Vinkki! Marttojen neuvontapuhelin 0600 14882 palvelee ma-pe klo 12-15. Hinta 1,70/min. + ppm. (Myös kodinkoneet ja energiansäästö.

Martoille monipuolinen, vuodenaikoja seuraava sesonkiruoka on sydäntä lähellä.
Ruoka-sivuilta löydät tietoa ruoanvalmistuksesta, ravitsemuksesta sekä ruoka- ja leivontaohjeita niin pienelle kuin isommallekin joukolle.

Marttojen mainioita keittokirjoja voi tilata Martan puoti -sivuilta ja ostaa maakunnallisten marttapiirien toimipisteistä.

Marttapiirit järjestävät monenlaisia ruokakursseja. Kysy marttapiireistä  lisätietoa ruokakursseista. Valtakunnallisia kurssiaiheita ovat muun muassa:

  • Reilua ruokaa arkeen
  • Teen kiehtova maailma
  • Suomineidon voileipäpöytä
  • Kattilamatka Kameruniin
  • Sienet, marjat ja yrtit - suomalaista superruokaa

Marttojen ruoka- ja ravitsemusneuvonta noudattaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia.  

 

Ruoka-teeman tapahtumia marttapiireissä

24.07.2015 | Hygieniapassi, Kokkola

Hygieniapassin testitilaisuus, ilmoittuaksesi ota yhteys piiriin joko puhelimitse tai sähköpostilla.

03.08.2015 | Pikkukokit elokuussa, Helsinki

Neljän päivän kurssilla 3.8.-6.8.15 opetellaan keittiötyöskentelyä, ruoanvalmistusta ja siivousta klo 10 - 13.30

07.08.2015 | Hygieniapassi, Kokkola

Hygieniapassin testitilaisuus, ilmoittuaksesi ota yhteys piiriin joko puhelimitse tai sähköpostilla.

18.08.2015 | 18.8. Säilöntäkurssi, Jyväskylä

Perusasiaa säilönnästä.

19.08.2015 | Ateria Swasimaan tapaan, Helsinki

Swasimaan ruokavalio koostuu lehtivihanneksista, juureksista ja hedelmistä. Vihanneksia ja kasveja käytetään runsaasti sekä kuivattuna että säilöttynä. Swasimaa on saanut vaikutteita siirtomaa-ajan isäntävaltioilta Englannilta sekä Etelä- ja Itä-Afrikan ruokakulttuureista.

20.08.2015 | Raakaruokaa- Anna syksyn maistua, Helsinki

Kurssilla valmistetaan syksyn antimista; porkkanoista, punajuurista, kurpitsasta ja marjoista ihania raakaruokaherkkuja. Kurssilla käytetään monipuolisesti myös tuoreita vihanneksia, hedelmiä sekä yrttejä. Raakaruokailuun kuuluu olennaisena osana myös pähkinät, siemenet, kuivahedelmät sekä kasvisöljyt.
Ruuat valmistetaan niin, että niiden ravintoaineet ja elinvoima säilyvät. Kuumennus korkeintään 42 asteeseen.
Kurssilla valmistetaan koko ateria alkupalasta jälkiruokaan.

27.08.2015 | Sieninäyttely, Seinäjoki

Marttojen valtakunnallisen sienipäivän näyttely Seinäjoella. Näyttelyssä on esillä tapahtumahetken yleisimmät ruokasienet ja myrkylliset sienet. Sateen sattuessa näyttely on sisätiloissa eli Torikeskuksessa. Tervetuloa!

27.08.2015 | Sieniretki, Seinäjoki

Järjestämme ohjattuja sieniretkiä syksyisin, nyt myös Seinäjoella. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Pukeuduthan sään mukaan ja varaat itsellesi sienikorin ja -veitsen, myös tavallinen juuresveitsi ja pullasuti käyvät hyvin. Osallistumismaksu sisältää pienen, taskukokoisen sienioppaan!

28.08.2015 | Sienineuvontaretki Nuuksioon, Espoo

Neuvontaretkeläiset saavat myös vinkkejä sienten säilöntään ja ruoanlaittoon.

