Monen mielestä kesälounaalle tärkeä ominaisuus on keveys. Etenkin hellepäivinä tuhdin aterian jälkeen olo voi olla tukala. Tämän vuoksi kesää kohden padat ja kastikkeet vaihtuvat usein kasvispainotteisempiin salaatteihin ja keittoihin.

Lounasta ei kannata kesälläkään kuitenkaan keventää liikaa. Liian niukka syöminen päivällä johtaa helposti naposteluun ja ylenmääräiseen energiansaantiin illemmalla, kun elimistö pyrkii korjaamaan syntynyttä energiavajetta. Salaatit ja keitot ovat lounaalla hyviä valintoja, mutta kaipaavat usein hieman täydennystä. Niiden seuraksi voi esimerkiksi valita siivun täysjyväleipää kasvirasvalevitteellä ja kasviksilla sekä jotain proteiinipitoista, kuten leikkelettä, paistettua kalaa tai kananmunaa. Tällöin ateria pitää nälkää hieman pidempään. Ruokajuomana lasillinen rasvatonta maitoa ja jälkiruokana pieni annos marjarahkaa täydentää vielä kokonaisuutta.

Mikäli liikkuu runsaasti tai puuhastelee pitkin päivää puutarhassa, tulee etenkin lounaalla huolehtia tarpeeseen nähden riittävästä hiilihydraattien saannista. Salaatin joukkoon voi esimerkiksi lisätä kauhallisen keitettyä pastaa tai riisiä, mielellään täysjyväisenä. 

Lisäksi kesällä tulee kiinnittää huomiota riittävään nesteensaantiin.  Vesi on paras janojuoma, johon saa uutta makua esimerkiksi marjoilla ja hedelmillä. Laita kannuun jo illalla viipaloitua limeä ja tuoreita mintunlehtiä, tai vaikkapa myöhemmin kesällä tuoreita mansikoita ja mustikoita, ja täytä kannu tämän jälkeen vedellä ja siirrä jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. 

Kannusta voi kesällä tarjoilla myös keiton. Kylmät keitot sopivat helppoutensa ja raikkautensa vuoksi kesään mainiosti. Kokeile esimerkiksi alla olevaa vihreää gazpachoa, joka saa makua tuoreista yrteistä ja raikkautta kurkusta. Mikäli käytät nesteenä kivennäisvettä, kannattaa keittopohja säilyttää jääkaapissa muutoin valmiina ja lisätä kivennäisvesi vasta juuri ennen keittoannoksen tarjoilua. 

Vihreä gazpacho (kannullinen) 

  • 2 dl silputtua basilikaa, persiljaa ja minttua
  • 1 tl suolaa
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä 
  • 2 kurkkua 
  • 1 kevätsipuli 
  • 2 viipaletta kuivaa paahtoleipää 
  • 2-3 rkl valkoviinietikkaa 
  • n. 4 dl kylmää vettä 
  • mustapippuria myllystä 

Keiton voi valmistaa monitoimikoneella, sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Sauvasekoittimella pitää varoa, ettei keitosta tulee liian juomamaista ja vaahtoista.

  1. Soseuta yrtit, suola, valkosipuli ja öljy tahnaksi.
  2. Paloittele kurkut, sipuli sekä leivät ja lisää tahnaan yhdessä valkoviinietikan kanssa.
  3. Jatka soseuttamista, kunnes keitto on tasaista. Lisää lopuksi vettä makusi mukaan. Mausta pippurilla. 

Keitosta saa gluteenittoman käyttämällä gluteenitonta leipää. 

Vinkki!

Kesällä valmista keittolounasta saa myös Marttakahviosta Joensuun torilta. Aurinkoisena päivänä keittoa voi tulla nauttimaan torin laidalle ja sateisemmalla säällä keittorasia pakataan tarvittaessa mukaan kotona tai töissä nautittavaksi.

Mukavaa ja herkullista kesää! 

Ringa Remes
kotitalousasiantuntija