Puolukka on vuoden marja

 Vahapintaiset ja tummanvihreät lehdet, punaiset mehukkaat marjat ja taustalla jäkälää – mitä kaunein väriyhdistelmä syysaurinkoisessa metsässä. Nyt on puolukka-aika aluillaan.

Nyt on puolukka-aika aluillaan. Puolukka menestyy tiheässäkin metsässä, mutta se kukkii ja marjoo parhaiten paikoilla, joissa puut eivät varjosta aluskasvillisuutta. Parhaat sadot saadaan usein hakkuuaukeilta. Nyt puolukat alkavat olla kypsiä ainakin monilla etelärinteillä. Puolukka-aika kestää elokuun lopulta lokakuun alkuun ja parhailta marjapaikoilta voi saada satoa jopa 100-500 kg hehtaarilta.  

Puolukassa on paljon flavonoleja, jotka toimivat antioksidantteina eli ehkäisevät solujen hapettumista. 

Kivennäisaineista puolukka sisältää erityisesti mangaania. C-vitamiinia on melko niukasti, 5 mg/100 g (mustaherukassa 120 mg/100 g). Puolukka sisältää enemmän luontaista sokeria kuin mustikka. Marja on kuitenkin niin hapokas, että ihmisen makuaisti ei pysty aistimaan puolukan makeutta. Marja sisältää paljon bentsoehappoa, luonnon säilöntäainetta. Sen ansiosta puolukka säilyy survottuna jääkaapissa läpi talven. Lisäksi marjassa on esimerkiksi sitruuna-, omena-, parkki- ja salisyylihappoa. On hyvä muistaa, että puolukan ravintoainepitoisuus kasvaa sen kypsyessä eli ensin kerätään hyytelömarjat ja vähän myöhemmin muut. 

Puolukoita on nopea kerätä, satoa on useimpina syksyinä hyvin ja torilta saa satoaikaan suuremmissakin erissä punaposkisia puolukoita. Tässä on pari reseptiä vaihteluksi. Leipäresepti on marttojen sivuilta, mutta sitä voisi vähän muokata. Nyt saman leivän voi tehdä tuoreista puolukoista ja taputella taikinan pellille peltileiväksi. On helpompaa, ei tarvitse leipävuokaa ja kypsyy nopeammin. Tuorepuuro on helppoa aamu- tai välipalaa. 


Makea puolukkaleipä 

Tämä vuokaleipä maistuu syksyltä ja joululta. Puolukka antaa leivälle kauniin värin ja pähkinärouhe tuo leipään makua. Yhdestä taikinasta tulee kolme vuokaleipää tai pari peltileipää. 

  • 1/2 l piimää 
  • 1/2 l vettä 
  • 50 g hiivaa 
  • 3–4 dl puolukkasurvosta tai kokonaisia tuoreita puolukoita 
  • 2 tl suolaa 
  • 1 dl fariinisokeria 
  • 1 dl pähkinärouhetta 
  • 1 dl rypsiöljyä 
  • reilu 1 kg vehnäjauhoja 
  • n. 1/2 kg hiivaleipäjauhoja 

Tee näin:

  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, puolukka, sokeri, pähkinärouhe ja öljy. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta pehmeä taikina. Laita taikina voideltuihin leipävuokiin tai taputtele leivinpaperin päälle pellille.
  2. Kohota ja leikkaa sitten leipien pintaan viillot tai pistele peltileipä.
  3. Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, peltileipää lyhyempi aika.

Tuorepuuro 

  • 4 dl puolukoita 
  • 1 banaani 
  • 4 dl rasvatonta piimää 
  • ½ dl fariinisokeria 
  • 4 dl ruishiutaleita 

Tee näin:

  1. Kuori ja paloittele banaani.
  2. Soseuta puolukat, banaani ja piimä sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa, mausta fariinisokerilla.
  3. Sekoita joukkoon ruishiutaleet.
  4. Anna turvota jääkaapissa pari–kolme tuntia tai yön yli.
  5. Tarjoa maidon kanssa.

Marttakeskuksen kurssit ovat nyt tapahtumakalenterissa avattuna ilmoittautumista varten. Tervetuloa! 

Tiina Anola-Pukkila, kotitalousasiantuntija