Vinkki! Marttojen neuvontapuhelin 0600 14882 palvelee klo 12-15. Kotitalousneuvontaa ma, ti, ke ja pe (myös kodinkoneet ja energiansäästö), puutarhaneuvontaa torstaisin. Hinta 1,70/min. + ppm.

Martoille monipuolinen, vuodenaikoja seuraava sesonkiruoka on sydäntä lähellä.
Ruoka-sivuilta löydät tietoa ruoanvalmistuksesta, ravitsemuksesta sekä ruoka- ja leivontaohjeita niin pienelle kuin isommallekin joukolle.

Marttojen mainioita keittokirjoja voi tilata Martan puoti -sivuilta ja ostaa maakunnallisten marttapiirien toimipisteistä.

Marttapiirit järjestävät monenlaisia ruokakursseja. Kysy marttapiireistä  lisätietoa ruokakursseista. Valtakunnallisia kurssiaiheita ovat muun muassa:

  • Vartissa valmista
  • Ruokaa sydänystävälle
  • Kattilamatka Kameruniin
  • Sienet, marjat ja yrtit - suomalaista superruokaa

Marttojen ruoka- ja ravitsemusneuvonta noudattaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia.  

 

Ruoka-teeman tapahtumia marttapiireissä

29.07.2016 | Hygieniapassi, Kokkola

Hygieniapassin testitilaisuus, ilmoittuaksesi ota yhteys piiriin puhelimitse arkisin klo 9-12, puh. 06-8313 127.

01.08.2016 | Pikkukokit elokuussa - päiväkurssi 1-4.8., Helsinki

Koululaisten kokkikurssilla valmistetaan monipuolisia ruokia ja leivonnaisia. Opetellaan keittiötyöskentelyä ruoanvalmistamisesta siivoukseen.

Huom. kirjaathan koululaisen iän ja mahdolliset allergiat tiedoksemme.

08.08.2016 | Pikkukokki kurssi elokuun toisella viikolla ma-to, Helsinki

Koululaisten kokkikurssilla valmistetaan monipuolisia ruokia ja leivonnaisia. Opetellaan keittiötyöskentelyä ruoanvalmistamisesta siivoukseen.

Huom. kirjaathan koululaisen iän ja mahdolliset allergiat tiedoksemme.

12.08.2016 | Hygieniapassi, Kokkola

Hygieniapassin testitilaisuus, ilmoittuaksesi ota yhteys piiriin puhelimitse arkisin klo 9-12, puh. 06-8313 127.

12.08.2016 | Hei, me leivotaan - lapsen ja aikuisen yhteinen kurssi, Helsinki

Yhdessä leipominen on iloista puuhaa, josta palkinnoksi saadaan tupa täyteen tuoksuja sekä maistuvia leivonnaisia herkutteluhetkiin. Leivomme suolaisia ja makeita herkkuja.

15.08.2016 | 15.8. 2016 Sienimarttojen koulutus, Kuopio

15.8. Sienimarttojen koulutus 1

16.08.2016 | Vietnamilaista ruokaa, Helsinki

Vietnamin ruokakulttuuri on runsas ja monipuolinen. Sen keittiö on yhdistelmä itämaisia raaka-aineita ja useiden eri keittiöiden vaikutteita.
Tuoreet raaka-aineet, runsas yrttien käyttö ja maukkaat kastikkeet antavat ruoille valloittavan tuoksun ja maun. Kurssilla on luvassa raikkaita ja mausteisia vietnamilaisia herkkuja, kuten pho-keitto, riisipaperirullat ja vietnamilaiset täytetyt letut.

18.08.2016 | Makkaraa itse tehden, Helsinki

Makkaran tekeminen on hauskaa puuhaa ja saat taatusti oman makuisia makkaroita. Teemme neljää eri tyyppistä makkaraa ja niille sopivat lisäkkeet vuodenajat huomioiden.

24.08.2016 | Sieninäyttely, Vaasa

Marttojen valtakunnallisen sienipäivän näyttely Vaasassa torilla. Näyttelyssä on esillä tapahtumahetken yleisimmät ruokasienet ja myrkylliset sienet. Sateen sattuessa näyttely on sisätiloissa eli Vaasan Martat ry:n toimitiloissa (Raastuvankatu 3 D K 1, käynti Kirjastokujalta). Tervetuloa!

