Asumisen ennakointi – miten hyvin asuntosi vastaa tulevia tarpeitasi?

Oletko varautunut siihen, että iän myötä omat tai läheisesi asumistarpeet muuttuvat? Asumistarpeita kannattaa ennakoida jo 55+ ikäisenä, sillä isot muutokset on paras suunnitella hyvissä ajoin ja hyvissä voimin.

Asuminen voi tuntua vakiintuneen ja mieli vastustaa muutoksia totuttuihin tapoihin. Monesti asuntoihin liittyy myös tiettyä tunnearvoa, jonka muuttaminen rahalliseksi arvoksi voi olla haastavaa. Tosiasia on, että asuinympäristöt ja yksilöt muuttuvat iän myötä, jonka vuoksi asumisen toimivuutta kannattaa arvioida myös tulevaisuuden kannalta. Asumisen ennakointi vähentää tulevaisuuden pulmia.

Ennen päätösten tekoa on hyvä pohtia omia tarpeita ja toiveita tulevaa ikäasumista kohtaan. Jos sinulla on vielä asumiseen liittyviä toteutumattomia haaveita, niihin kannattaa tarttua hyvissä ajoin, jotta muutoksista ehtii nauttia pidempään. Kun on käynyt huolellisesti läpi omat toiveet ja asunnon tarpeet, voi pohtia toimiiko nykyinen asunto sellaisenaan myös tulevaisuudessa vai pitäisikö siihen tehdä muutoksia. Joissakin tilanteissa tulevaisuuden varalle kannattaa suunnitella kokonaan uudenlaista asumista. Tutustu alta siihen, mikä asumisessa maksaa.

Asunnon kustannusten ennakointi

Eläkkeelle siirtyminen merkitsee monelle työelämään verrattuna pienempiä tuloja. Sosiaalisissa suhteissa saattaa tapahtua muutoksia vuosien mittaan. Asuminen on vielä kalliimpaa, jos maksat kaiken yksin. Ennakoimalla asumisen muutoksia voi tehdä parempia asumisratkaisuja ja hallita asumisen kustannuksia.

Turhat muutot

Asumisratkaisuja tehdessä ns. turhat muutot ovat ikääntyessä erityisen rasittavia ja tulevat kalliiksi. Sellaisia voi tulla eteen vaikkapa siksi, että valitussa asuinympäristössä tai asunnossa on puutteita esteettömyyden suhteen, vaikka asunto muuten olisi sopiva. Yleisiä esteettömyysongelmia ovat talojen sisäänkäyntien hankalat tasoerot, portaikot sisällä ja ulkona, painavat ulko-ovet ja ahtaat tuulikaapit sekä kerrostaloissa hissittömyys. Joskus näitä puutteita on mahdollista korjata. Etenkin kerrostaloissa olisi järkevää, että ne hoidettaisiin kuntoon samalla, kun muita isoja remontteja teetetään.

Tehokkaat neliöt

Kalleinta asumisessa on yleensä neliöiden määrä. Asunnon oikea mitoitus on siksi tärkeä kysymys ja hyvin suunniteltu asuntopohja on kaiken A ja O. Älä maksa turhista neliöistä, joita ei voi kalustaa järkevästi tai joita et tarvitse. Pienikin asunto voi olla ”tehokas”, mutta älä anna pelkkien myyntipuheiden harhauttaa. Jos asunto on liian ahdas, et mahdu kulkemaan siellä myöhempinä elinvuosina apuvälineiden kanssa. Asiaa voi ehkä auttaa tekemällä korjauksia, kuten ahtaiden paikkojen leventämistä. Jos taas asunto on suuri, harkitse, voitko jakaa tiloja osiin esim. etätyötä, muita perheenjäseniä tai vuokraamista varten.

Asunnon ylläpito

Mikäli et asu vuokralla, myös asumisen ylläpito tulee huomioida asumiskustannuksissa. On tärkeää asua varojensa ja voimiensa mukaan. Pientaloratkaisu edellyttää asukkaalta aktiivista panosta asunnosta huolehtimisessa. Jos ei ole mahdollista tehdä kaikkea itse, on hyvä perehtyä, millä kustannuksilla palveluja ja mm. kotitalousvähennyksiä saa.

Pohdi seuraavia asioita:

  • Onko kodissanne nyt sopivat asuinkustannukset? Miten jatkossa, esim. 5-10 vuoden päästä?
  • Onko asunto tarpeisiinne/tarpeisiisi nähden sopivan kokoinen? Miten tilankäyttö on suunniteltu? Voiko tiloja muuttaa?
  • Onko kodissasi kohtuulliset koti- ja pihatyöt? Miten pidät asuntosi kunnossa jatkossa?
  • Onko tulevaisuudessa näköpiirissä kalliita remontteja? Tuletko tarvitsemaan väliaikaisia asumisratkaisuja ja mitä voit maksaa niistä?

Testaa leikkimielisen visan avulla millainen on tulevaisuuden unelma-asuntosi!