Vinkki! Marttojen neuvontapuhelin 0600 14882 palvelee ma-pe klo 12-15. Hinta 1,70/min. + ppm. (Myös kodinkoneet ja energiansäästö.

Martoille monipuolinen, vuodenaikoja seuraava sesonkiruoka on sydäntä lähellä.
Ruoka-sivuilta löydät tietoa ruoanvalmistuksesta, ravitsemuksesta sekä ruoka- ja leivontaohjeita niin pienelle kuin isommallekin joukolle.

Marttojen mainioita keittokirjoja voi tilata Martan puoti -sivuilta ja ostaa maakunnallisten marttapiirien toimipisteistä.

Marttapiirit järjestävät monenlaisia ruokakursseja. Kysy marttapiireistä  lisätietoa ruokakursseista. Valtakunnallisia kurssiaiheita ovat muun muassa:

  • Reilua ruokaa arkeen
  • Teen kiehtova maailma
  • Suomineidon voileipäpöytä
  • Kattilamatka Kameruniin
  • Sienet, marjat ja yrtit - suomalaista superruokaa

Marttojen ruoka- ja ravitsemusneuvonta noudattaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia.  

 

Ruoka-teeman tapahtumia marttapiireissä

27.05.2015 | Villi menu a´la martta eli villiyrttejä ruokapöytään, Kuopio

Luonnonkasvien käytöstä on tullut trendiruokaa ravintoloissa. Myös marttojen neuvonnassa villiyrtit ovat olleet kautta historian mukana. Tällä kurssilla tutustutaan kauden villiyrtteihin ja tehdään niistä maukas ateria.

01.06.2015 | Koululaisten kokkikurssi: Jauheliharuokaa, Tampere

Koululaisten kokkikurssilla valmistetaan ateriakokonaisuus jauhelihasta.

01.06.2015 | Villivihannekset-luento, Mikkeli

kurssisarjan 1. osa

01.06.2015 | Villivihannesretki Kuusijärvellä, Vantaa

Asuinympäristön viheralueet tarjoavat hyviä samoilumaastoja, joista löytää salaatti-, mauste- ja teeaineksia. Retkellä opitaan tunnistamaan kasveja ja keräillään niitä lähiluonnosta. Kävelemme vaihtelevassa maastossa ja matkaa kertyy 2-3 km.

02.06.2015 | Välipalakurssi, Seinäjoki, Järjestötalo

Välipalakurssilla kokataan yhdessä erilaisia välipaloja mm. urheilevalle nuorelle. Kurssi on tarkoitettu 7-12 vuotiaille.
Muistathan ilmoittaa erikoisruokavalioista ilmoittautumisen yhteydessä.

02.06.2015 | Koululaisten kokkikurssi: Broileriruokaa, Tampere

Koululaisten kokkikurssilla valmistetaan ateriakokonaisuus broilerista.

02.06.2015 | Lasten välipalakurssi, Vaasa, Palosaaren seurakuntatalo

Välipalakurssilla kokataan yhdessä erilaisia välipaloja mm. urheilevalle nuorelle. Kurssi on tarkoitettu 7-12 vuotiaille.
Muistathan ilmoittaa erikoisruokavalioista ilmoittautumisen yhteydessä.

02.06.2015 | Pikkukokit kesäloman alussa, Helsinki

Neljän päivän kurssilla 2.-5.6.2015 opetellaan keittiötyöskentelyä, ruoanvalmistusta ja siivousta klo 10 - 13.30

02.06.2015 | Lasten välipalakurssi, Seinäjoki, Järjestötalo

Välipalakurssilla kokataan yhdessä erilaisia välipaloja mm. urheilevalle nuorelle. Kurssi on tarkoitettu 7-12 vuotiaille.
Muistathan ilmoittaa erikoisruokavalioista ilmoittautumisen yhteydessä.

02.06.2015 | Välipalakurssi, Vaasa, Palosaaren seurakuntatalo, II kerros

Välipalakurssilla kokataan yhdessä erilaisia välipaloja. Kurssi on tarkoitettu 10-15 vuotiaille.
Muistathan ilmoittaa erikoisruokavalioista ilmoittautumisen yhteydessä.

