| |

Ahti suo nyt antejaan

Suomalaiset tuntevat hyvin suosituksen syödä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Siksi onkin yllättävää, että kuluttajatutkimusten mukaan vain yksi kolmasosa suomalaisista syö suositusten mukaisesti. Samaan aikaan kuitenkin 80 prosenttia kuluttajista kertoo haluavansa lautaselleen kalaa nykyistä useammin.

Me Pro Kalassa tartuimme tähän toiveeseen. Omistamme kalalle nyt kokonaisen kuukauden, toukokuun! Kalakuussa, eli toukokuussa, haastamme kaikki suomalaiset syömään kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa.
Olemme koonneet Kalakuu.fi -sivulle vinkkejä, linkkejä ja kalareseptejä helpottaaksemme suomalaisten arkea ja kalansyöntiä. Kutsumme myös Martat mukaan osallistumaan ja viestinviejiksi. Meillä Suomessa, tuhansien järvien maassa, on myös tuhansia tapoja valmistaa ja syödä kalaa, joten kalan syöminen kaksi kertaa viikossa pitäisi onnistua helposti! Kalakuun viettämiseen tarvitaan vain päätös osallistua.
Toukokuu valittiin Kalakuuksi, koska näin keväällä eletään suomukalan parasta sesonkia. Kurkkaamalla pyydetyn kalan sesonkikalenteria huomaa, että tähän aikaan Ahti suo antejaan todella monipuolisesti.

Kalaa kaikille kukkaroille

Kauppojen kalatiskeiltä löytyy valikoimaa eri hintaluokissa. Säilykkeistä, pakasteisiin ja tuorekalaan. Sesonginmukaisuus kannattaa, sillä kun saatavuus on parhaimmillaan, on myös hinta edullisimmillaan.
Kalatiskillä kilohintoja tutkaileva huomaa, että kokonaisena myytävän kalan hinta on huokeampi kuin fileen. Syy on yksinkertainen: fileessä on vain kalan syötävää osaa, sen valmistaminen vaatii enemmän työtä, ja tämä näkyy luonnollisesti hinnassa. Tässä kohtaa ammattitaitoiset martat voivat auttaa suomalaisia, jotka haluavat oppia itse käsittelemään kalaa. Kalakurssit ja materiaalit ovat todella kysyttyjä. Kalan käsittelyn oppiminen käy helpommin, kun taidon opetteluun saa ohjausta ja kannustusta.
Jos tuuri käy, kokonaisesta kalasta valmistetun fileen hinta voi olla jopa edullisempi kuin valmiin fileen. Perkeitä ei missään nimessä kannata heittää pois: keitä perkeistä herkullinen kalaliemi! Lientä ei tarvitse käyttää heti, vaan sen voi säilöä pakastamalla.

Miksi kalaa pitäisi syödä kaksi kertaa viikossa?

Kala on terveellistä. Säännöllinen kalan käyttö ehkäisee riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kalan D-vitamiini kohentaa elimistön immuunipuolustusta ja kalasta saa myös proteiinia ja hivenaineita. Kala siis tekee hyvää terveydelle monella tavalla.
Kala on herkullista, helppoa ja terveellistä, mutta myös ympäristön kannalta erinomainen vaihtoehto. Kirjolohta on kasvatettu Suomessa jo lähes viisikymmentä vuotta ja kasvatusmenetelmät ovat kehittyneet huimasti tuona aikana. Itämeren kokonaisravinnekuormituksesta kalankasvatuksen osuus on alle kaksi prosenttia.
Kalastus on tehokkaimpia tapoja hoitaa vesistöjämme. Ammattikalastus poistaa vuosittain Suomen vesistöistämme noin 600 tonnia fosforia ja yli 3 000 tonnia typpeä. Kalastus myös tasapainottaa kalakantoja, ja ostamalla ammattikalastajan pyytämää kalaa, tuet suomalaista työtä.
Haastamme kaikki suomalaiset syömään kalaa kaksi kertaa viikossa Kalakuun ajan, mieluimmin ympäri vuoden.

Tervetuloa Kalakuun viestinviejäksi! Osallistua voi vaikkapa jakamalla vinkkejä ja reseptejä SoMessa tunnisteella #kalakuu ja #martat sekä haastamalla mukaan kaikki ystävät, tuttavat ja yhteistyökumppanit!

Kalaisaa kevättä ja herkullista Kalakuuta!

Katriina Partanen
Pro Kala

Nappaa marta.fi:n kestävät kalaohjeet!

Kala-paprikapiiras

Silakkapihviburgerit

Ahvenfileet ja hernesose