Marttatorin ohjelma rakentuu seitsemän pääteeman ympärille, jotka ovat ruoka, metsä, puutarha, ympäristö, käsityöt, hyvä arki ja kansainvälisyys. Kaikilla teema-alueilla päästään yhdessä tekemään ja oppimaan, laitetaan sormet multaan ja kuullaan parhaat satokauden vinkit sekä tehdään toimintaa tutuksi marttatoiminnasta kiinnostuneille.

Päälavalla puolestaan järjestetään päivän aikana useita kiinnostavia keskusteluja, kulttuuriohjelmaa unohtamatta. Lisäksi Marttatorilla on luvassa myös marttojen myyjäiset. Teema-alueilla ja päälavalla on ohjelmaa koko tapahtuma-ajan, klo 10–16. Torilla kaiken keskiössä on kestävä arki ja sen rakentaminen.

Marttatorin teema-alueet

Ruoka
Torin ruokateemaisella alueella tutustutaan kestävään ruokaan ja ravitsemukseen, opetellaan vastuullisen kalan hyödyntämistä ja sukelletaan vuoden vihannesten eli juurekkaiden maailmaan, unohtamatta syyskauden iki-ihania omenoita.

Metsä
Kuinka hyödyntää metsää ja sen antimia? Torin metsäteemaisella alueella perehdytään sesongin sieniin ja niiden säilöntään, maistellaan parhaita metsäsieniä ja tutustutaan marjojen monipuolisuuteen. Lisäksi alueella pääsee hemmottelun makuun: opimme huuli- ja pihkavoiteiden tekemistä sekä lankojen värjäystä.

Puutarha
Puutarha-alueella perehdytään ravinteiden kiertoon: miten hoitaa puutarhaa niin, että oman puutarhan sato on mahdollisimman hyvä? Luvassa uutta tietoa viljelykierrosta, lannoittamisesta ja sadonkorjuusta. Lisäksi puutarha-alueella puhutaan kaupunkiviljelystä ja tehdään hyönteishotelleja.

Ympäristö
Kuinka taklata aikamme suurinta haastetta ja elää mahdollisimman ekologista ja hiilineutraalia elämää? Sukelletaan ekologisen siivouksen ja kierrättämisen maailmaan, hävikintorjuntaan ja kompostointiin. Opetellaan yhdessä kaikki muovista: lajittelu, kierrätys, suositeltavat ja vältettävät tuotteet.

Käsityöt
Käsityöteemaisella alueella tutustutaan tuunauksen moniin mahdollisuuksin, perehdytään upouuden villasukkakirjan parhaisiin malleihin – ja tehdään yhdessä käsillä. Samalla voit tuoda villasukat Sukat äidille -tempaukseen.

Hyvä arki
Tunnetko jo Marttojen hankkeet ja kampanjat? Hyvän arjen teema-alueella tutustutaan parhaillaan käynnissä oleviin projekteihin ja niiden parhaisiin oppeihin. Pääset perehtymään parhaisiin säästövinkkeihin, tekemään talouslupauksia ja tarkistamaan kohtuullisen kulutuksen budjettisi. Saat myös tehdä tuorepuuroa oman maun mukaan, opetella ottamaan hyviä ruokakuvia ja sommittelemaan annoksia someen.

Kansainvälisyys
Tiedossa marttamatkalaisten kokemuksia Etiopasta ja Kamerunista, aitoja makuja maailmalta ja kamerunilaisia koruja ja huiveja. Mahdollisuus tutustua Marttojen tekemään kehitysyhteistyöhön ja tavata kumppaneitamme maailmalta.

Päälavan ohjelma

Päälavalla tapahtuu koko päivän ajan. Tiukkaa keskustelua kestävästä arjesta ja viisaista valinnoista, kulttuuriohjelmaa päivän piristykseksi, parhaita vinkkejä marttatoiminnan kehittämiseen sekä yhteistä ilottelua Marttojen 120-vuotisjuhlan kunniaksi. Päälavan tarkempi ohjelma julkaistaan kevään 2019 aikana.

Marttojen myyjäiset

Oletko aina miettinyt miltä marttatoiminta ympäri Suomen näyttää, tuntuu, tuoksuu ja kuulostaa? Martat eri puolilta Suomea saapuvat Marttatorin ajaksi Senaatintorille myymään tuotteitaan ja esittelemään omaa toimintaansa. Myyntipisteet jaetaan marttapiireittäin. Lue lisää

Oheisohjelma

Marttatorin lisäksi tiedossa on oheisohjelmaa perjantaista sunnuntaihin. Helsingin museoihin, teattereihin ja opastettuihin kävelykierroksiin on neuvoteltu martoille jäsenalennuksia. Lue lisää

Jaa sivu