| |

Anu Raijas: Onko kaikilla varaa syödä terveellisesti ja vastuullisesti?

Anu Raijas

Ravitsemussuositusten mukaan terveelliseen ruokavalioon kuuluvat vihannekset, hedelmät, täysjyvävilja, kala ja kasviöljyt. Näistä tuotteista löytyy edullisia ja kalliita vaihtoehtoja.

Terveellisten ja vastuullisten valintojen tekeminen ei ole helppoa: elintarvikkeiden hankkiminen ja aterioiden valmistaminen niistä vaativat aikaa, vaivannäköä, kiinnostusta, tietämystä ja osaamista. Arkisten valintojen tekemistä rajoittaa myös raha, joka koskee etenkin pienituloisia.

Jos hinta ja erityisesti oranssit alennuslaput määräävät elintarvikevalintoja, mahdollisuus tehdä terveellisiä ja vastuullisia valintoja rajoittuu huomattavasti. Kaikista heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa olevilla ei ole ruokaostoksissa juurikaan valinnanvaraa – he joutuvat ostamaan sitä, mihin heidän rahansa riittävät, eivätkä juurikaan voi suunnitella syömistään terveellisyys ja vastuullisuus edellä.

Pienituloiset ovat toki siinä mielessä vastuullisia ruoankulutuksessaan, että he harvemmin ostavat ruokaa yli tarpeen, mikä pienentää heidän ruokahävikkiään. Vaikka tämä on ympäristön kannalta hyvä lopputulos, ei yksilön hyvinvoinnin näkökulmasta tilanne ole tyydyttävä.

Anu Raijas

Kirjoittaja toimii tutkimuspäällikkönä Kilpailu- ja kuluttajavirastossa.


Lue lisää edullisesta kotiruoasta martat.fi:stä ja katso ruokamenojen säästövinkkimme.

Kommentit (1)

  1. Kaikilla ei ole sitä vaihtoehtoa, että voi valita mitä syö. Valitettavasti monet kotitaloudet, kuten myös omani on joutunut kiristämään vyötä. Terveelliset ruoat ovat yleensä kalliimpia ja tästä syystä juurikin niitä alennustuotteita tulee aina poimittua ostoskoriin, raha kun ei valitettavasti riitä. Taloudellinen tilanne kuitenkin parantui hieman, kun järjestelimme velkojamme isommalla lainalla tämän sivuston kautta https://xn--lainojenyhdistminen-twb.net/ tosin rahaa jää käteen noin 100e enemmän kuin aiemmin, eli ei saadulla säästöllä voi vieläkään alkaa kalliita eväksiä syömään. Onneksi pian on taas kesä ja pääsee poimimaan marjoja sekä nauttimaan oman maan sadosta, kuten porkkanoista, perunoista ynnä muusta. Mies käy myös kalastamassa aina, kun vain töiltään ehtii, niin saadaan vähän sitä terveellistä ja ennen kaikkea edullista ruokaa pöytään.

Jätä kommentti

*

Jaa sivu