Iloa perhoskasveista

 Kesällä on mukava seurata perhosten lepatusta puutarhassa. Perhosia on mielenkiintoista tunnistaa ja onpa niistä hyötyäkin.

Mettä juodessaan ne samalla pölyttävät kasveja. Kotipuutarhassa voi kasvattaa monenlaisia mesipitoisia kasveja perhosten houkuttelemiseksi. Perennat, yrtit ja puuvaritset kasvit tarjoavat perhosille hyviä ravinnonlähteitä. Lisäksi perhoset viihtyvät niityillä tai kedoilla, joten kotipihan nurmikosta osa voisikin olla enemmän luonnontilassa. Suomessa elää yli 2000 perhoslajia, joista suurin osa on pikkuperhosia ja yöperhosia, etenkin yökkösiä. Valoisaan aikaan liikkuvia päiväperhosia meillä on reilu sata lajia.

Useilla perhosilla on erinomainen värinäkö. Värikkäät kukinnot auttavat perhosia suunnistamaan ravinnon luo. Keltaista, sinistä ja violettia väriä suosivat päiväperhoset, valkoinen ja vaaleanvioletti väri taas houkuttelee yöperhosia. Perhoset näkevät myös ultravioletin valon eli ne näkevät kukat eri tavoin kuin ihmiset. Puutarhassa kannattaa olla eri aikaan kukkivia mesikasveja, jotta perhosista saa nauttia koko kesän ajan. Kukkien meden tuoksu sekä väri, tuoksu ja muodot houkuttelevat perhosia. Kukkia kannattaa istuttaa samaan paikkaan isona ryhmänä, jotta perhoset havaitsevat ne paremmin. Perhoset viihtyvät suosikkikasveissaan parhaiten, kun kasvit ovat aurinkoisilla ja tuulensuojaisilla paikoilla. Perhoskasveilla on hyvä olla myös hyvä tuoksu, jonka perhoset havaitsevat herkemmin ja kauempaa kuin värit.

Perhoskasveiksi on paljon valinnan mahdollisuuksia. Perhosia houkuttelevat niin luonnonkasvit kuin myös puutarhan perennatkin. Houkuttelevat kasvit ovat yleensä yksi -tai monivuotisia ruohovartisia kasveja, mutta mahtuupa joukkoon myös puita ja pensaita. Perennoista hyviä perhoskasveja ovat mm. maksaruohot, nauhukset, punahatut, akankaalit, maatiaisasteri, auringontähti tai punalatva. Myös monet tuoksuvat yrtit, mm. meiramit, mintut, oreganot, iisoppi, timjami ja ruohosipuli ovat perhosille mieleen. Puuvartisista kasveista hyviksi havaittuja ovat on mm. pihasyreeni ja raita. Luonnonkasveissa on paljon hyviä kasveja mm. pietaryrtit, päivänkakkarat, ruusuruohot ja ahdekaunokki.

Maarit Sallinen-Uusoksa