Marttatorin ohjelma

Marttatorin teema-alueilla opitaan yhdessä ja laitetaan sormet multaan! Samalla tehdään toimintaa tutuksi kaikille marttatoiminnasta kiinnostuneille. Päälavalla järjestetään päivän aikana useita kiinnostavia keskusteluja, kulttuuriohjelmaa unohtamatta. Lisäksi Marttatorilla on luvassa myös marttojen myyjäiset. Teema-alueilla ja päälavalla Helsingin Senaatintorilla on ohjelmaa 14.9.2019 koko tapahtuma-ajan, klo 10–16. Torilla kaiken keskiössä on kestävä arki.

Teema-alueiden ohjelma

Ruoka
Torin ruokateemaisella alueella tutustutaan kestävään ruokaan ja ravitsemukseen, opetellaan vastuullisen kalan hyödyntämistä ja sukelletaan vuoden vihannesten eli juurekkaiden maailmaan, unohtamatta syyskauden iki-ihania omenoita.

Metsä
Kuinka hyödyntää metsää ja sen antimia? Torin metsäteemaisella alueella perehdytään sesongin sieniin ja niiden säilöntään, maistellaan parhaita metsäsieniä ja tutustutaan marjojen monipuolisuuteen. Lisäksi alueella pääsee hemmottelun makuun: opimme huuli- ja pihkavoiteiden tekemistä sekä lankojen värjäystä.

Puutarha
Puutarha-alueella perehdytään ravinteiden kiertoon: miten hoitaa puutarhaa niin, että oman puutarhan sato on mahdollisimman hyvä? Luvassa uutta tietoa viljelykierrosta, lannoittamisesta ja sadonkorjuusta. Lisäksi puutarha-alueella puhutaan yrttien kasvatuksesta ja tehdään hyönteishotelleja.

Ympäristö
Kuinka taklata aikamme suurinta haastetta ja elää mahdollisimman ekologista ja hiilineutraalia elämää? Sukelletaan ekologisen siivouksen ja kierrättämisen maailmaan sekä huolletaan kenkiä. Opetellaan yhdessä kaikki muovista: lajittelu, kierrätys, suositeltavat ja vältettävät tuotteet. Voit myös kysyä ja keskustella Motivan energianeuvojien kanssa asumisen energiankäytöstä.

Käsityöt
Käsityöteemaisella alueella opetellaan kuteiden tekemistä uudella tavalla, perehdytään upouuden villasukkakirjan parhaisiin malleihin – ja tehdään yhdessä käsillä. Samalla voit tuoda villasukat Sukat äidille -tempaukseen.

Hyvä arki
Tunnetko jo Marttojen hankkeet ja kampanjat? Hyvän arjen teema-alueella tutustutaan parhaillaan käynnissä oleviin projekteihin ja niiden parhaisiin oppeihin. Pääset perehtymään parhaisiin säästövinkkeihin, tekemään talouslupauksia ja tarkistamaan kohtuullisen kulutuksen budjettisi. Saat myös tehdä tuorepuuroa oman maun mukaan, opetella ottamaan hyviä ruokakuvia ja sommittelemaan annoksia someen.

Kansainvälisyys
Tiedossa marttamatkalaisten kokemuksia Etiopasta ja Kamerunista, aitoja makuja maailmalta ja kamerunilaisia koruja ja huiveja. Mahdollisuus tutustua Marttojen tekemään kehitysyhteistyöhön ja tavata kumppaneitamme maailmalta.


Päälavan ohjelma

Päälavalla tapahtuu koko päivän ajan. Tiukkaa keskustelua kestävästä arjesta ja viisaista valinnoista, kulttuuriohjelmaa päivän piristykseksi, parhaita vinkkejä marttatoiminnan kehittämiseen sekä yhteistä ilottelua Marttojen 120-vuotisjuhlan kunniaksi.

