Tilaa Martan puodista omaksi tai lahjaksi marttojen Kotisäilöjän kirja!

Säilöntä on mukavaa ja palkitsevaa. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät! Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on hyvä tuntea eri säilöntämenetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat.

Säilönnällä pyritään estämään ruoka-aineiden pilaantuminen, haitalliset väri- ja rakennemuutokset ja säilyttämään ravintoarvo mahdol­lisimman hyvänä.

Vain ensiluokkaisia tuotteita kannattaa säilöä. Raaka-aineiden on oltava tuoreita ja raikkaita ja työvälineiden, tölkkien, pullojen ja sulkimien on puhtaita. Nopeus on valttia säilönnässä. Rivakka työtahti estää kaikkialla ilmassa olevia pieneliöitä saastuttamasta säilöttäviä tuotteita.

Näillä sivuilla on tietoa eri säilöntämenetelmistä. Säilöntäohjeita löydät kotisivujemme reseptien joukosta.

Säilöjälle tärkeät mitat ja painot:

sokeri ja hillosokeri 
1 dl = 85 g
100 g = 1,2 dl
siirappi 
1 dl = 140 g
100 g = 0,7 dl
suola
1 dl = 110 g
100 g = 0,9 dl
karkea suola 
1 dl = n. 120 g
100 g = n. 0,8 dl

Kuinka paljon 1 tl = 5 ml painaa?

  • askorbiinihappo 4 g
  • pektiini 3 g
  • natriumbensoaatti 2,5 g
  • sitruunahappo 5 g
  • viinihappo 5 g

Mitä 1 litra marjoja tai hedelmiä painaa?

  • herukat n. 500 g
  • karviaismarjat n. 600 g
  • kirsikat n. 750 g
  • lakat n. 500 g
  • mansikat n. 500 g
  • mustikat n. 700 g
  • pihlajanmarjat n. 500 g
  • puolukat n. 600 g
  • vadelmat n. 500 g

Säilöntätarra

Säilö chilejä -esiteen kansi

Ladattavat tiedostot: