| |

Lepää elämäsi kuntoon

Elämä on hektistä ja kiire tuntuu täyttävän päivät. Varsinkin pienten lasten vanhemmat voivat venyttää päiväänsä ottamalla tunteja levolle tarkoitetusta ajasta, sillä muuten aika ei vain yksinkertaisesti riitä. Tämä kostautuu seuraavana päivänä väsymyksenä ja tahmeutena, mitä kiritään ottamalla kiinni aikaa unelle ja rauhoittumiselle varatusta aikapankista.

Kun lapset nukkuvat, minä siivoan ja laitan ruokaa

Tehokastako? Ehkä juuri sillä hetkellä tuntuu siltä, mutta kun pohdimme asiaa pidemmän päälle, tehokkuus voi kääntyä itseäsi vastaan. Arjen jaksamista tukee uni ja lepo. Mikäli lepo jää vähäiseksi, arki voi tuntua tahmealta, puhumattakaan, että jaksaisi harrastaa liikuntaa, ylläpitää sosiaalisia suhteita tai kiinnittää huomiota monipuoliseen tai ravitsevaan ruokaan. Lepäämällä silloin, kun se lapsiperheessä on mahdollista, teet suurimman hyvinvointiteon itsellesi ja perheellesi. Kukaan ei muista viikon tai vuoden päästä, oliko kotona tiskipöytä putipuhdas ja pyykit viikattu pesun jälkeen särmästi kaappiin, mutta hyvän olon ja esimerkiksi ulkoilun lasten kanssa muistaa.

Unen aikana aivomme ikään kuin päivittyvät ja kognitiiviset toiminnot tehostuvat. Eivätkä ainoastaan tehostu, vaan uni on välttämättömyys aivojen toiminnalle. Muisti vahvistuu ja lyhytkestoisesta muistista siirtyy asioista joko talteen tai roskakoriin. Päivän aikana opitut asiat tallentuvat päämme kovalevylle unen aikana. Luovuus ja ongelmanratkaisukyky vaativat unta, jotta ne pääsevät voimistumaan.

Jokainen osaa levätä, ei kai sitä tarvitse opetella?

Nukkuminen ja lepääminen tuntuvat monista niin yksinkertaisilta perustoiminnoilta, ettei niitä tarvitse opetella tai niiden taitamista ylläpitää. Vasta, kun lepo häiriintyy eikä uni saavu, havahtuu siihen, että jotain pitäisi varmaankin tehdä. Mitä sitten tehdään? Uneen ja lepäämiseen on varattava aikaa. Jos olet tottunut laittamaan kaiken tapahtuvan ja muistettavan kalenteriin ylös, voit kirjoittaa sinne myös muistutuksen levosta.  Jo aamusta lähtien on hyvä pitää mielessä rauhallinen tahti. Jos koko päivä on kiireistä ja täyteen ahdettua, näkyy se myös illalla, kun pitäisi käydä levolle. Rauhoita päivään hetkiä, jolloin voit hengähtää. Syö riittävän usein ja monipuolisesti. Liiku ja ulkoile päivän aikana. Jos sinulla on taipumusta murehtia asioista tai elämäntilanne on tällä hetkellä kuormittava, käytä luvan kanssa päivästä jokin hetki murehtimiseen.

Käytännönläheisiä konsteja unen ja levon onnistumiseen

  • Pidä päivällä lepohetkiä ja taukoja
  • Herää samoihin aikoihin joka päivä
  • Rauhoita makuuhuone somesta vapaaksi alueeksi
  • Tue unen onnistumista terveellisillä elämäntavoilla
  • Jos sinulla on taipumusta huolestua, kirjaa huolenaihe ylös ja murehdi sitä hetki. Tämän jälkeen pyri siihen, että mielesi valtaa muut asiat

Muista levon merkitys

Nukkuminen on merkittävä hyvinvointiin liittyvä teko, jonka voit itsellesi tehdä. Se heijastuu koko perheeseen ja tulet huomaamaan, kuinka paljon paremmin arjen työteliäät ja leppoisatkin päivät alkavat sujumaan. Anna aikaa muutokselle. Jos olet nukkunut liian vähän jo pidemmän aikaa ja toiminut puoliteholla, ei akut lataudu yhdessä yössä. Tosin, yksikin hyvin nukuttu yö auttaa jaksamaan. Testaa lepäilevää elämäntyyliä viikko tai kaksi. Kun sinulla on pienikin mahdollisuus nukkua tai vain heittäytyä sohvalle selälleen, kannustan niin tekemään.

Enni Tuuliainen, kotitalousasiantuntija Etelä-Karjalan Martat ry

Enni Tuuliainen on mukana yhteistyössä Mieli ry:n koordinoimassa YLVA – ylivelkaantuneiden mielenterveyden ja vanhemmuuden tukeminen -hankkeessa (STEA 2022-2024) 

Lähteet: