Tee lomabudjetti ajoissa. Se avulla voit nauttia lomasta ja rahasi riittävät myös loman jälkeen.

Kesän jälkeen on taas arki ja rahaa pitää olla laskujen maksuun ja arjen pyörittämiseen. Lomabudjetti on jokaisella omannäköinen ja -suuruinen. Mitä tiukemmalla talous on, sitä pidemmällä aikavälillä suunnitelmat on hyvä tehdä.

Lomabudjetin kerryttäminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin, heti vuodenvaihteen jälkeen. Juuri ennen kesää aloitettu säästäminen kuormittaa henkilökohtaista taloutta, tuottaa huonommin tulosta ja pahimmassa tapauksessa joudut turvautumaan velkarahaan rahoittaaksesi lomasi. Alla olevasta taulukosta näet erilaisten kuukausittaisten säästösummien vaikutuksen lomabudjetin suuruuteen:

Aika / Kuukausittainen summa 10 € / kk 20 € / kk 40 € / kk 60 € / kk 100 € / kk
6 kk 60 € 120 € 240 € 360 € 600 €
12 kk 120 € 240 € 480 € 720 € 1200 €
18 kk 180 € 360 € 720 € 1080 € 1800 €

Ota myös huomioon, että pidemmällä säästöajalla summa kasvattaa myös korkoa. Vinkkejä siihen, mistä voit tehdä pieniä arjen säästöjä lomabudjettia varten löydät lisää Marttakoulusta.

Nykyään markkinoidaan myös paljon erilaisia pikalainoja lomakustannusten kattamiseksi. Ole näiden, kuten myös luottokortilla loman rahoittamisen kanssa tarkkana. Tutustu lainoehtoihin, korkoihin ja lainan todellisiin kustannuksiin ennen kuin teet hätiköityjä päätöksiä. Huolehdi myös, että taloutesi kestää lainarahan takaisinmaksun myös lomalta paluun jälkeen. Hyvä apuväline oman talouden seuraamiseen myös loma-aikana on Takuusäätiön Penno.

Hyviä vinkkejä lomabudjetin tekemiseen perheessä löydät Marttojen Rahat riittää! -blogista.


Ota käyttöösi Marttojen ja Yhteishyvän excel-pohjainen lomabudjetti ja tallenna se omalle koneellesi.