Vilkkuvaloin varustettu tonttulakki päässä ruuhkassa tarpoen vai glögilasi kädessä nojatuolissa omaan rauhaan uppoutuen? Joulun viettoon on olemassa monta tapaa, kaikille meistä omansa. Marttojen vinkeillä valmistat itsellesi ja läheisillesi tänä jouluna astetta kiireettömämmän, lompakolle kevyemmän ja ekologisesti kestävämmän joulun. Tee ensin testi, jolla selvität onko päässäsi jouluna tolkku- vai tonttulakki:

 

Joulunviettomme alkaa jo (viimeistään) syyskuussa

Viisas pääsee vähemällä ja viisas aloittaa valmistelut jo hyvissä ajoin. Tee siis itsellesi joulubudjetti jo hyvissä ajoin ennen kaamosajan alkua. Näin ehdit myös säästää joulun menoihin tarvittavat rahat niin, ettei juhla armas ihmisten kuormita talouttasi liikaa.

Suunnittele etukäteen, paljonko haluat ja paljonko sinulla on mahdollista käyttää rahaa erilaisiin joulun menoeriin. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Lahjat
  • Ruoka ja juoma
  • Siivous ja sisustus
  • Liikkuminen

Suunnittelemalla jokaiselle menoerälle oman tulotasosi mukaisen rahamäärän pystyt hahmottamaan, kuinka paljon sinulla on käytettävissä ja kuinka paljon sinun tarvitsee joulua varten säästää. Budjetin etukäteen laatiminen ja siinä pysyminen ehkäisevät myös ikäviltä taloudellisilta yllätyksiltä pyhien jälkeen. Budjetin voit tehdä paperille, Excelillä tai voit käyttää siihen Marttojen tulostettavaa joulubudjettipohjaa.

Menneinä vuosina monet suomalaiset ovat käyttäneet veronpalautuksia joulumenojen kattamiseen. Vuodesta 2019 alkaen veronpalautuksia ei enää makseta joulukuussa, jolloin ennakoimisen ja suunnitelmallisemman rahankäytön merkitys korostuu.

Kerro mielipiteesi! Onko jouluun hyvä valmistautua etukäteen?

Paras lahja kaikista

Jouluun ja etenkin lahjoihin liittyvät mainokset alkavat valtaamaan alaa mediasta jo ennen lehtien tippumista puista. Niin hienoilta kuin erilaiset televisiossa, lehtien palstoilla ja somessa näkyvät houkutukset näyttävätkin, on joulubudjetoijan syytä pohtia niiden todellista tarpeellisuutta. Kysy siis itseltäsi: Tarvitsenko tätä oikeasti vai luoko markkinointi mielikuvan tarpeellisuudesta?

Suomalainen käyttää joululahjoihin vuodessa noin 340 euroa (lähde: Nordea / duunitori.fi ). Jos noudattaa mainosten ohjeita, saa tuon summan varmasti käytettyä ja ylitettyäkin. Kaikkein toivotuimmat lahjat eivät kuitenkaan välttämättä vaadi suurta taloudellista panostusta, sillä lahjan saaja arvostaa todennäköisesti enemmän ajatusta lahjan takana kuin materiaa.

Mieti siis tänä vuonna seuraavia asioita joululahjoja valitessasi:

  • Osta lahja tarpeeseen ja vältä turhaa tavaraa. Mikäli mahdollista, pyri selvittämään lahjan saajan toiveet etukäteen
  • Tee lahja itse. Lahjaan nähty vaiva kasvattaa sen arvostusta varmasti
  • Anna lahjaksi aikaa tai elämys. Se ei käy raskaaksi sinun lompakollesi mutta ilahduttaa varmasti saajaa pitkään

Kerro mielipiteesi! Onko paras lahja itse tehty?

Suunnitelmallisuus palkitaan aattona

Jouluaaton voi viettää monella tapaa. Moni hakee sosiaalisesta mediasta ja TV:stä tuttua täydellistä joulua, jossa kaikki on viimeistä piirtoa vaille mietittynä. Estetiikka on tärkeä osa joulua, mutta sen tavoittelussa on helppo karata kulutusjuhlan puolelle. Sekä oman jaksamisesi että ympäristön kannalta viimeisimpien vouhotusten perässä juoksemista tärkeämpää on luoda kotiin rauhallinen tunnelma, jossa kaikki voivat nauttia juhlasta ilman stressiä. Jouluna kannattaa noudattaa kestävän kulutuksen periaatteita, joista voit lukea lisää Marttakoulun Kestävä kulutus -sivulta.

Moni säntää vielä jouluaattona tekemään viime hetken ostoksia niin lahjojen kuin tarjoilujenkin suhteen. Joissain kaupoissa asiointi voi aattona olla rauhallisen miellyttävää, mutta viime hetken kiire altistaa helposti myös erilaisten turhien ja kalliiden heräteostojen tekemiselle. Aattona tarvittavat ostokset kannattaakin tehdä niin hyvissä ajoin kuin mahdollista. Vinkit joulun suunnitelmallisiin ruokaostoksiin monelle eri budjetille löydät Marttakoulun Jouluruoka -sivulta.

Sekä suunnitelmallisuus että kulutuskriittinen ajattelu kannattaa ulottaa myös joulun jälkeisten alennusmyyntien aikaan. Älä osta turhaa ja vältä heräteostoja. Vaikka jokin asia olisikin halpa, ei se välttämättä ole kovinkaan tarpeellinen. Suunnitelmallinen ostaja saattaa tehdä alennusmyynneistä löytöjä, mutta tolkku on syytä pitää mielessä.