| |

Anu Raijas: Onko kaikilla varaa syödä terveellisesti ja vastuullisesti?

Anu Raijas

Ravitsemussuositusten mukaan terveelliseen ruokavalioon kuuluvat vihannekset, hedelmät, täysjyvävilja, kala ja kasviöljyt. Näistä tuotteista löytyy edullisia ja kalliita vaihtoehtoja.

Terveellisten ja vastuullisten valintojen tekeminen ei ole helppoa: elintarvikkeiden hankkiminen ja aterioiden valmistaminen niistä vaativat aikaa, vaivannäköä, kiinnostusta, tietämystä ja osaamista. Arkisten valintojen tekemistä rajoittaa myös raha, joka koskee etenkin pienituloisia.

Jos hinta ja erityisesti oranssit alennuslaput määräävät elintarvikevalintoja, mahdollisuus tehdä terveellisiä ja vastuullisia valintoja rajoittuu huomattavasti. Kaikista heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa olevilla ei ole ruokaostoksissa juurikaan valinnanvaraa – he joutuvat ostamaan sitä, mihin heidän rahansa riittävät, eivätkä juurikaan voi suunnitella syömistään terveellisyys ja vastuullisuus edellä.

Pienituloiset ovat toki siinä mielessä vastuullisia ruoankulutuksessaan, että he harvemmin ostavat ruokaa yli tarpeen, mikä pienentää heidän ruokahävikkiään. Vaikka tämä on ympäristön kannalta hyvä lopputulos, ei yksilön hyvinvoinnin näkökulmasta tilanne ole tyydyttävä.

Anu Raijas

Kirjoittaja toimii tutkimuspäällikkönä Kilpailu- ja kuluttajavirastossa.


Lue lisää edullisesta kotiruoasta martat.fi:stä ja katso ruokamenojen säästövinkkimme.