28.08.2015 | Sieniretki, Kokkola

Järjestämme ohjattuja sieniretkiä syksyisin. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Pukeuduthan sään mukaan ja varaat itsellesi sienikorin ja -veitsen, myös tavallinen juuresveitsi ja pullasuti käyvät hyvin.

29.08.2015 | Sieninäyttely, Kokkola

Marttojen valtakunnallisen sienipäivän näyttely Kokkolassa Näyttelyssä on esillä tapahtumahetken yleisimmät ruokasienet ja myrkylliset sienet. Tervetuloa!

31.08.2015 | Sieninäyttely, Vaasa

Marttojen valtakunnallisen sienipäivän näyttely Vaasassa torilla. Näyttelyssä on esillä tapahtumahetken yleisimmät ruokasienet ja myrkylliset sienet. Sateen sattuessa näyttely on sisätiloissa eli Vaasan Martat ry:n toimitiloissa (Raastuvankatu 3 D K 1, käynti Kirjastokujalta). Tervetuloa!

31.08.2015 | Sieniretki, Vaasa

Järjestämme ohjattuja sieniretkiä syksyisin, nyt myös Vaasassa. Mukaan mahtuu 12 osallistujaa. Pukeuduthan sään mukaan ja varaat itsellesi sienikorin ja -veitsen, myös tavallinen juuresveitsi ja pullasuti käyvät hyvin.

31.08.2015 | Makumatka Senegaliin, Helsinki

Tule maistamaan Atlantin rannikolla sijaitsevan Senegalin mahtavia makuja! Senegalin ruokakulttuuri on saanut vaikutteita Pohjois-Afrikasta, Ranskasta ja Portugalista. Senegalilaisessa ruoassa pääosassa ovat kala, pähkinät, linssit ja bataatti.

31.08.2015 | 31.8. Sieniretki, Jyväskylä

Lähtö Marttakeskuksen pihasta kimppakyydeillä. Ilmoita mahdollinen kyydin tarve kohdassa lisätietoja.

31.08.2015 | Sieniruokailta, Vaasa

Valmistamme sieniherkkuja kauden sadosta!

01.09.2015 | Säilötään kesän ja syksyn aarteita, Helsinki

Kotisäilöntä on luovaa, mielenkiintoista ja taloudellista puuhaa. Luonnonantimia ja puutarhan satoa säilöessä purkkeihin pääsee aitoja makuja, joita on mukava nauttia talven piristykseksi tai antaa vaikkapa lahjaksi. Kurssilla säilötään marjoja, hedelmiä, kasviksia ja sieniä sekä tutummilla että uudemmilla ohjeilla. -Varaa mukaan pieniä lasipurkkeja.

02.09.2015 | Ruokaseikkailu alkaa - vauvanruokakurssi, Lappeenranta

Tule mukaan marttojen Ruokaseikkailu alkaa! -vauvanruokakurssille

02.09.2015 | Wanhan ajan kahvilassa, Helsinki

Bebe-leivosta Fazerilla, aleksanterinleivosta Ekbergillä tai perunaleivosta Strindbergillä, miten nämä herkut syntyvät? Heittäydy yhden illan kondiittoriksi ja vihkiydy kahvilaleivonnaisten valmistuksen saloihin. Tule loihtimaan yhdessä muiden kanssa herkullinen leivoskattaus ja nauttimaan kahvit kattokruunun loisteessa – ihan kuin wanhan ajan kahvilassa.

02.09.2015 | ABC - ruokakurssi; jauheliharuuat, Turku

Ruuanvalmistuksen alkeita. Aiheena erilaiset jauheliharuuat, joita valmistamme opetuskeittiöllämme.

03.09.2015 | Ruokaseikkailu alkaa - vauvanruokakurssi, Imatra

Tule mukaan marttojen Ruokaseikkailu alkaa! -vauvanruokakurssille

03.09.2015 | Makkaraa itse tehden, Helsinki

Makkaran tekeminen on hauskaa puuhaa ja saat taatusti oman makuisia makkaroita. Teemme neljä erityyppistä makkaraa ja niille sopivat lisäkkeet vuodenajat huomioiden.

