| |

Anu Raijas: Onko kaikilla varaa syödä terveellisesti ja vastuullisesti?

Anu Raijas

Ravitsemussuositusten mukaan terveelliseen ruokavalioon kuuluvat vihannekset, hedelmät, täysjyvävilja, kala ja kasviöljyt. Näistä tuotteista löytyy edullisia ja kalliita vaihtoehtoja.

Terveellisten ja vastuullisten valintojen tekeminen ei ole helppoa: elintarvikkeiden hankkiminen ja aterioiden valmistaminen niistä vaativat aikaa, vaivannäköä, kiinnostusta, tietämystä ja osaamista. Arkisten valintojen tekemistä rajoittaa myös raha, joka koskee etenkin pienituloisia.

Jos hinta ja erityisesti oranssit alennuslaput määräävät elintarvikevalintoja, mahdollisuus tehdä terveellisiä ja vastuullisia valintoja rajoittuu huomattavasti. Kaikista heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa olevilla ei ole ruokaostoksissa juurikaan valinnanvaraa – he joutuvat ostamaan sitä, mihin heidän rahansa riittävät, eivätkä juurikaan voi suunnitella syömistään terveellisyys ja vastuullisuus edellä.

Pienituloiset ovat toki siinä mielessä vastuullisia ruoankulutuksessaan, että he harvemmin ostavat ruokaa yli tarpeen, mikä pienentää heidän ruokahävikkiään. Vaikka tämä on ympäristön kannalta hyvä lopputulos, ei yksilön hyvinvoinnin näkökulmasta tilanne ole tyydyttävä.

Anu Raijas

Kirjoittaja toimii tutkimuspäällikkönä Kilpailu- ja kuluttajavirastossa.


Lue lisää edullisesta kotiruoasta martat.fi:stä ja katso ruokamenojen säästövinkkimme.

Kommentit (2)

  1. Teoriassa kalliiksi tulee, jos terveellisesti (erityisesti liikkuva ihminen) syö, jos ideaaliksi ruokavalioksi asetetaan vaikkapa aamupalaksi puuroa, kourallinen mustikoita (näitä saa kesällä kyllä viitseliäät pakkaset täyteen ilmaiseksi), 1 kananmuna, lounas on jokin tavallinen proteiinia, hiilihydraattia ja vihanneksia sisältävä ruoka (esim. lihapata). Lihat kannattaa ostaa aina -30% iltaisin ja tehdä mahdollisimman iso kasa sitä. Illalla voit syödä lounaan lisäksi töiden jälkeen samaa sapuskaa ja sitten iltapalaksi teetä, paahtoleipä hillolla ja vaikka banaani/omena. Tai sitten voit noudattaa tätä 12 euron / viikko ruokavaliota https://anna.fi/hyvinvointi/ravinto/halvalla-hyvaa-nain-syot-alle-12-eurolla-viikossa-terveellisesti Tuosta voi kopioida mallin suoraan ja edullisesti pärjää! (Maku on sitten eri asia – kaikki kun ei syö kaalilaatikkoa)

    Näistä saa jo tarvittavat Kcal. Säästövinkkejä kannattaa katsoa: https://www.talouteen.com/ ja ne, jotka tuskailevat lainojen kanssa, niin ei muuta kuin pankkiin hoitamaan tilanne parhain päin. Minä en tiedä ketään joka ei olisi pystynyt hoitamaan osamaksuja pois ja jos jollain on vielä pikavippejä niin kauan olette maksaneet korkoa, kun nehän kiellettiin 2013 vai milloin tuo oli – tai korkokattoasetus ainakin astui voimaan silloin. Säästää voi niin monella tavalla, edellisten neuvojen lisäksi luottokortteja ei kannata olla liikaa ja niiden kuluja kannattaa tarkkailla ettei mene mitään suoraveloituksella (kuten Netflix ja nykyajan nuorten verkossa olevat ties mitkä pelit ja alustat). Kilpailuttaminen on myös tärkeää ja kaikesta muusta kannattaa melkein nipistää paitsi EI terveydestä ja terveellinen ruokavalio on kaiken perusta. Se on yksilön ja koko valtion perusta, sillä terve yksilö pystyy suoriutumaan arjesta paremmin ja luomaan työuran sekä elättämään itsenäisesti itsensä.

    Lopuksi: minun mielestä terveellisesti syömisessä on haasteensa, mutta ne kannattaa ottaa vastaan, koska useimmille ne ovat oikeasti vain tekosyitä. En sano, että kaikille, mutta keskimäärin asia on näin. Syöminen on taitolaji.

  2. Kaikilla ei todellakaan ole varaa ostaa terveellistä ruokaa Suomessa. Se on ollut hyvää, että ainakin S-ryhmä vaikuttaa alentaneen pysyvästi esimerkiksi eräiden marjojen hintoja, mutta hinnat ovat silti niin suuria, että monet pienituloiset eivät niitä voi – ainakaan usein – ostaa. Kaikista suurin ongelma tämä on tietysti niissä tapauksissa, joissa lapset joutuvat kärsimään siitä ettei heille ole varaa ostaa terveellistä ruokaa, ja tietysti vielä ruokailutottumukset voivat periytyä seuraavalle sukupolvelle.

    Ikävä kyllä on vaikea keksiä, miten terveellistä ruokaa voitaisiin saadaa entistä useamman ulottuville. Se hyvä puoli tietysti tässä älylaitteiden ja internetin ajassa on, että entistä useampi voi yrittää tienata tuloja internetin kautta. Itse olen esimerkiksi kirjoittanut kotisivuillani: https://e-commerceplatforms.com/ verkkokaupan perustamisesta. Verkkokaupan pystyy perustamaan yllättävän pienellä budjetilla (alle 50 euroa), eikä se vaadi edes valtavasti osaamista. Olisikin tosi mahtavaa, jos onnistuin kannustamaan jotain pienituloista näin saamaan enemmän tuloja ja sitä myöten myös siirtymään kohti terveellisempää elämää. 🙂

Jätä kommentti

*

Jaa sivu