Mitä eläminen maksaa?

Mietityttääkö omat menot? Pohditko, kulutatko johonkin liikaa rahaa? Vai haluaisitko elää kohtuullisella kulutuksella ja säästää sekä lompakkoa että ympäristöä? Martat ja Takuusäätiö ovat luoneet Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisemista kohtuullisen kuluttamisen viitebudjeteista helppolukuiset infograafit. Niiden avulla voit tutkia tarkemmin omaa talouttasi.

Mitä viitebudjetit ovat?

Viitebudjetit ovat Kuluttajatutkimuskeskuksen laatimia esimerkkilaskelmia siitä, paljonko kohtuulliseen kuluttamiseen Suomessa tarvitaan rahaa. Ne on tehty ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja päivitetty vuonna 2018. Laskelmien summat on saatu kysymällä ihmisiltä, kuinka paljon rahaa kuluu välttämättömiin menoihin. Vastauksien pohjalta on käyty keskusteluja ja laadittu kohtuullinen minimi. Kohtuullinen minimi tarkoittaa rahamäärää, jolla tulee toimeen. Sillä voi esimerkiksi maksaa asumisen ja laskut, ylläpitää terveyttä ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan.

Viitebudjetti on nimensä mukaisesti viitteellinen eli esimerkkilaskelma. Se kertoo, paljonko rahaa tarvitaan sujuvaan arkeen eli välttämättömiin tavaroihin ja palveluihin esimerkiksi kuukauden aikana.

Viitebudjetit toimivat hyvänä apuvälineenä oman kulutuksen tarkastelussa. Suomessa niitä on käytetty myös muun muassa talousneuvonnassa ja perusturvan riittävyyden arvioinnissa.

Asuminen

Kotitalouksilla menee eniten rahaa asumisen kustannuksiin. Alla olevasta taulukosta näet erityyppisten asuntojen keskivuokrat kunnan tai kaupungin koon mukaan jaoteltuna. Asuntojen neliömääräinen koko on määritelty kohtuullisen kulutuksen viitebudjeteissa.

Miltä omat asumiskustannuksesi vaikuttavat suomalaisiin keskivuokriin verrattuna?

Lähde: Tilastokeskus 2018
Alue Yksiö € / kk Kaksio € / kk Kolmio € / kk Neliö € / kk
Helsinki 738 922 1176 1490
Pääkaupunkiseutu 733 896 1128 1426
Yli 100 000 asukkaan kunta 594 724 932 1180
Muu Suomi 487 605 740 952
Koko maa 571 684 856 1106

Liikkuminen

Liikkumisen kustannuksissa on suuria eroja riippuen siitä, mitä kulkuvälinettä pääasiassa käyttää. Julkinen liikenne ja pyöräily ovat huomattavasti halvempia, kuin auton käyttäminen. Välillä yksityisautoilu on kuitenkin ainoa vaihtoehto, jos julkista liikennettä ei ole saatavilla, välimatkat ovat pitkiä tai arjen aikataulutus ei suju ilman omaa autoa. Alla olevassa taulukossa on kohtuullisen kulutuksen viitebudjettien mukaisia esimerkkikustannuksia eri liikkumistapojen mukaan.

Liikkumistapa Julkinen liikenne Polkupyörä (huolto ja varusteet) Auton käyttö
Hinta € / kk 55 8 450

Jos et voi luopua autosta kokonaan, mieti voisitko esimerkiksi suosia kimppakyytejä tai kulkea osan matkoista polkupyörällä. Lisää hyviä keinoja säästää arjen liikennekuluista löydät Marttakoulusta.

Infograafit

Helppolukuiset infograafit esittelevät kohtuullisen kuluttamisen viitebudjetin erilaisille kotitalouksille. Jokaiseen infograafiin on laskettu myös kulutuksen hiilijalanjälki. Hiilijalanjälkilaskelma on infograafin toisella sivulla.

Voit ladata infograafeja omalle tietokoneellesi. Pikkukuvaa klikkaamalla saat avattua infograafin tietokoneelle tallennettavassa tai tulostettavassa pdf-muodossa.

Yksin asuva, alle 45 v. mies ja nainen
Lapsiperhe, lapset 2 v. ja 6 v.
Eläkeläispariskunta, yli 65 v.
Yksin asuva, yli 65 v. mies ja nainen

 

 

Yksinhuoltajaperhe. Äiti, lapset 10 v. ja 13 v.