05.09.2015 | Sienimarttojen maastokoulutus

Paikka ja sisältö täsmentyvät myöhemmin.
Oma vesipullo ja säänmukainen vaatetus.

09.09.2015 | Sienineuvontaretki Pirttimäessä, Espoossa, Espoo

Neuvontaretkeläiset saavat myös vinkkejä sienten säilöntään ja ruoanlaittoon.

09.09.2015 | Liharuokia meiltä ja maailmalta, Helsinki

Kurssilla tutustutaan ruhon eri osien ruoaksi valmistamiseen ja valmistetaan eri eläinten lihoista ruokia, joissa maistuvat suomalaiset ja kansainväliset maut. Mukana on myös sisäelimiä.
Herkullisten liharuokien kaveriksi valmistetaan lisäkkeitä sesongin kasviksista ja ateria kruunataan jälkiruoalla.

09.09.2015 | Kauha & Kukkaro -kurssi: Syksyn satoa ruokapöytään, Tampere

Tule kokkailemaan herkullisia ruokia syksyn sadosta.

10.09.2015 | ABC - ruokakurssi; kalaruuat, Turku

Ruuanvalmistuksen alkeita. Aiheena erilaiset kalaruuat, joita valmistamme opetuskeittiöllämme.

10.09.2015 | Japanilainen ateria, Helsinki

Japanilainen ateria on kuin taideteos, jossa yhdistyvät niin estetiikka, lempeys kuin tuoreet raaka-aineet; riisi, kala ja kasvikset. Kurssilla tulevat tutuiksi mm. erilaiset sushit, tamagoyaki, yakitori ja maki. Tule opettelemaan ja maistelemaan japanilaisen keittiön herkkuja.

10.09.2015 | 10.9. Ruokakurssi sienistä ja kasviksista, Jyväskylä

Ruokia syksyn sadon kasviksista ja sienistä.

14.09.2015 | English Afternoon Tea - teetuokio englantilaisittain, Helsinki

Iltapäivän sininen hetki houkuttelee istahtamaan alas ja juomaan rauhassa kupin teetä. Teetuokio englantilaiseen tyyliin vie matkalle teemakujen maailmaan - saisiko olla darjeelingia, assamia vai kenties rooibosta? Kattaukseen kuuluvat tietenkin itseoikeutetut teen seuralaiset: houkuttelevat voileivät, skonssit ja sitruuna-marenkipiiras. Entä miten valmistuvat legendaariset Bara Brith ja Victoria Sponge? English Afternoon Tean jälkeen nämä herkut voivat rikastuttaa myös arkisia teehetkiä kotona.

15.09.2015 | ABC - ruokakurssi; broileriruuat, Turku

Ruuanvalmistuksen alkeita. Aiheena erilaiset broileriruuat, joita valmistamme opetuskeittiöllämme.

16.09.2015 | 16.9. Pikkukokkikurssi, Jyväskylä

Maksu paikanpäällä käteisellä. Sisätossut tai -kengät mukaan.
Muista ilmoittaa erityiruokavalioista.

16.09.2015 | Sieniruokakurssi, Turku

Tutustumme yleisimpiin ruokasieniin ja valmistamme niistä maistuvia sieniruokia.

16.09.2015 | Kalankäsittelykurssi, Helsinki

Erilaisia sesongin kaloja opetellaan käsitellään suomustamalla, suolistamalla, fileoimalla, nahattomaksi ja ruodottomaksi. Kaloista valmistetaan monipuolinen ateria eri kypsennysmenetelmiä käyttäen.

16.09.2015 | Kotivara, Kuopio
23.09.2015 | Perusruokakurssi 4x - päiväkurssi, Helsinki

Kurssi toteutetaan neljänä peräkkäisenä keskiviikkona klo 10-13.30.
Kurssipäivät ovat 23.9., 30.9., 7.10. ja 14.10.