10.00 Tervetuloa Marttatorille!
Energinen startti Marttojen juhlavuoden huipentavalle Marttatori-tapahtumalle. Torin tunnelmiin johdattelee Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä sekä Marthaförbundetin toiminnanjohtaja Annika Jansson.

10.15 Martat vinkkaa: Ota kaikki irti yrteistä

10.30 Ilmasto ei odota – Martat ratkomassa aikamme suurinta haastetta
Onko ilmastonmuutoksen torjumisessa kyse yksilön valinnoista vai globaaleista ratkaisuista? Miten martat voivat olla edelläkävijöitä ilmastohaasteen taklaamisessa? Keskustelemassa Marttaliiton pj Sirpa Pietikäinen, Sitran johtaja Mari Pantsar sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Moderaattorina Salka Orivuori.

11.00 Ruoasta ratkaisuja ilmastolle
Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii laaja-alaisia tekoja. Mutta mikä on ruoan, kulutuspäätösten ja ruokahävikin sekä sen vähentämisen rooli tässä kaikessa? Aiheesta alustaa Fazerin vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.

11.15 Martat vinkkaa: Syksyn parhaat sienivinkit

11.30 Tarinoita Marttojen 120-vuotiselta taipaleelta
Miltä näyttää Marttojen 120-vuotias historia aktiivimarttojen silmin? Luvassa herskyvän hauskoja tarinoita marttatoiminnan joka nurkalta. Tarinoita kertomassa kaikenmaailman martat eri vuosikymmeniltä – lavalla näemme Marttojen kunniapuheenjohtaja Salme Holman, Marttaliiton hallituksen jäsen, Intomarttojen äiti Kati Sailio sekä marttajäsen Anna Maria Brandtin. Tarinatuokiota johdattelee Marthaförbundetin puheenjohtaja Andrea Hasselblatt.
Tarinoinnin päätteeksi kajautetaan yhdessä ilmoille Marttalaulu, johon johdattelevat Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä ja juhlavuoden lähettiläs Lea Sairanen.

12.00 Välittämistä yli rajojen – Martat tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta maailmalla
Tiesitkö, että Martat ovat tehneet jo 40 vuoden ajan kehitysyhteistyötä maailmalla? Suomessa 120 vuotta sitten alkanutta työtä kestävän ja tasa-arvoisen arjen eteen jatketaan globaalisti. Tervetuloa kuulemaan lisää Marttojen tekemästä kehitysyhteistyöstä ja tapaamaan kumppaneitamme Kamerunista ja Etiopiasta sekä Latviasta, jossa Marthaförbundetin sisaryhdistys Marta Centrs on taistellut jo 20 vuotta perheväkivaltaa ja ihmiskauppaa vastaan. Lavalla toiminnanjohtaja Marie Louise Wandji Kamerunista, puheenjohtaja Dibabe Bacha Etiopiasta sekä johtaja Iluta Lace ja talousjohtaja Dita Lace Latviasta. Iluta ja Dita tuovat myös laulutervehdyksen. Keskustelua johdattelee Marttojen kansainvälisestä toiminnasta vastaava kehittämispäällikkö Terhi Lindqvist.

12.30 Päivätanssit Marttatorilla
Laitetaan veri kiertämään ja jalat liikkeelle! Marttatori muuttuu hetkeksi tanssilavaksi, kun liikunnanohjaaja Sirpa Vepsäläinen tutustuttaa meidät lavatanssijumpan saloihin. Luvassa yhteistä iloitsemista, energiaa ja uusia elämyksiä.

13.00 Marttojen parhaat villasukat
Tervetuloa inspiroitumaan uusista sukkamalleista ja innostumaan käsitöistä! Juuri ilmestynyt Marttojen parhaat villasukat -kirja on koottu Marttaliiton ja Novitan syksyllä 2018 järjestämään villasukkien suunnittelukilpailuun tulleista malleista. Monen kilpailuun tulleen sukkaparin kohdalla joku raadin jäsenistä huokaisi, tällaiset minäkin haluan. Kirjan villasukista, sukkien suunnittelusta ja Marttojen käsityötoiminnasta keskustelevat villasukkakirjan ohjeet laatineet Marketta Rahikainen ja Tanja Rantanen sekä Novitan toimitusjohtaja Daniela Yrjö-Koskinen. Keskustelua johdattelee Marttaliiton kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaara.

