Syömiseen liittyvä kulutus on välttämätöntä. Kaikilla pitäisi olla varaa ostaa ja syödä ravitsemuksellisesti  ja kestävästi tasapainoista ruokaa. Ruokailu ja syöminen vaikuttavat myös yhteisön kuulumisen tunteeseen.

Paljonko ruokaan menee rahaa?

  • Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksilla menee asumisen jälkeen toiseksi eniten rahaa elintarvikkeisiin ja alkoholittomiin juomiin (reilu 10 % kulutusmenoista).
  • Keskimäärin kotitalouksilla meni 2012 elintarvikkeisiin ja alkoholittomiin juomiin 380 €/kk, 13 % kulutusmenoista. Ylimmissä tuloluokissa elintarvikkeisiin meni 9 % kulutusmenoista, alimmissa 14 %.
  • Ruoka- ja asumismenojen osuus korostuu etenkin pienituloisimpien vanhusten ja yksinhuoltajien kotitalouksissa.

Kohtuullisen minimin ruokabudjetti

Kuluttajatutkimuskeskus on määritellyt kohtuullisen minimin ruokabudjetin. Sen avulla voi syödä terveellisesti ja monipuolisesti ravitsemussuositusten mukaan.

Kohtuullisen minimin mukaan syömisen kustannukset kuukaudessa

Yksinasuva alle 45-vuotias nainen 261 € ja mies 294 €
Yksinasuva yli 65-vuotias nainen 179 € ja mies 205 €
Yli 50-vuotias pariskunta, ei lapsia kotona 554 €
Yksinhuoltajaperhe, jossa äiti, 10-vuotias poika ja 13-vuotias tyttö 619 €
Pikkulapsiperhe, jossa äiti, isä, 4-vuotias poika ja 10-vuotias tyttö 766 €
Teiniperhe, jossa äiti, isä, 14-vuotias tyttö ja 16-vuotias poika 942 €

Onko kaikilla mahdollisuus ostaa ja syödä ravitsemuksellisesti tasapainoista ruokaa?

Tutkimusten mukaan suurituloisimmat syövät kalliimpaa ruokaa ja pienituloiset joutuvat nipistämään syömiseen käytetyistä menoista. Suurimmalla osalla raha riittää ruokaan, mutta Suomessakaan kaikilla ei ole varaa syödä riittävästi.

  • Suomessa on viikoittain 22 000 ihmistä leipäjonossa (Ohisalo & Saari 2014).
  • Toimeentulotuki ei riitä kattamaan kohtuullisia ruokamenoja kuin yli 65-vuotiailla yksinasuvilla (Kuluttajatutkimuskeskus 2015, Raijas 2017)
  • THL:n Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen mukaan 18 % 15-74-vuotiaista on joutunut tinkimään ruoasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä. Matalasti koulutetuista 28 % on joutunut tinkimään perustarpeista. 55-74-vuotiaista yli 10 % ja 20-54-vuotiasta 15 % on pelännyt ruoan loppuvan ennen kuin saa rahaa lisää (Murto & al. 2017)

 

Katso marttojen säästövinkkejä ja reseptejä

Jaa sivu