Yrteistä iloa

 Yrttejä voi kasvattaa monipuolisesti niin ruukuissa kuin puutarhassa. Yrteistä on iloa monella tavalla, niillä saadaan makua ja aromia ruokiin ja lisäksi ne ovat koristeellisia ja kauniita.

Yrttivalikoima on tänä päivänä laaja, yrttejä löytyy runsaasti niin yksivuotisia kuin monivuotisiakin. Lisäksi eri yrteistä löytyy runsaasti erimakuisia lajikkeita. Yrttien maailma on hyvin runsas ja siinä riittää tarhurilla paljon kokeiltavaa monien vuosien ajaksi. 

Yrttejä voi kasvattaa puutarhassa hyvin monella tapaa. Perinteisin tapa on tehdä pieni erillinen yrttitarha tai kasvimaan reunaan yrttien lohko. Mutta yhtä hyvin ne menestyvät kukkapenkissä, kivikkotarhassa tai ruukkutarhassa. Näissä ei välttämättä ole tärkeintä sadon tuotto, vaan koristeellisuus on yhtä tärkeä ominaisuus.  

Yksi mielenkiintoisista yrteistä on timjami eli tarha-ajuruoho, joka on luonnonvaraisena kasvavan kangasajuruohon sukulainen. Timjami on puolipensas, joka on noin 20-30 cm korkea.  Timjamia voidaan kasvattaa monella tapaa, se viihtyy aurinkoisella, nopeasti lämpiävällä paikalla ja se kestää hyvin kuivuuttakin. Kasvupaikkana voi olla esimerkiksi kivikko, yrttimaa tai ruukku. Karuilla paikoilla kasvaneessa timjamissa on hienoin maku. Vaikka timjami on monivuotinen, se on kuitenkin huono talvehtimaan meillä. Talvehtimisen edistämiseksi olisi hyvä ensimmäisenä kasvatusvuonna jättää sato korjaamatta sekä suojattava kasvit kevätauringolta, jos ne eivät ole lumisuojan peitossa. Lannoituksen suhteen timjami on vaatimaton, kuitenkin on hyvä muistaa että se viihtyy kalkitussa maassa. Timjami on puutarhassa myös hyvä mesikasvi, joka houkuttelee perhosia ja mehiläisiä. Timjami kannattaa istuttaa puutarhaan joko valmiista taimista tai esikasvattaa ne huhti-toukokuussa. Taimikasvatusaika on noin 4-5 viikkoa. Siemenet itävät parhaiten valossa peittämättä.   

Lehtisatoa korjataan juuri ennen kukintaa tai kukinnan alkaessa. Kasvustoon jätetään 5-10 cm:n sänki. Elokuun jälkeen kasvustoa ei pitäisi leikata, jos sen halutaan talvehtivan. Timjami on voimakkaan makuinen yrtti ja sitä käytetään monella tavalla mm. liha- ja vihannesruokien mausteena. Timjami kannattaa lisätä ruokiin ruuanlaiton alkuvaiheessa, jolloin se luovuttaa arominsa ruoan kypsyessä. Alla esimerkiksi ohje, jota voi kokeilla erilaisilla yrteillä.  

Paperiperunat 

  • perunalohkoja 
  • voita 
  • yrttejä, esim. timjamia, rakuunaa, kirveliä, minttua tai rosmariinia. 
  • leivinpaperia 

Tee näin

  1. Pese perunat hyvin, lohko ne.
  2. Aseta jokaiselle ruokailijalle 4–5 perunalohkoa keskelle leivinpaperiarkkia.
  3. Silppua perunoille runsaasti yrttejä ja laita nokare voita jokaiseen annokseen. 
  4. Tee leivinpaperista nyyttejä, jotka suljetaan huolellisesti. 
  5. Paista nyyttejä 200 asteessa noin 30 minuuttia (kypsymisaika riippuu lohkojen koosta), niin että perunat kypsyvät.
  6. Anna ruokailijoiden itse avata nyytit, niin jokainen saa nauttia nyytistä kohoavista ihanista aromeista.