Ollaan liemessä

 Talven saapuessa liemiruuat lämmittävät vatsoja ja mieliä. Kotitalouksissa heitetään usein turhaan ruuanvalmistuksessa syntyviä kypsennysliemiä viemäristä alas. Pohjois-Karjalan Martat vinkkaa, että säästetään liemet ruuan laittoon. Niistä syntyvät herkulliset kastikkeet ja keittopohjat.

Alla oleva resepti on syntynyt kirjoittajan arkiruuanlaiton lomassa, kun sitrushedelmät ovat olleet parhaimmillaan vuoden vaihteen jälkeen ja broilerin koipi edullista kaupassa. Hyvän ruuan ei tarvitse olla monimutkaista.

Broilerin koivet uunissa ja sitrus-kanaliemi

 • 5 kpl marinoimattomia kanan koipia
 • 1 appelsiini
 • 1 sitruuna
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 1 punainen chili
 • 2 rkl kala- tai soijakastiketta
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • mustapippuria

Tee näin

 1. Koivet voi laittaa marinoitumaan jo edellisenä iltana, mutta marinoi koivet viimeistään n. tuntia ennen uuniin laittamista. Tee viiltoja broilerin koipiin (marinadi pääsee imeytymään paremmin).
 2. Valmista marinadi. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori kulhoon. Puristele sitruunan ja appelsiinin mehu joukkoon. Puristele valkosipulin kynnet ja lisää loput marinadin ainekset. Sekoita ja kaada koipien päälle. Hiero hetken aikaa marinadia koipien sekaan. Anna maustua huoneen lämmössä n. 1 tunti.
 3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Lado koivet uuniastiaan nahkapuoli ylöspäin ja kaada marinadi uuniastian pohjalle.
 4. Kypsennä 30 minuuttia 225 asteessa (kunnes pinta ottaa väriä), jonka jälkeen pienennä lämpöä 175 ja jatka kypsentämistä n. 30-40 minuuttia. Valele marinointiliemellä kypsentämisen aikana ja lisää tarvittaessa tilkka vettä.
 5. Syö broilerin koivet esimerkiksi salaatin ja keitettyjen perunoiden kera.
 6. Ota sitrus-kanaliemi talteen! Sen voit käyttää esimerkiksi kastikkeiden ja keittojen maustamiseen.

Vinkki parmesanjuuston ystäville: hyödynnä juustosta jäävä kantaosa liemen valmistuksessa. Laita koko kantapala broilerin kanssa uuniliemeen muhimaan. Poista kanta samalla, kun otat broilerin paistoliemen talteen.

Jarkko Tenhunen, laillistettu ravitsemusterapeutti