13.30 Allsång på Marthatorget – Yhteislaulua Marttatorilla
Iloa, intoa, nostalgiaa, satapäin marttaenergiaa ja voimaa yhteislaulusta – tätä kaikkea on luvassa Marttatorin iltapäivässä. Tervetuloa mukaan tapailemaan tuttuja suomalaisia säveliä ja liittymään meidän kaikkien muodostamaan marttakuoroon. Ohjelmassa sekä suomen- että ruotsinkielisiä lauluja.

14.15 Tasa-arvotekoja jo 120 vuotta – minne katseet suunnataan seuraavaksi?
Marttojen mielestä yhdenvertainen ja hyvä arki kuuluu kaikille. Työtä tämän eteen ollaan tehty jo 120 vuotta, mutta onko maailma vieläkään valmis? Mitä Marttojen tasa-arvotyö on tänä päivänä ja mihin epäkohtaan tulisi seuraavaksi tarttua? Aiheesta keskustelemassa Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Eva Biaudet, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara sekä Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Sallamaari Muhonen. Keskustelua johdattelee Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen.

15.15 Marttatorin ja Avoimien ovien päivän päätöshetki
Marttatorin naapurissa Valtioneuvoston linnassa, Säätytalolla sekä Tasavallan presidentin linnassa on Avoimien ovien päivä klo 10-15 Suomen tasavaltaisen hallitusmuodon satavuotismerkkivuoden juhlistamiseksi. Avoimien ovien päivän torikahvit ovat samaan aikaan tarjolla Kauppatorilla.
Päivän päätteeksi kuullaan päivään osallistuneiden puhujien ajatuksia kansalaisyhteiskunnan merkityksestä suomalaisen yhteiskunnan voimana ja vahvuutena. Keskustelussa ovat mukana Helsingin yliopiston professori Laura Kolbe ja Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä. Keskustelua johdattelee Demos Helsingin demokratian tulevaisuuteen ja yhteiskunnallisen osallistumisen uusiin muotoihin perehtynyt asiantuntija Julia Jousilahti.
Tapahtuma huipentuu iki-ihanan Värttinä-yhtyeen konserttiin.


Marttatoiminnan monet muodot

Juuri meille martoille suunnatuissa koulutuksellisissa puolituntisissa perehdytään marttatoiminnan hyviin käytäntöihin ympäri Suomen. Tule kuulemaan minkälaista toimintaa eri puolilla maata järjestetään ja poimi itsellesi parhaat käytännöt kotiin vietäviksi. Innostutaan yhdessä onnistumisista ja opitaan toisiltamme!

  • 10.15–10.45 Käsityöt
  • 11–11.30 Puutarha
  • 11.45–12.15 Ruoka
  • 12.30–13 Sienet
  • 13.15–13.45 Kansainvälisyys
  • 14–14.30 Vilppu-hanke: vapaaehtoistoiminta ikäihmisten ja lapsiperheiden arjen tukena
  • 14.45–15.15 Kotoutumisen tuki

Marttojen myyjäiset

Oletko aina miettinyt miltä marttatoiminta ympäri Suomen näyttää, tuntuu, tuoksuu ja kuulostaa? Martat eri puolilta Suomea saapuvat Marttatorin ajaksi Senaatintorille myymään tuotteitaan ja esittelemään omaa toimintaansa. Myyntipisteet jaetaan marttapiireittäin. Lue lisää


Oheisohjelma

Marttatorin lisäksi tiedossa on oheisohjelmaa perjantaista sunnuntaihin. Helsingin museoihin, teattereihin ja opastettuihin kävelykierroksiin on neuvoteltu martoille jäsenalennuksia. Lue lisää