Eka, toka tai ties kuinka mones kesäloma – tuo ihana koululaisen vapaus, aurinko ja kesätouhut ovat ihan kynnyksellä. Lomalla myös ruualla on merkitystä – turha napostelu kanattaa nujertaa suunnittelemalla välipaloja lomalaisen arkeen.

Vanhempien loma alkaa usein myöhemmin ja nyt monessa perheessä onkin suunnitelmat valmiina kesäleireistä, mummotteluista ja monesta muusta tavasta järjestellä koululaisen päivät turvallisiksi ja sujuviksi. Isommat koululaiset pärjäävät kotona ilman aikuista, mutta kouluruokaa ei ole tarjolla. Jääkaapin sisältöä pitää miettiä erilaiseksi talviarkeen verrattuna.

Siellä pitää olla ihan ruokaakin, ei vain iltapäivän välipalatarvikkeita. Yhdessä etukäteen tehdyt ruuat ja edellisen päivän ruuasta tuunatut, maistuvat annokset ovat niitä parhaita ja tulevat syödyksi.

Valmiiksi lautaselle laitettu annos on helppo lämmittää ja sen malttaa kesäkiireinen koululainen nälän tullen nauttia. Jos sitä oikeaa ruokaa ei ole, niin välipalatyyppisestikin voi koota ravitsevan aterian.  Viisaaseen välipalan kuuluu runsaasti kasviksia, marjoja tai hedelmiä sekä vilja- ja maitotuotteita. Tuhdimman kokonaisuuden saa lisäämällä annokseen lihaa, kalaa tai kananmunaa.  

Nujerretaan napostelu

  • Ole kiinnostunut lapsen syömisistä, jutelkaa tulevan viikon ruuista, käykää yhdessä kaupassa ostamassa kunnon ruokaa. 

  • Muistuta ja kannusta syömään päivällä sekä ruoka että välipala. 

  • Ravitseva välipala vie nälän, jatkuva napostelu nakertaa hampaita. 

  • Välipalat ovat lapselle yhtä tärkeitä kuin pääateriat. 

  • Paras janojuoma on vesi. Laita jääkaappiin pullo tai kannu, josta saa aina kylmää vettä. 

  • Herkku- ja karkkipäivä ei ole joka päivä kesälomallakaan. 

Kerrosleivät voi kuumentaa mikrossa, voileipägrillissä, vohveliraudassa tai uunissa koululaisen iän ja taitojen mukaan. Kerrosleiville voi tehdä kaveriksi helpon salaatin tai pilkkoa dippikasviksia kurkusta, porkkanasta ja kukkakaalista. Salaattia riittää myös perheen ilta-aterialle ja se maistuu pienen kokin tekemänä erityisen hyvälle. 

KERROSLEIPÄ (yhdelle) 

  • 2 palaa kokojyväleipää 
  • sinappia tai ketsuppia 
  • 2 viipaletta kinkku- tai kalkkunaleikkelettä 
  • 1 ananasviipale 
  • 1 dl juustoraastetta 
  1.  Voitele leipäpalat ohuelti sinapilla tai ketsupilla. 
  2. Nosta toiselle leivällä leikkeleviipaleet ja ananasrengas. 
  3. Peitä juustoraasteella ja nosta toinen leipä kanneksi. 
  4. Lämmitä leipiä uunin yläosassa noin 5 minuuttia kunnes juusto sulaa ja leivät ovat rapeita. Mikrossa leivät valmistuvat täydellä teholla 1–2 minuuttia. 

PUNAVIHREÄ  

  • 1 ruukku jääsalaattia 
  • pala vesimelonia 
  • 3–4 tomaattia 
  1.  Huuhtele ja valuta salaatinlehdet esimerkiksi pyyhkeen päällä. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi. 
  2. Poista vesimelonista kuori. Leikkaa meloni kuutioiksi ja poista samalla siemenet. 
  3. Huuhtele tomaatit ja leikkaa kuutioiksi. 
  4. Aseta ainekset salaattikulhoon kerroksittain. Jokainen ruokailija lisää itse vaikkapa sitruunalla maustettua öljyä salaattinsa päälle. 

 

Tiina Anola-Pukkila