Syömme elääksemme ja voidaksemme hyvin. Siksi kaikilla pitäisi olla varaa ostaa ja syödä ravitsemuksellisesti  ja kestävästi tasapainoista ruokaa. Ruokailu ja syöminen on parhaimmillaan yhteinen kokemus ja antaa meille tunteen, että kuulumme yhteisöön.

Paljonko ruokaan menee rahaa?

  • Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksilla menee asumisen jälkeen toiseksi eniten rahaa elintarvikkeisiin ja alkoholittomiin juomiin (reilu 10 % kulutusmenoista).
  • Ruoka- ja asumismenojen osuus korostuu etenkin pienituloisimpien vanhusten ja yksinhuoltajien kotitalouksissa.

Kohtuullisen minimin ruokabudjetti

Kuluttajatutkimuskeskus on määritellyt kohtuullisen minimin ruokabudjetin. Sen avulla voi syödä terveellisesti ja monipuolisesti ravitsemussuositusten mukaan. Lisää kohtuullisen kulutuksen viitebudjeteista voit lukea Marttakoulun Omat rahat -osiosta.

Kohtuullisen minimin mukaan syömisen kustannukset kuukaudessa

Yksinasuva alle 45-vuotias nainen 261 € ja mies 294 €
Yksinasuva yli 65-vuotias nainen 179 € ja mies 205 €
Yli 50-vuotias pariskunta, ei lapsia kotona 554 €
Yksinhuoltajaperhe, jossa 10- ja 13-vuotiaat lapset 619 €
Pikkulapsiperhe, jossa kaksi aikuista ja 4- ja 10-vuotiaat lapset 766 €
Teiniperhe, jossa kaksi aikuista ja 14- ja 16-vuotiaat nuoret 942 €

Onko kaikilla mahdollisuus ostaa ja syödä ravitsemuksellisesti tasapainoista ruokaa?

Tutkimusten mukaan suurituloisimmat syövät kalliimpaa ruokaa ja pienituloiset joutuvat nipistämään syömiseen käytetyistä menoista. Suurimmalla osalla raha riittää ruokaan, mutta Suomessakaan kaikilla ei ole varaa syödä riittävästi.

  • Suomessa on viikoittain 22 000 ihmistä leipäjonossa (Ohisalo & Saari 2014).
  • Toimeentulotuki ei riitä kattamaan kohtuullisia ruokamenoja kuin yli 65-vuotiailla yksinasuvilla (Kuluttajatutkimuskeskus 2015, Raijas 2017)
  • THL:n Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen mukaan 18 % 15-74-vuotiaista on joutunut tinkimään ruoasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä. Matalasti koulutetuista 28 % on joutunut tinkimään perustarpeista. 55-74-vuotiaista yli 10 % ja 20-54-vuotiasta 15 % on pelännyt ruoan loppuvan ennen kuin saa rahaa lisää (Murto & al. 2017)

 Marttojen edullisia ruokaohjeita löydät täältä.

Katso marttojen säästövinkkejä ja reseptejä