03.06.2015 | Koululaisten kokkikurssi: Kalaruokaa, Tampere

Koululaisten kokkikurssilla valmistetaan ateriakokonaisuus kalasta.

03.06.2015 | Kesämurkinaa pikkukokkikurssi 8-10 -vuotiaille tytöille ja pojille 3-4.6. klo 10-12, Etelä-Karjalan Marttakeskus

Kahden päivän Kesämurkinaa pikkukokkikurssi 8-10 -vuotiaille tytöille ja pojille 3.-4.6. klo 10-12

04.06.2015 | Pikkukokkikurssi, Kokkola

Kesäloman kaksipäiväisellä pikkukokkikurssilla kokataan ruokaa yhdessä. Kurssi on tarkoitettu alakouluikäsille 7-12 vuotiaille lapsille.
Muistathan ilmoittaa erikoisruokavalioista ilmoittautumisen yhteydessä.

08.06.2015 | "Kokkailu, retkeily on kivaa" - lasten päiväleiri, Marttakeskus, Joensuu

Päiviäleiri koululaisille kokkailun, retkeilyn merkeissä.

08.06.2015 | Lasten pikkukokkikurssi, Kokkola

Kesän toisella pikkukokkikurssilla kokataan joka päivä perusruokaa Kotiruokaa kolikoilla ja Veden herkut vihkosen ohjein. Jokainen osallistuja saa molemmat vihkoset.

08.06.2015 | Koululaisten kokkikurssi: Jauheliharuokaa, Tampere

Koululaisten kokkikurssilla valmistetaan ateriakokonaisuus jauhelihasta.

08.06.2015 | Pikkukokit kesäloman toisella viikolla, Helsinki

Neljän päivän kurssilla 8.-11.6.2015 opetellaan keittiötyöskentelyä, ruoanvalmistusta ja siivousta.

09.06.2015 | Koululaisten kokkikurssi: Broileriruokaa, Tampere

Koululaisten kokkikurssilla valmistetaan ateriakokonaisuus broilerista.

09.06.2015 | Kalankäsittelykurssi, Helsinki

Erilaisia sesongin kaloja opetellaan käsitellään suomustamalla, suolistamalla, fileoimalla, nahattomaksi ja ruodottomaksi. Kaloista valmistetaan monipuolinen ateria eri kypsennysmenetelmiä käyttäen.

10.06.2015 | Koululaisten kokkikurssi: Kalaruokaa, Tampere

Koululaisten kokkikurssilla valmistetaan ateriakokonaisuus kalasta.

10.06.2015 | Kesämurkinaa pikkukokkikurssi yli 10 -vuotiaille tytöille ja pojille 10.-11.6. klo 10.30-12.30, Etelä-Karjalan Marttakeskus

Kahden päivän Kesämurkinaa pikkukokkikurssi yli 10 -vuotiaille tytöille ja pojille 10.-11.6 klo 10.30-12.30.

10.06.2015 | Meksikolainen ateria, Helsinki

Juhlaruokaa, kotiruokaa ja katuruokaa parhaimmillaan! Vahvoja, mutta pehmeitä ja raikkaita makuja tarjoava meksikolainen ruoka valmistetaan ja nautitaan meksikolaisittain rennosti yhdessä.
Värikkäiden ruokien raaka-aineina chiliä, limeä ja korianteria ei pihtailla. Avokado, tomaatti, valkosipuli, maissi, liha ja tietenkin suklaa ovat myös olennaisia osia ihastuttavaa meksikolaista makumaailmaa.

10.06.2015 | Villivihannekset kotikeittiössä -ruokakurssi, Turku

Ruokakurssilla tutustutaan tavallisimpiin villivihanneksiin mm. käenkaaliin sekä maitohorsmaan, ja valmistetaan niistä ruokia

11.06.2015 | Kalankäsittelykurssi, Helsinki

Erilaisia sesongin kaloja opetellaan käsitellään suomustamalla, suolistamalla, fileoimalla, nahattomaksi ja ruodottomaksi. Kaloista valmistetaan monipuolinen ateria eri kypsennysmenetelmiä käyttäen.

