| |

Putkiremontti tulossa, osa 4

Rahat riittää -blogin Putkiremontti tulossa -sarja on ehtinyt viimeiseen osaansa. Sarjassa eläkkeellä oleva talous- ja velkaneuvoja Hilkka Nenonen käsittelee taloyhtiön putkiremontin tuottamia taloudellisia haasteita ja niihin varautumista urakan suunnitteluvaiheesta käytännön toteutukseen asti. Sarjan aiemmat osat löydät täältä: Osa 1, Osa 2, Osa 3

Tapasimme toistamineen Omakotisäätiön tiloissa osakkaita, joiden taloyhtiöön on tulossa talvella perinteinen putkiremontti.

Osallistujilla oli huoli siitä, ettei taloyhtiön sivuilla ole vielä lisätietoa. Näinhän se on, odottavan aika on pitkä. Taloyhtiö valmistelee remonttia, ja päivittää sivua päätösten jälkeen. Väliaikatietokin olisi tarpeellinen.

Keskustelussa tuli esiin huoli ikäihmisistä, joiden luona käy kotipalvelu. Onko jokaisella omainen, joka lukee saapuneen postin, ryhtyy toimiin ohjeiden mukaan ja väistöasumisen valmisteluun? Asukkaan toimintakyky on osin laskenut, jos kotipalvelu käy hänen luonaan säännöllisesti. Olin yhteydessä Helsingin Seniori-infoon. Heille se ei ollut uusi asia. Mikäli asukkaalla ei ole omaisia auttamassa, kaupunki pyrkii järjestämään hänelle väistöasunnon, ja siirtämään kotipalvelun uuteen paikkaan. Tietysti tiedon pitää tulla ajoissa Kotipalvelun tiimiin. On huolestuttavaa, jos remonttimiehet tulevat yleisavaimella asuntoon huomatakseen, ettei asukas ole muuttanut remontin alta pois. Näin on kuulemma joskus käynyt. Tämän tilanteen kartoittaminen kuuluu taloyhtiön vastaaville. Sovittiin, että viesti viedään isännöitsijälle.

Keskusteltiin huonekalujen suojaamisesta. Paras keino suuremmissa asunnoissa on siirtää huonekalut yhteen tai kahteen huoneeseen suojaan mm. pölyltä. Urakoitsijat varaavat yleensä suojamuovia ja teippiä asukkaitten käyttöön.  Rautakaupoissa on myytävänä edullisia suojapeitteitä, joihin on mahdollista pujottaa naru tms. ja saada pölysuoja paremmaksi.

Väistöasumisen on arvioitu kestävän kolme kuukautta. Yleensä rapun ja asuntojen ovet avataan aamulla ja suljetaan työpäivän päätteeksi. Asunnot näyttävät työmaalta, ja poraamisen ääni kuuluu.

Kun urakoitsija on valittu, putkiremontti alkaa kaikkine valmisteluineen. Asukkaat saavat tietoa, mistä talosta aloitetaan ja milloin. Kylpyhuoneiden kalusteet tulevat valittaviksi. Tontille tulee työmaakoppeja, siirtolavoja ja koneita. Remonttimiehiä kulkee taloissa ja tontilla. Oman taloyhtiöni remontista muistan heidän olleen ystävällisiä asukkaita kohtaan. Heillä oli töitä, ja osakkaille valmistui entistä paremmassa kunnossa oleva taloyhtiö.

Hilkka Nenonen

Hilkka Nenonen
talous- ja velkaneuvoja, eläkkeellä