24.08.2016 | Sieniretki, Vaasa

Järjestämme ohjattuja sieniretkiä syksyisin, nyt myös Vaasassa. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Pukeuduthan sään mukaan ja varaat itsellesi sienikorin ja -veitsen, myös tavallinen juuresveitsi ja pullasuti käyvät hyvin.

26.08.2016 | Sieniretki, Kokkola

Järjestämme ohjattuja sieniretkiä syksyisin. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Pukeuduthan sään mukaan ja varaat itsellesi sienikorin ja -veitsen, myös tavallinen juuresveitsi ja pullasuti käyvät hyvin.

26.08.2016 | 26.8 Sieniretki, Pori

Sieniretki on kaikille avoin. Retkellä opetellaan tunnistamaan yleisimpiä ruokasieniä ja jaetaan vinkkejä niiden käsittelystä ja käytöstä.

27.08.2016 | Sieninäyttely, Kokkola

Marttojen valtakunnallisen sienipäivän näyttely Kokkolassa Näyttelyssä on esillä tapahtumahetken yleisimmät ruokasienet ja myrkylliset sienet. Tervetuloa!

27.08.2016 | 27.8. Valtakunnallinen sienipäivä, Hämeenlinna

Marttojen valtakunnallinen sienipäivä Hämeenlinnan Torilla.

27.08.2016 | 27.8. Sadonkorjuu aikaan -Vihervuoden neuvontatapahtuma Hatanpään arboretumissa, Tampere

Vuonna 2016 vietetään Valtakunnallista Vihervuotta. Vihervuoden teemaan liittyen Martat ja Tampereen kaupunki järjestävät yhteistyössä kaikille avoimen ja maksuttoman neuvontatapahtuman.

29.08.2016 | Japanilainen ateria, Helsinki

Japanilainen ateria on kuin taideteos, jossa yhdistyvät niin estetiikka, lempeys kuin tuoreet raaka-aineet; riisi, kala ja kasvikset. Kurssilla tulevat tutuiksi mm. erilaiset sushit, tamagoyaki, yakitori ja maki. Tule opettelemaan ja maistelemaan japanilaisen keittiön herkkuja.

30.08.2016 | Japanilainen ateria - päiväkurssi, Helsinki

Japanilainen ateria on kuin taideteos, jossa yhdistyvät niin estetiikka, lempeys kuin tuoreet raaka-aineet; riisi, kala ja kasvikset. Kurssilla tulevat tutuiksi mm. erilaiset sushit, tamagoyaki, yakitori ja maki. Tule opettelemaan ja maistelemaan japanilaisen keittiön herkkuja.

30.08.2016 | Sieninäyttely, Seinäjoki

Marttojen valtakunnallisen sienipäivän näyttely Seinäjoella. Näyttelyssä on esillä tapahtumahetken yleisimmät ruokasienet ja myrkylliset sienet. Sateen sattuessa näyttely on sisätiloissa eli Torikeskuksessa. Tervetuloa!

30.08.2016 | Sieniretki, Seinäjoki

Järjestämme ohjattuja sieniretkiä syksyisin, nyt myös Seinäjoella. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Pukeuduthan sään mukaan ja varaat itsellesi sienikorin ja -veitsen, myös tavallinen juuresveitsi ja pullasuti käyvät hyvin. Osallistumismaksu sisältää pienen, taskukokoisen sienioppaan!

01.09.2016 | Sadonkorjuu -ruokakurssi 1.9., Turku

Kurssilla valmistetaan sadonkorjuun herkkuja tuoreista kasviksista ja marjoista.

01.09.2016 | Sienimarttakoulutus, osa 2, Lappeenranta

Ohjattu sieniretki

01.09.2016 | Säilöntäkurssi, Helsinki

Opettelemme perussäilöntätaitoja. Omenat soseeksi/ marmelaadiksi, marjat hilloksi, pihlajanmarjat hyytelöksi, porkkanaa/kesäkurpitsaa ja muuta syksyn satoa pikkelsiksi. Valkosipulinkynsiä säilöön …luumujen umpioimista. Vinkit höyrymehun mäskin hyötykäyttöön sekä pakastamiseen ja kuivaamiseen.

05.09.2016 | 5.9.2016 Sienimarttojen koulutus 2, Kuopio

5.9.2016 Sienimarttojen koulutus 2

06.09.2016 | ABC -kasvisruokakurssi 6.9., Turku

Perusruuanvalmistuskurssi. Kurssilla käydään läpi kasvisten esikäsittelyä ja ruuanvalmistusta.

07.09.2016 | 7.9. Vartissa valmista -ruokakurssi, Tampere

Valmista ruoat käden käänteessä!

08.09.2016 | Opastettu sieniretki, Paikka avoin, ilmoitetaan myöhemmin (Lpr:n lähialue)

Opi tuntemaan hyviä ruokasieniä opastetulla sieniretkellä!

08.09.2016 | Kokataan satokauden mukaan, Helsinki

Punajuuret ovat syksyllä makeimmillaan vaikka aasialaisittain keitoissa. Palsternakasta teemme pyrettä. Porkkanat,lantut, sellerit pehmenevät raasteista pihveiksi. Juurekset sopivat hyvin possupataan. Wokkiliharuoissa erilaiset kaalit ovat omiaan. Sieniä voidaan käyttää esim. sämpylöiden leivonnassa. Omenat ja puolukat mehustavat piiraat jälkiruoiksi.

08.09.2016 | 8.9. Juurileipäkurssi, Jyväskylä

Leipää hapanjuuren avulla.
Ja mitä onkaan kalttaus?

09.09.2016 | Kokataan satokauden mukaan- päiväkurssi, Helsinki

Punajuuret ovat syksyllä makeimmillaan vaikka aasialaisittain keitoissa. Palsternakasta teemme pyrettä. Porkkanat,lantut, sellerit pehmenevät raasteista pihveiksi. Juurekset sopivat hyvin possupataan. Wokkiliharuoissa erilaiset kaalit ovat omiaan. Sieniä voidaan käyttää esim. sämpylöiden leivonnassa. Omenat ja puolukat mehustavat piiraat jälkiruoiksi.

10.09.2016 | 10.9. Hygieniapassikoulutus ja -tentti, Jyväskylä

Muista ottaa mukaan henkilöllisyysodistus ( ajokortti, passi tai kuvallinen henkiöllisyystodistus)

12.09.2016 | Raakaruokakurssi - anna syksyn maistua, Helsinki

Kurssilla valmistetaan kauden antimista ihania raakaruokaherkkuja. Raaka-aineina käytetään monipuolisesti tuoreita vihanneksia, juureksia sekä marjoja ja hedelmiä. Raakaruokailuun kuuluu olennaisena osana myös pähkinät, siemenet, kuivahedelmät sekä kasvisöljyt. Ruuat valmistetaan niin, että niiden ravintoaineet ja elinvoima säilyvät. Kuumennus korkeintään 42 asteeseen.
Kurssilla valmistetaan koko ateria alkupalasta jälkiruokaan.

12.09.2016 | 12.9.2016 Arkiset valinnat, Iisalmi

Kurssilla opetellaan valmistamaan edullisia perusruokia ja samalla kannustetaan muuntelemaan reseptejä luovasti.

13.09.2016 | 13.9.2016 Arkiset valinnat, Varkaus

Kurssilla opetellaan valmistamaan edullisia perusruokia ja samalla kannustetaan muuntelemaan reseptejä luovasti

13.09.2016 | Sieniruokakurssi 13.9., Turku

Kurssilla valmistetaan herkullisia sieniruokia syksyn sienisadosta.

14.09.2016 | Ruokaseikkailu alkaa - vauvanruokakurssi 14.9.2016, Imatra

Tule mukaan marttojen Ruokaseikkailu alkaa! -vauvanruokakurssille

Ilmoittautumisen jälkeen, jos sinulle tulee este saapua kurssille, muista tehdä peruutus etela-karjala@martat.fi.