Pääsiäisjuttuja

5.3.2016

Uutta otetta pääsiäispöytään

Pääsiäinen tarjoaa hengähdyshetken arjen keskellä – vihdoin on aikaa tehdä ruokaa yhdessä koko perheen tai ystävien kesken. Pääsiäisen aikaan myös kevät alkaa tehdä tuloaan, valoisan aika on jo huomattavasti pidempi. Pääsiäisruuan, kuten ei jouluruuankaan, tarvitsisi tehdä jälkikäteen ähkyä, turvotusta tai huonoa oloa. Kun vapaapäivinä ulkoilee, liikkuu ja touhuaa riittävästi, aineenvaihdunta pysyttelee vilkkaana. Reippaan hikilenkin jälkeen lepäily kotisohvalla maistuu paljon paremmalta.

Ruokaähkyä voi vähentää, kun tuo ruokapöytään makuja ja värejä kasviksista. Samalla voi laajentaa omaa makumaailmansa. Martat vinkkaavat: pääsiäisenä on hyvä harjoitella uusia tapoja valmistaa herkullisia kasvisruokia. Kasvisten ja hedelmien käyttöä kannattaa suunnitella vuodenaikojen vaihtelun mukaisesti. Pääsiäisen tienoilla maaliskuun loppupuolella hyödynnetään varsinkin kotimaisia varastokasviksia, kuten porkkanaa, palsternakkaa, juuriselleriä, punajuurta ja lanttua. Kaikissa näissä on oma hienovarainen makunsa, joka vielä muokkautuu kypsennettäessä. Pääsiäinen tuo mukanaan myös lupauksen tuoreen parsan sesongista, joka lienee parhaimmillaan huhti-toukokuun tienoilla. Alla oleva resepti sopii myös perheen pienimmille herkkusuille. Juurekset kypsennetään omissa ryhmissään uunipellillä, joten jokaisen omaa uniikkia makua voi maistella joko erikseen tai keskenään sekoittaen.

UUNIJUUREKSET JA SAMETTINEN VALKOSIPULIDIPPI

  • 3 jauhoista perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa
  • 2 punajuurta
  • öljyä
  • suolaa
  • mustapippuria

Kastike:

  • 2 kookasta valkosipulia tai 3 pienempää
  • ½ dl öljyä
  • n. 1 dl kevytkermaviiliä tai ranskankermaa
  • ripaus suolaa ja sokeria
  • sitruunanmehua

Tee näin:

Pese perunat huolellisesti. Kuori porkkanat, palsternakat ja punajuuret. Leikkaa juurekset ja perunat lohkoiksi. Levitä juurekset uunipellille leivinpaperin päälle kukin omaan ryhmäänsä. Kaada päälle öljyä, ripottele suolaa ja mustapippuria. Sekoita hieman. Nosta juuresten päälle kokonaiset kuorimattomat valkosipulit. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia. Kuori kypsät valkosipulit. Kuoret irtoavat helposti kypsistä sipuleista. Myös maku on muuttunut miedommaksi ja aromaattisemmaksi. Hienonna kynnet öljyn kanssa sauvasekoittimella tai monitoimikoneen teholeikkurilla. Lisää suolaa ja kermaviiliä tai ranskankermaa. Mausta dippi sitruunanmehulla ja ripauksella sokeria. Kukin ruokailija voi kastaa juureksia samettisessa dipissä. Uunijuurekset sopivat niin lisäkkeeksi kuin naposteluunkin.