Kotitalouksilla menee ruokaan ja juomaan keskimäärin vajaa
400 euroa kuukaudessa. Suunnitelmallisuus on avainsana edullisessa ruoanlaitossa. Itse tehty ruoka on yleensä edullisempaa kuin valmiina ostettu.

Suunnittele

Voit pienentää ruokamenoja suunnitelmallisuudella. Suunnittele ruokailusi muutaman päivän tähtäimellä. Kokeile joskus yhden tai kahden viikon valmiiksi mietittyä ruokalistaa. Sen avulla saat ruokavalioon monipuolisuutta ja vaihtelua.

  • Keskitä viikon ruokaostokset pariin-kolmeen ostoskertaan.
  • Mene kauppaan ostoslistasn kanssa.
  • Kioskeilta ja huoltoasemilta ostaminen tulee kalliiksi.

Aikaa vai rahaa?

Voit säästää ruokamenoissa useita euroja kuukaudessa, jos valmistat ruoan itse. Kun teet kerralla useamman päivän ruoat, säästät aikaa ja vaivaa. Jos olet varannut pakastimeen tarjottavaa yllätysvieraita varten, säästyt usein kalliilta pikaostoksilta.

Isosta annoksesta moneksi kerraksi

  • Tee kerralla enemmän, mutta älä liikaa.
  • Keitä kerralla kattilallinen keittoa. Tähteeksi jäänyt keitto säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Voit myös pakastaa sen myöhempää käyttöä varten.
  • Paista suuri annos laatikkoruokia, kasvispihvejä, lihapullia, sämpylöitä tai pullia ja pakasta myöhempää käyttöä varten.
  • Jos ruokaa on yli tarpeen, älä heitä sitä pois vaan tarjoa sitä ystäville, työtovereille tai naapureille.

Valmista samasta raaka-aineesta kerralla eri ruokalajeja:

  • kasviskastike ja kasvispizza
  • jauhelihamureke, jauhelihakastike ja jauhelihapizza
  • kalakiusaus ja kalakeitto
  • perunasose ja perunarieskat

Valmisruoka vai itse tehty?

Valmisruoat ovat usein kalliimpia kuin itse tehdyt, mutta toisinaan niiden käyttäminen säästää aikaa ja työtä. Lisäksi kaupassa on monia einesruokia, jotka itse tehden ovat hyvin suuritöisiä ja joita voi ostaa hyvin edullisesti kaupasta.

  • Jos suikaloit ja maustat lihan ja broilerin itse, saat edullisempia kastikkeita ja pataruokia.

Vauvanruokia kannattaa valmistaa itse

  • Yhden kaupasta ostetun liha- tai kala-kasvissoseen hinnalla saa valmistettua kotitekoista sosetta nelinkertaisen määrän.
  • Yhden kaupasta ostetun kasvissoseen hinnalla sen sijaan saa valmistettua jopa kuusinkertaisen määrän sosetta, kun sen valmistaa itse.
  • Katso vinkit vauvanruoan valmistamiseen täältä.

  • Hintavertailussa itse tehdyt soseet ja kaupan valmiit soseet
Itse tehty € Kaupan €
Kasvissose, 125 g (porkkanaa ja perunaa) 0,05 € 0,28 €
Kasvissose, 125 g (porkkanaa ja perunaa, luomu) 0,09 € 0,69 €
Broileri-kasvissose/

Liha-kasvissose, 125 g

0,2 € 0,79 €
Kala-kasvissose, 200 g (lohi) 0,39 € 1,05 €
Kaurapuuro, n. 2 dl

Kaurahiutaleet 35 g
Annospikapuuro, 35 g

0,05 €  

0,36 €

Marjasose, 125 g
(itsepoimitut/ ostetut marjat)
0 €/ 0,29 € 0,85 €
 Omenainen sose, 125 g  0,21 € 0,33 €

Peruselintarvikkeet edullisia

  • Kotipuurojen hinta on murto-osa valmispuurojen hinnoista.
  • Leipä, hiutaleet, jauhot, peruna, kauden kasvikset sekä maito ja piimä ovat edullisia ruoka-aineita.
  • Keitot, padat, laatikkoruoat ja kastikkeet ovat edullisia. Niitä voidaan valmistaa kerralla useamman aterian annos.
  • Käytä pataruoissa, keitoissa ja laatikoissa runsaasti edullisia satokauden kasviksia ja lihaa tai kalaa niukemmin.
  • Perheen ruokalaskua nostavat etenkin leikkeleet, liha, pitkälle jalostetut valmisteet, välipalavalmisteet, pikaruoat, kahvileivät, keksit, makeiset sekä virvoitusjuomat.

Hintavertailu kannattaa

  • Kauppojen hintatasoa kannattaa vertailla.
  • Vertaa hintaa ja laatua kilohintojen ja pakkausmerkintöjen avulla.
  • Tarjoustuotteita voi ostaa varastoon ja osan myös pakastaa.
  • Muista kuitenkin, että tarjoustuote ei ole aina edullisin tuote.
  • Ruoka-aineita kannattaa ostaa, käyttää ja säilöä sesongin aikana, kun hinta on edullinen.
  • Suuret pakkauskoot tulevat usein halvemmaksi, kunhan tuote tulee käytettyä.
  • Yksittäispakatut tuotteet ovat yleensä kalliimpia.

Osta ruokaa syötäväksi, älä biojätteeseen

Ostetut ja valmistetut ruoat kannattaa käyttää tarkkaan. Ruokien säilyttäminen oikeassa lämpötilassa on myös tärkeää ja taloudellista.

  • Valmista ruoantähteistä risottoja, munakkaita ja pyttipannuja.
  • Keitetyt perunat ja kasvikset sopivat sosekeittojen pohjaksi tai sämpylätaikinan jatkeeksi.
  • Pakasta aterialta jäänyt ruoka, ota se evääksi töihin tai käytä seuraavan aterian raaka-aineena.

Lisää tähdevinkkejä.

Tee ruoka- ja jääkaapin inventaario säännöllisesti

  • Huolehdi, ettei jääkaapin perukoille ei unohdu säilykkeitä, ruoantähteitä tms. eikä ruokaa tarvitse heittää hukkaa.
  • Pidä keittiössä perusvarasto kunnossa. Kun jokin tuote on loppumassa, kirjoita se heti ostoslistaan.
  • Huolehdi, että käytät elintarvikkeen viimeiseen käyttöpäivään mennessä.
  • Parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä. Testaa ruoan kunto maistamalla ja haistamalla.
  • Ruoka säilyy pidempään, kun se ei pääse lämpenemään ostosmatkalla tai kotona pöydällä.
Jaa sivu