivä, Hämeenlinna

Marttojen valtakunnallinen sienipäivä Hämeenlinnan Torilla.

27.08.2016 | 27.8. Sadonkorjuu aikaan -Vihervuoden neuvontatapahtuma Hatanpään arboretumissa, Tampere

Vuonna 2016 vietetään Valtakunnallista Vihervuotta. Vihervuoden teemaan liittyen Martat ja Tampereen kaupunki järjestävät yhteistyössä kaikille avoimen ja maksuttoman neuvontatapahtuman.

29.08.2016 | Japanilainen ateria, Helsinki

Japanilainen ateria on kuin taideteos, jossa yhdistyvät niin estetiikka, lempeys kuin tuoreet raaka-aineet; riisi, kala ja kasvikset. Kurssilla tulevat tutuiksi mm. erilaiset sushit, tamagoyaki, yakitori ja maki. Tule opettelemaan ja maistelemaan japanilaisen keittiön herkkuja.

30.08.2016 | Japanilainen ateria - päiväkurssi, Helsinki

Japanilainen ateria on kuin taideteos, jossa yhdistyvät niin estetiikka, lempeys kuin tuoreet raaka-aineet; riisi, kala ja kasvikset. Kurssilla tulevat tutuiksi mm. erilaiset sushit, tamagoyaki, yakitori ja maki. Tule opettelemaan ja maistelemaan japanilaisen keittiön herkkuja.

01.09.2016 | Sienimarttakoulutus, osa 2, Lappeenranta

Ohjattu sieniretki

01.09.2016 | Säilöntäkurssi, Helsinki

Opettelemme perussäilöntätaitoja. Omenat soseeksi/ marmelaadiksi, marjat hilloksi, pihlajanmarjat hyytelöksi, porkkanaa/kesäkurpitsaa ja muuta syksyn satoa pikkelsiksi. Valkosipulinkynsiä säilöön …luumujen umpioimista. Vinkit höyrymehun mäskin hyötykäyttöön sekä pakastamiseen ja kuivaamiseen.

01.09.2016 | Kasvisruokakurssi 1.9., Turku

Kurssilla valmistetaan sadonkorjuun herkkuja tuoreista kasviksista ja marjoista.

05.09.2016 | 5.9.2016 Sienimarttojen koulutus 2, Kuopio

5.9.2016 Sienimarttojen koulutus 2

06.09.2016 | ABC -kasvisruokakurssi 6.9., Turku

Perusruuanvalmistuskurssi. Kurssilla käydään läpi kasvisten esikäsittelyä ja ruuanvalmistusta.

07.09.2016 | 7.9. Vartissa valmista -ruokakurssi, Tampere

Valmista ruoat käden käänteessä!

08.09.2016 | Opastettu sieniretki, Paikka avoin, ilmoitetaan myöhemmin (Lpr:n lähialue)

Opi tuntemaan hyviä ruokasieniä opastetulla sieniretkellä!

08.09.2016 | Kokataan satokauden mukaan, Helsinki

Punajuuret ovat syksyllä makeimmillaan vaikka aasialaisittain keitoissa. Palsternakasta teemme pyrettä. Porkkanat,lantut, sellerit pehmenevät raasteista pihveiksi. Juurekset sopivat hyvin possupataan. Wokkiliharuoissa erilaiset kaalit ovat omiaan. Sieniä voidaan käyttää esim. sämpylöiden leivonnassa. Omenat ja puolukat mehustavat piiraat jälkiruoiksi.

08.09.2016 | 8.9. Juurileipäkurssi, Jyväskylä

Leipää hapanjuuren avulla.
Ja mitä onkaan kalttaus?

09.09.2016 | Kokataan satokauden mukaan- päiväkurssi, Helsinki

Punajuuret ovat syksyllä makeimmillaan vaikka aasialaisittain keitoissa. Palsternakasta teemme pyrettä. Porkkanat,lantut, sellerit pehmenevät raasteista pihveiksi. Juurekset sopivat hyvin possupataan. Wokkiliharuoissa erilaiset kaalit ovat omiaan. Sieniä voidaan käyttää esim. sämpylöiden leivonnassa. Omenat ja puolukat mehustavat piiraat jälkiruoiksi.

