Säästämiseen on yhtä monta keinoa kuin on säästäjääkin. Nykyään on tarjolla monia eri rahoitusvaihtoehtoja erilaisten hankintojen ja elämysten toteuttamiseen, mutta etukäteen säästäminen on niitä huomattavasti riskittömämpi vaihtoehto. Se vaatii vain aikaa ja kärsivällisyyttä. Marttojen vinkeillä saat paremmat valmiudet säästämiseen ja omien unelmiesi toteuttamiseen. Tee ensin lyhyt testi, jolla selvität oman tapasi edetä säästösuunnitelmista kohti tavoitteita.

 

Seuraa omaa talouttasi

Kun tiedät tulosi ja menosi, tiedät myös mistä ja miten paljon voit säästää. Jo kuukauden tai parin seurantajaksolla voi löytää omasta rahankulutuksestaan yllättävän paljon karsittavaa. Kun ei maksa turhasta, voi säästyneet rahat siirtää johonkin mukavampaan tulevaisuudessa. Oman talouden seurannan välineeksi suosittelemme Takuusäätiön Pennoa, mutta myös muita vaihtoehtoja on. Marttakoulun Talouden suunnittelu -sivulta löydät omaan elämäntilanteeseesi sopivan ja itseäsi motivoivan tavan talouden seuraamiseen.

Aseta itsellesi tavoite

Tavoitteettoman asian saavuttaminen voi olla haastavaa. Säästäminen on helpompaa, kun on jokin jota varten säästää. Aseta siis itsellesi selkeä ja realistinen säästötavoite ja mieti, missä ajassa sinun kuukausittaisella säästösummallasi tuo tavoite olisi mahdollista saavuttaa. Tavoite on myös hyvä visualisoida itselleen tavalla tai toisella. Esimerkiksi säästökohteen kuva vaikkapa jääkaapin oveen sijoitettuna lisää motivaatiota tehdä työtä tavoitteen eteen.

Tavoite voi olla kesälomamatkan kaltainen lyhyen aikavälin tavoite tai useamman vuoden työskentelyn vaativa pitkän aikavälin tavoite. Lyhyen aikavälin tavoite on helpompi saavuttaa, mutta sitä voi myös käyttää motivaattorina jatkaa hyvin alkanutta säästämistä kohti jotain pidemmän aikavälin tavoitetta. Ihmismieli suosii usein helpompia tavoitteita vaikeammin saavutettavien sijaan. Esimerkiksi suurin osa ihmisistä ottaisi mieluummin 100 euroa nyt kuin 110 euroa kuukauden päästä. Kun tiedostat tämän, on helpompi motivoida itseään myös pitkäjänteisempään säästämiseen.

Erilaisten konkreettisten säästötavoitteiden lisäksi on tärkeää säästää myös niiin sanottuun puskurirahastoon eli ”pahan päivän varalle”. Myös tähän voi asettaa itselleen tavoitteen: Mieti, millainen rahasumma sinulla olisi hyvä olla säästössä siltä varalta, että jotain tapahtuu. Usein esimerkkinä käytetään 1-2 kuukauden palkan kokoista summaa, mutta oman puskurirahastosi summa voi olla sellainen, kuin itse sen tahdot olevan. Pääasia, että voit kattaa kyseisellä summalla elämän yllättäviä kuluja ilman, että sinun tarvitsee turvautua lainarahaan.

 

Pilko tavoite osiin ja tee säästämisestä automaatio

Etenkin suuret, pitkän aikavälin tavoitteet saattavat alussa tuntua uuvuttavilta ja mahdottomilta saavuttaa. Tämä pätee monessa asiassa, niin myös säästämisessä. Tähän auttaa se, että pilkkoo tavoitteen pienemmiksi osatavoitteiksi. Esimerkiksi viiden vuoden säästötavoitteeksi asetettu 10 000 euroa tuntuu summana suurelta. Vuositasolla tuo tavoite on kuitenkin enää 2000 euroa ja kuukausittaiseksi säästösummaksi muodostuu alle 170 euroa. Jokainen saavutettu osatavoite on hyvä merkitä ylös, sillä pienenkin suurta tavoitetta kohti etenemisen näkeminen lisää motivaatiota entisestään.

Rahan säästäminen helpottuu myös, kun sitä ei edes huomaa. Aseta verkkopankissa tietty summa menemään automaattisesti palkkapäivänä käyttötililtä säästötilille. Kun rahan siirtymistä käyttötililtä ei edes huomaa, ei sitä myöskään osaa kaivata. Arkisessa säästämisessä voi myös auttaa mikrosäästämiseksi kutsuttu, maailmalla yleistyvä ilmiö. Mikrosäästämisessä jokaisen ostokerran yhteydessä pieni ylimääräinen summa, esimerkiksi 1 euro, siirtyy säästötilille tai rahastoihin. Tällöin pienimuotoinen säästäminen on huomaamatonta, mutta sitä tapahtuu lähes päivittäin.

Pitkän aikavälin säästämisessä ei myöskään ole tarpeen lepuuttaa rahoja pelkällä säästötilillä. Aika on säästäjän paras ystävä ja jos sinulla on aikaa, voit siirtää kuukausittaisen säästösummasi myös rahastoihin tuottamaan voittoa. Mikäli säästät pitkän aikavälin tavoitetta varten, voit valita matalan riskin sijoituskohteen ja saada silti tuottoa säästöillesi. Tutustu erilaisiin sijoituspalveluihin netissä tai keskustele asiasta omassa pankissasi.