Oletko varautunut siihen, että iän myötä omat tai läheisesi asumistarpeet muuttuvat? Asumistarpeita kannattaa ennakoida jo 55+ ikäisenä, sillä isot muutokset on paras suunnitella hyvissä ajoin ja hyvissä voimin. Asumisen toimivuutta kannattaa arvioida tulevaisuuden kannalta, sillä asumisen ennakointi vähentää tulevaisuuden pulmia.

Asumisen ennakointi on hyvä marttaillan aihe. Marttojen tavoitteena on antaa valmiuksia varautua erilaisiin elämäntilanteisiin. 55 ja risat – miten hyvin asuntosi vastaa tulevia tarpeitasi? -marttaillan jälkeen osallistujilla on käsitys, miten asumistarpeet muuttuvat eri elämäntilanteissa ja miten näitä tarpeita on mahdollista ennakoida. Illan jälkeen jokainen tunnistaa nykyisen asunnon mahdollisuudet ja heikkoudet tulevaisuuden asumista ajatellen.

Marttaillan kulku

55 ja risat – miten hyvin asuntosi vastaa tulevia tarpeitasi? -marttailta aloitetaan pohtimalla yhdessä tai pienryhmissä alla olevia kysymyksiä. Jos keskustelua käydään pienemmissä ryhmissä, puretaan pienryhmäkeskusteluja yhteisesti. Kysymykset ovat viritteleviä ja niistä voi poimia sopivan määrän tai aiheet riippuen ryhmästä ja sen koosta.

  • Millaisia asumisratkaisuja olet nähnyt ikääntyneillä: mikä niissä on hyvää, mikä huonoa?
  • Oletko miettinyt tulevaa (omaa tai läheistesi) asumistasi sitä näkökulmasta, että ikä tuo tullessaan muutoksia?
  • Mikä on kotona nyt hyvin/kunnossa?
  • Mitä unelmia sinulla on asumisen suhteen?

Keskustelun jälkeen perehdytään asumisratkaisuihin aiheeseen johdattelevan nettiluennon avulla. Luennon voi näyttää tietokoneeseen yhdistetyltä isommalta näytöltä. Varmista, että äänentoisto toimii. Jos nettiluentoa ei voida toistaa, yhdistyksen vapaaehtoinen martta voi esitellä aihetta diaesityksen avulla. (liite).

Videon tai luennon päätteeksi marttaillassa tehdään yhdessä Asumisen pikatesti (kesto noin 10-15 minuuttia). Asumisen pikatestin voi tehdä omalla mobiililaitteella osoitteessa saaennakoida.fi. Jos ryhmäläisten käytössä ei ole sopivaa älypuhelinta testin voi tehdä tukiaineiston avulla.

Martta-ilta päätetään yhteiskeskusteluun, jonka voi käydä ryhmän koosta riippuen joko koko ryhmän kesken tai pareittain.

  • Millaisen tuloksen sait?
  • Oliko sinulla useampia ”punaisia” kohtia (puutteita asumisen suhteen)?
  • Mihin jatkotoimenpiteisiin aiot ryhtyä omalla kohdallasi/läheistesi kohdalla?

Asumisen ennakointiin voidaan voidaan tutustua myös Asumissuunnitelman tee-se-itse-aineiston ja Blogitarinoiden avulla. Blogeissa on monia vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin asumisesta.