10.09.2016 | 10.9. Hygieniapassikoulutus ja -tentti, Jyväskylä

Muista ottaa mukaan henkilöllisyysodistus ( ajokortti, passi tai kuvallinen henkiöllisyystodistus)

12.09.2016 | 12.9.2016 Arkiset valinnat, Iisalmi

Kurssilla opetellaan valmistamaan edullisia perusruokia ja samalla kannustetaan muuntelemaan reseptejä luovasti.

12.09.2016 | Raakaruokakurssi - anna syksyn maistua, Helsinki

Kurssilla valmistetaan kauden antimista ihania raakaruokaherkkuja. Raaka-aineina käytetään monipuolisesti tuoreita vihanneksia, juureksia sekä marjoja ja hedelmiä. Raakaruokailuun kuuluu olennaisena osana myös pähkinät, siemenet, kuivahedelmät sekä kasvisöljyt. Ruuat valmistetaan niin, että niiden ravintoaineet ja elinvoima säilyvät. Kuumennus korkeintään 42 asteeseen.
Kurssilla valmistetaan koko ateria alkupalasta jälkiruokaan.

13.09.2016 | 13.9.2016 Arkiset valinnat, Varkaus

Kurssilla opetellaan valmistamaan edullisia perusruokia ja samalla kannustetaan muuntelemaan reseptejä luovasti

14.09.2016 | Ruokaseikkailu alkaa - vauvanruokakurssi 14.9.2016, Imatra

Tule mukaan marttojen Ruokaseikkailu alkaa! -vauvanruokakurssille

Ilmoittautumisen jälkeen, jos sinulle tulee este saapua kurssille, muista tehdä peruutus etela-karjala@martat.fi.

14.09.2016 | 14.9. klo 16 - 18 Pikkukokkikurssi 7-12 vuotiaille, Jyväskylä

Maksu paikanpäällä käteisellä. Sisätossut tai -kengät kannattaa ottaa mukaan.
Muistathan ilmoittaa erityisruokavaliot

14.09.2016 | 14.9.2016 Arkiset valinnat, Nilsiä

Kurssilla opetellaan valmistamaan edullisia perusruokia ja samalla kannustetaan muuntelemaan reseptejä luovasti.

14.09.2016 | 14.9. Miehet kokkamaan -kurssisarja, Tampere

Maittavaa ruokaa helposti, hyvässä seurassa!

15.09.2016 | 15.9.2016 Arkiset valinnat, Kuopio

Kurssilla opetellaan valmistamaan edullisia perusruokia ja samalla kannustetaan muuntelemaan reseptejä luovasti.

15.09.2016 | English Afternoon Tea -teetuokio englantilaisittain, Helsinki

Iltapäivän sininen hetki houkuttelee istahtamaan alas ja juomaan rauhassa kupin teetä.
Teetuokio englantilaiseen tyyliin vie matkalle teemakujen maailmaan - saisiko olla darjeelingia, assamia vai kenties rooibosta? Kattaukseen kuuluvat tietenkin itseoikeutetut teen seuralaiset: houkuttelevat voileivät, skonssit ja sitruuna-marenkipiiras. Entä miten valmistuvat legendaariset Bara Brith ja Victoria Sponge? English Afternoon Tean jälkeen nämä herkut voivat rikastuttaa myös arkisia teehetkiä kotona.

17.09.2016 | Sienineuvontaa Kalamarkkinat -tapahtumassa, Lappeenranta

Monipuolista sienineuvontaa

20.09.2016 | Ilta Välimerellä, Helsinki

Välimeren maiden ruokakulttuureita yhdistävät raaka-aineiden tuoreus. Keittiö tulvii erilaisia tuoksuja ja makuja.
Kurssilla valmistetaan maittavia ruokia mm. kalasta ja lampaan jauhelihasta sekä sesongin mukaisista kasviksista.

21.09.2016 | Ruokaseikkailu alkaa - vauvanruokakurssi 21.9.2016, Lappeenranta

Tule mukaan marttojen Ruokaseikkailu alkaa! -vauvanruokakurssille

Ilmoittautumisen jälkeen, jos sinulle tulee este saapua kurssille, muista tehdä peruutus etela-karjala@martat.fi.