Nykyään markkinoilla on yhä useampia lainojen ja luottojen tarjoajia. Osa niistä on pankkeja ja osa taas ei. Osa luotoista on kuluttajalle reiluja ja osan ottaminen voi kaduttaa myöhemmin. Joidenkin markkinointi taas saattaa peittää todelliset kustannukset jolloin todellisuus paljastuu vasta takaisinmaksun hetkellä. Marttakoulun vinkeillä väistät oman talouden sudenkuopat ja vältät ikävät jälkiseuraukset.

Pelkkää unelmaa

Monien kulutushyödykkeiden markkinointi pyrkii vetoamaan ihmisten tunteisiin. Meille yritetään myydä lukemattomia asioita ajatuksella, jonka mukaan juuri näiden ostaminen tekee meidän elämästämme täydellistä. Riippumatta siitä tarvitsemmeko niitä vai emme.

Sama pätee myös lainojen ja luottojen markkinointiin. Kuulostavatko seuraavat lauseet tutuilta?

  • Tee unelmistasi totta
  • Älä odota vaan elä elämääsi nyt
  • Lähde lomalle, maksa vasta puolen vuoden päästä

Rahoitustuotteiden markkinointi vetoaa enemmän intuitioon kuin harkintaan. Tutkimusten mukaan teemme jopa 90 prosenttia talouteen liittyvistä päätöksistä intuitiolla pitempiaikaisen pohtimisen sijaan. Tästä syystä jokaiseen pikavipin, kulutusluoton tai lainan markkinointiin kannattaa suhtautua kriittisesti ja kysyä itseltään: ”Yritetäänkö minua huijata?

Iso teksti antaa ja pieni präntti vie pois

Etenkin kulutusluottojen ja pikavippie kohdalla näemme usein mainoksissa termejä ”koroton” ja ”kuluton”. Näihin kannattaa suhtautua samalla kriittisyydellä kuin luottojen markkinointiin yleensäkin. Totuus paljastuu viimeistään maksun hetkellä, sillä lainan ehtoihin liittyy lähes poikkeuksetta jonkinlaisia korkoja ja kuluja. Pienen tekstin ja koukeroisten nettisivujen lukeminen vaatii vaivaa ja perehtymistä, mutta niiden avulla saat selville totuuden lainan todellisista kustannuksista. Jos pienen tekstin lukeminen tuntuu turhauttavalta tai termit ovat sekavan kuuloisia, voit aina pyytää apua niiden tulkitsemiseen.

Pitkä maksuaika ja pieni kuukausierä kuulostavat myös houkuttelevilta vaihtoehdoilta, varsinkin jos omat kuukausitulot eivät suuria lyhennyksiä mahdollista. Huomioi kuitenkin, että pidempi maksuaika lisää takaisin maksettavan rahan määrää paitsi korkojen niin myös erilaisten lainanhoitopalkkioiden kautta.

Hyvä paha laina

Toisinaan lainaa voi olla pakko ottaa, varsinkin yllättävissä elämäntilanteissa. Etukäteen säästetty summa tiettyä hankintaa varten on aina paras vaihtoehto, mutta aina se ei ole mahdollista tarpeen vaatiessa. Pahan päivän varalle säästetty puskurirahasto auttaa, mutta aina sekään ei riitä kattamaan kaikkia kuluja. Esimerkiksi useamman kodinkoneen hajoaminen kerralla venyttää hyvinkin varautuneen säästöt äärimmilleen. Kun otat lainaa arjen ylimääräistä menoa varten, mieti ainakin seuraavia asioita:

  • Tarkista etukäteen ja tarkasti, paljonko lainan todelliset kustannukset korkojen ja lisäkulujen jälkeen ovat
  • Varmista että budjettisi kestää lainan tai osamaksun kuukausierät. Pidä huoli, etteivät ne vie kaikkea maksuvaraasi
  • Jos ostat osamaksulla, tutustu maksuehtoihin ja tuotteen takuuseen ennen ostopäätöstä
  • Älä venytä laina-aikaa liian pitkäksi. Tällöin pienennät korkojen ja kulujen määrää maksettavasta summasta