11.06.2015 | Villivihannesretki Uutelaan/Vuosaareen, Helsinki, Aurinkolahti

Asuinympäristön viheralueet tarjoavat hyviä samoilumaastoja, joista löytää salaatti-, mauste- ja teeaineksia. Retkellä opitaan tunnistamaan kasveja ja keräillään niitä lähiluonnosta. Kävelemme vaihtelevassa maastossa ja matkaa kertyy 2-3 km.

11.06.2015 | Kauha&Kukkaro kurssi: Villiinny villiyrteistä!, Kotitalouskeskus, Kokkola

Kauha&Kukkaro kursseilla opitaan yhdessä tekemään perusruokaa ja leivonnaisia.

12.06.2015 | Hygieniapassi, Kokkola

Hygieniapassin testitilaisuus, ilmoittuaksesi ota yhteys piiriin joko puhelimitse tai sähköpostilla.

13.06.2015 | Brunssille!, Helsinki

Aloita viikonloppu rennosti ja herkullisesti trendikkäällä brunssilla!
Tällä kurssilla saat hyviä ideoita, kuinka valmistaa itse brunssi vaikka kaveriporukan tai perheen kesken. Teemme yhdessä brunssille sopivia suolaisia tarjottavia kuten raikkaita salaatteja ja herkullisia tahnoja, granolaa eli paahdettua mysliä makeita herkkuja unohtamatta.

15.06.2015 | Pikkukokit Porvoossa -täynnä, Porvoo/Borgå

Järjestämme yhteistyössä ruotsinkielisten marttojen kanssa neljän päivän pikkukokkikurssin Porvoossa 8-12 vuotiaille suomen- ja ruotsinkielisille lapsille 15-18.6. 9.30-15 joka päivä.
Leiriohjaajina toimivat Margaretha Eriksson ja Inkeri Liinaharja.

16.06.2015 | Kesämakkaroita itse tehden, Helsinki

Makkaran tekeminen on hauskaa puuhaa ja saat taatusti oman makuisia makkaroita. Teemme neljä erityyppistä makkaraa ja niille sopivat lisäkkeet vuodenajat huomioiden.

22.06.2015 | Kesämurkinaa pikkukokkikurssi 8-10 vuotiaille tytöille ja pojille 22.6. ja 24.6. klo 10.30-12.30, Etelä-Karjalan Marttakeskus

Kahden päivän Kesämurkinaa pikkukokkikurssi 8-10 -vuotiaille tytöille ja pojille 22.6. ja 24.6. klo 10.30-12.30

03.08.2015 | Pikkukokit elokuussa, Helsinki

Neljän päivän kurssilla 3.8.-6.8.15 opetellaan keittiötyöskentelyä, ruoanvalmistusta ja siivousta klo 10 - 13.30

19.08.2015 | Ateria Swasimaan tapaan, Helsinki

Swasimaan ruokavalio koostuu lehtivihanneksista, juureksista ja hedelmistä. Vihanneksia ja kasveja käytetään runsaasti sekä kuivattuna että säilöttynä. Swasimaa on saanut vaikutteita siirtomaa-ajan isäntävaltioilta Englannilta sekä Etelä- ja Itä-Afrikan ruokakulttuureista.

28.08.2015 | Sienineuvontaretki Nuuksioon, Espoo

Tarkemmat tiedot päivitetään lähiaikoina.

03.09.2015 | Makkaraa itse tehden, Helsinki

Makkaran tekeminen on hauskaa puuhaa ja saat taatusti oman makuisia makkaroita. Teemme neljä erityyppistä makkaraa ja niille sopivat lisäkkeet vuodenajat huomioiden.

09.09.2015 | Kauha & Kukkaro -kurssi: Syksyn satoa ruokapöytään, Tampere

Tule kokkailemaan herkullisia ruokia syksyn sadosta.