Juhlavuoden leivonnainen on Martan marjalotta

Marttojen 125-vuotisjuhlapöytään nostetaan kaunis marjalotta, joka hurmaa raikkaalla marjaisuudellaan. Lotan voi valmistaa jo juhlia edeltävänä päivänä, ja koristeeksikin riittävät kotoisat marjat tai syötävät kukat.

Charlotte Russe, eli suomalaisittain sarlotta tai lotta, on alkujaan tiettävästi ranskalaisen kokki-kondiittori Antonin Carêmen luomus. Suomessa tunnettu versio, jossa kermahyytelöä peittää kerros kääretorttuviipaleita, on kulkenut myös nimellä Charlotte Royale. Oli nimi mikä hyvänsä, todellisen retroherkun tavoin ”lotta” tekee aika ajoin paluun ruokakirjoihin ja reseptinostoihin.

1800-luvulla charlotan täytteenä oli usein omenaa, sittemmin yleisesti vadelmaa. Martan marjalotta maistuu kotimaisilta metsämarjoilta, puolukalta ja mustikalta, ja täytettä raikastavat rahka ja tuorejuusto. Kiireinen leipuri voi myös oikaista ja käyttää kaupan valmista kääretorttua. Tärkeintä on yhteisen juhlapöydän ääreen kokoontuminen. Hyvää ja maistuvaa juhlavuotta, Martat!

Martan marjalotan ohjeen löydät reseptipankista.