| |

Juhani Hyvärinen: Talotekniikan kevätsiivous

Talotekniikka tuottaa asuinrakennuksiin terveellisen ja viihtyisän sisäympäristön häiriöttömästi, turvallisesti ja mahdollisimman vähällä energian kulutuksella.

Jatkuvassa käytössä olevat talotekniikan laitteet likaantuvat ja kuluvat ja vaativat siksi säännöllistä huoltoa. Omakotitalossa kaikki tehtävät kuuluvat asukkaalle ja osa tehtävistä on hyvä tehdä kevätkierroksen yhteydessä. Taloyhtiöissäkin asukkaan vastuulle kuuluvista tehtävistä osa on luontevaa tehdä keväällä. Isännöitsijä tietää, milloin yhtiön vastuulla olevat tehtävät kannattaa tehdä.

  1. Puhdista ilmanvaihtoventtiilit. Useimmat venttiilimallit saa helposti irrotettua seinästä puhdistamista varten. Älä kierrä ilmanvaihtokanavaan asennetun venttiilin lautasta tai muuta venttiilin säätöasentoa, sillä silloin venttiilin avulla asetetut ilmamäärät muuttuvat suunnitellusta. Kerrostaloissa ilmanvaihtoventtiilit ovat osa paloturvallisuutta, eikä niiden asettelua saa senkään takia muuttaa. Kiinnitä venttiilit takaisin puhdistuksen jälkeen.
  2. Vaihda korvausilmaventtiilien suodattimet. Koneellisessa poistoilmanvaihtojärjestelmässä ja painovoimaisessa ilmanvaihdossa ikkunakarmissa tai ulkoseinässä olevia ilmareittejä kutsutaan korvausilmaventtiileiksi. Ne ovat tärkeä osa ilmavaihtoa ja niiden kunnossapito on usein asukkaan tehtävä. Korvausilmaventtiilit ovat makuuhuoneissa ja olohuoneessa. Poistoilmaventtiilit ovat keittiössä, wc:ssä ja kylpyhuoneessa.
  3. Ilmanvaihdon suodattimet on hyvä vaihtaa kahdesti vuodessa. Etenkin keväällä ilmassa on paljon siitepölyä, joka on hyvä saada pois tuloilmasta. Kaikki suodattimet kannattaa vaihtaa samalla kertaa, jotta ilma kulkee ilman turhaa energiankulutusta. Ilmanvaihtokoneissa olevien suodatinten vaihto on pientalon omistajan ja talonyhtiöissä useimmiten huoltoyhtiön vastuulla.
  4. Erityisesti pientaloissa, kun lämmityskausi päättyy, on osa ilmanvaihtokoneista asetettava valmistajan ohjeita noudattaen kesätilaan, jottei tuloilmaa turhaan lämmitettäisi lämmöntalteenotolla. Ilmanvaihtokoneen kunto on hyvä samalla tarkastaa ja kone on hyvä puhdistaa koneen käyttöohjeita noudattaen.
  5. Tarkasta liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodatin. Liesituulettimen tai liesikuvun rasvasuodatin on puhdistettava tarpeen mukaan. Monet rasvasuodattimet voi pestä tiskikoneessa eikä pesusta silloin ole juurikaan vaivaa. Puhdas suodatin ehkäisee tulopaloja ja pitää liesikuvun poistohormin puhtaana. Rasvaisen hormin puhdistaminen saattaa tulla kalliiksi.
  6. Käy keväällä läpi energiankulutuksesi. Tiedot kulutuksesta saat usein sähköyhtiön verkkopalvelusta ja pientalossa lisäksi polttoaineen tai lämmön toimittajalta. Jos kulutus tuntuu suurelta, kysy neuvoja maksuttomasti maakunnalliselta energianeuvojalta. Suuri osa energiasta kuluu lämmittämiseen ja, jos jotain pitää tehdä, sen ehtii tehdä ennen seuraavan lämmityskauden alkua.
  7. Tarkasta ennen kesän kuumia ilmoja, että jäähdytyslaitteet ovat käyttökunnossa, mikäli sellaisia on kotonasi. Puhdista jäähdytyslaitteiden suodattimet ja ritilät ja koekäytä laitteita niin, että havaitset mahdollisen huoltotarpeen. Tilaa huolto ajoissa jo keväällä.
  8. Selvitä kesän kuumien päivien varalta, miten voit sammuttaa mukavuuslattialämmitykset ja kaikki muutkin lämmitykset. Kesän jäähdytystarvetta voi edullisesti vähentää ikkunalasien väliin asennettavilla sälekaihtimilla tai rullakaihtimilla. Mukavuuslattialämmityksen sammuttamisesta saat myös selvää rahallista hyötyä.

Juhani Hyvärinen
Kirjoittaja työskentelee johtajana Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry:ssä.