[et_social_share_media][/et_social_share_media]

[et_social_share_media][/et_social_share_media]

[et_social_share_media][/et_social_share_media]

[et_social_share_media][/et_social_share_media]

[et_social_share_media][/et_social_share_media]

[et_social_share_media][/et_social_share_media]

Oletko jo maksanut mobiilisti tai käyttänyt lähimaksua? Käteisen käyttö on vähentynyt ja raha vaihtaa omistajaa yhä useammin erilaisilla sovelluksilla.

Lähimaksaminen tarkoittaa nopeaa maksamista, jossa pienet, useimmiten alle 25 euron ostokset, maksetaan ilman tunnuslukua viemällä maksukortti lähelle maksupäätettä. Siinä säästää hieman aikaa ja vaivaa, kun korttia ei tarvitse syöttää päätteeseen eikä näppäillä PIN-koodia. Lähimaksaminen on kätevää esimerkiksi ruokakaupan pienissä ostoksissa, kahvilassa, lounasravintolassa, pikaruokapaikassa.

Lähimaksujen määrä on kasvanut nopeasti viime vuosina. Suomen Pankin mukaan korttimaksuja tehtiin lähimaksutoiminnolla noin 30 miljoonaa kertaa vuonna 2015 ja 162 miljoonaa kertaa vuonna 2016. Ostokset olivat keskimäärin kahdeksan euron arvoisia. Vuonna 2017 lähimaksujen määrä oli jo 376 miljoonaa eli kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna ja yli kymmenkertainen kahden vuoden takaiseen.

Finanssialan tutkimuksen (2017) mukaan lähes kaikilla yli 18-vuotiailla on käytössään jokin pankin myöntämä maksukortti. Tästä joukosta 64 prosentilla on kortissaan lähimaksuominaisuus, jota suurin osa on myös käyttänyt. Innokkaimmin toimintoa käyttävät 18–24 -vuotiaat, mutta myös tutkimukseen vastanneista 75–79-vuotiaista yli puolet käyttää lähimaksua vähintään viikoittain ja 14 prosenttia päivittäin.

Tarroja ja rannekkeita

Lähimaksun voi tehdä maksukortin lähimaksuominaisuudella, maksutarralla tai kännykällä, jossa on lähimaksusovellus. Lähimaksuominaisuus voi olla liitettynä esimerkiksi opiskelijakorttiin tai festarirannekkeeseen.

Lähimaksaminen onnistuu maksupäätteissä, joissa on lähimaksamisesta kertova kaarisymboli ja jotka hyväksyvät lähimaksuja. Laite ilmoittaa maksutapahtuman onnistumisesta hyväksyntätekstillä, vihreällä valolla tai piippausäänellä. Lähimaksusta saa kuitin kuten mistä tahansa maksusuorituksesta

Vaikka kortissa on lähimaksuominaisuus, voit maksaa sillä aina myös tavalliseen tapaan laittamalla kortin päätteeseen ja näppäilemällä tunnusluvun.

Myös mobiilimaksaminen eli maksaminen kännykällä yleistyy. Kaikki maksaminen, jossa maksun suorittava henkilö tunnistetaan matkapuhelimen avulla, on mobiilimaksamista. Se on kätevää esimerkiksi verkkokaupassa tai jos haluat siirtää rahaa perheenjäsenelle.

Mobiilimaksamiseen on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja. Pankeilla ja operaattoreilla on omia sovelluksiaan, kuten Pivo, MobilePay, PayPal ja Siirto. Niiden ominaisuudet vaihtelevat. Tutustu huolella sovelluksen ehtoihin ja ohjeisiin.

Rahan siirtäminen toiselle puhelinnumeron perusteella edellyttää, että molemmilla, sekä siirtäjällä että vastaanottajalla, on käytössään sama sovellus.

Myös pysäköintiin, joukkoliikenteeseen ja terveyspalveluihin on erilaisia mobiilisovelluksia, ja lisää kehitellään. Tulevaisuus näyttää, mitkä palvelut omaksumme laajempaan käyttöön.

Onko lähimaksaminen turvallista?

Lähimaksaminen perustuu sirumaksamiseen. Lähimaksukortit käyttävät NFC (Near Field Communication) -tekniikkaa, joka tarkoittaa maksukortin ja maksupäätteen välistä suojattua dataliikennettä.

Lähimaksussa ei tarvitse käyttää tunnuslukua, mikä vähentää mahdollisuuksia urkintaan. Monia kuitenkin askarruttaa, voidaanko korttia myös helpommin käyttää väärin, kun tunnusta ei vaadita.

Lähimaksu edellyttää silloin tällöin tunnusluvun syöttämistä. Käytännöt vaihtelevat. Esimerkiksi joillakin korteilla maksettaessa joka viides ostos pitää vahvistaa omalla tunnuksella.

Mitä jos kännykkä tai kortti katoaa?

Kaiken maksamisen kanssa on oltava huolellinen. Kortit ja puhelimet pitää säilyttää visusti. Jos havaitset korttisi kadonneen, sulje se viipymättä. Soita pankkisi sulkupalveluun, ne toimivat ympäri vuorokauden.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEN viestintäpäällikkö Elina Antila muistuttaa, että kortinhaltija ei vastaa katoamisilmoituksen jälkeen tehdyistä veloituksista. Kun on sovitulla tavalla ilmoittanut kortin katoamisesta, vastuu kortin käytöstä lakkaa.

Jos veloitus on tehty ennen katoamisilmoitusta, maksu voidaan veloittaa tililtä ilmoituksen jälkeenkin. Ratkaisevaa on siis hetki, jolloin katoamisesta on ilmoitettu.

Antila muistuttaa myös, että jos kännykkä häviää tai varastetaan ja siinä on maksusovelluksia, kannattaa olla yhteydessä pankkiin mahdollisimman pian. Lisäksi joissain puhelimissa on mahdollisuus sulkea puhelin tai tyhjentää sen tiedot etätoimintona.