Mitä eläminen maksaa?

Mietityttävätkö omat menot? Pohditko, kulutatko johonkin liikaa rahaa? Vai haluaisitko elää kohtuullisella kulutuksella, sekä lompakkoa että ympäristöä säästäen? Martat ja Takuusäätiö ovat luoneet Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisemista kohtuullisen kuluttamisen viitebudjeteista helppolukuiset infograafit oman talouden tarkempaa tutkimista varten.

Mitä budjetit ovat?

Viitebudjetit ovat Kuluttajatutkimuskeskuksen laatimia esimerkkilaskelmia, jotka ovat ensimmäisen kerran laadittu vuonna 2010. Kuluttajat ovat olleet kertomassa omia näkemyksiä välttämättömästä kulutuksesta ja niiden keskusteluiden pohjalta on laadittu kohtuullinen minimi eli summa, jolla tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan nykypäivän Suomessa.

Viitebudjetti on nimensä mukaisesti viitteellinen eli esimerkkilaskelma. Se osoittaa rahan tarpeen arjen sujumiselle välttämättömien tavaroiden ja palveluiden kulutukseen tietyllä aikavälillä, esimerkiksi kuukauden aikana.

Viitebudjetit toimivat hyvänä apuvälineenä oman kulutuksen tarkastelussa. Suomessa niitä on käytetty myös muun muassa talousneuvonnassa ja perusturvan riittävyyden arvioinnissa.

Asuminen

Asumisen kustannukset ovat jo pitkään olleet suurin menoerä kotitalouksien kulutuksessa. Oheisesta taulukosta näet eri tyyppisten asuntojen keskivuokrat kunnan tai kaupungin koon mukaan jaoteltuna. Asuntojen neliömääräinen koko on määritelty kohtuullisen kulutuksen viitebudjeteissa. Miltä omat asumiskustannuksesi vaikuttavat suomalaisiin keskivuokriin verrattuna?

Lähde: Tilastokeskus 2018
Alue Yksiö € / kk Kaksio € / kk Kolmio € / kk Neliö € / kk
Helsinki 738 922 1176 1490
Pääkaupunkiseutu 733 896 1128 1426
Yli 100 000 asukkaan kunta 594 724 932 1180
Muu Suomi 487 605 740 952
Koko maa 571 684 856 1106

Liikkuminen

Liikkumisen kustannuksissa on suuria eroja riippuen siitä, mitä kulkuvälinettä pääasiassa käyttää. Julkinen liikenne ja pyöräily ovat verrattaen huomattavasti halvempia suhteessa auton käyttöön. Toisaalta maantieteelliset eroavaisuudet, julkisen liikenteen saatavuus, matkojen pituus sekä kotitalouden tarpeet tekevät toisinaan yksityisautoilusta ainoan varteenotettavan vaihtoehdon. Alla olevaan taulukkoon on koottu kohtuullisen kulutuksen viitebudjettien mukaisia esimerkkikustannuksia eri liikkumistapojen suhteen.

Liikkumistapa Julkinen liikenne Polkupyörä (huolto ja varusteet) Auton käyttö
Hinta € / kk 55 8 450

Mikäli pyöräily tai julkinen liikenne eivät voi korvata yksityisautoilua kotitaloudessasi täysin, kannattaa miettiä voisitko esimerkiksi suosia kimppakyytejä tai kulkea osan lyhyemmistä matkoista polkupyörällä. Lisää hyviä keinoja säästää liikennekuluista löydät Marttakoulusta.

Infograafit

Voit ladata itsellesi sopivat infograafit myös omalle tietokoneellesi. Pikkukuvaa klikkaamalla saat avattua infograafin tietokoneelle tallennettavassa tai tulostettavassa pdf-muodossa.

Yksin asuva, alle 45 v. mies ja nainen
Lapsiperhe, lapset 2 v. ja 6 v.
Eläkeläispariskunta, yli 65 v.
Yksin asuva, yli 65 v. mies ja nainen

 

 

Yksinhuoltajaperhe. Äiti, lapset 10 v. ja 13 v.