Kaikkea kohtuudella

Luonnonvarojen ylikulutus on merkittävimpiä syitä luonnon monimuotoisuuden häviämisen ja ilmastonmuutoksen taustalla. Tällä hetkellä kulutamme luonnonvaroja yli maapallon kantokyvyn.

Ylikulutus ja kohtuullistaminen

Suomalaisen keskimääräinen materiaalinen ”jalanjälki” on noin 40 tonnia vuodessa henkeä kohti. Kestävä materiaalikäyttö olsi 6-8 tonnia vuodessa. Elämä yhden maapallon resursseilla edellyttää suomalaisilta luonnonvarojen käytön pienemistä arviolta kolmannekseen. Kuten hiilijalanjäljessä, myös materiaalijalanjäljessä on suurta vaihtelua yksilöiden välillä. Muun muassa tulotasolla on merkitystä materiaalijalanjälkeen.

Osa ylikulutuksen merkeistä näkyy Suomessa, mutta suomalaisten kulutuksella on merkittäviä vaikutuksia myös muualla maailmassa. Monien kuluttamiemme tuotteiden raaka-aineet ovat peräisin ulkomailta, jolloin ylikulutuksemme seuraukset näkyvät muualla maailmassa esimerkiksi maailman köyhimpien ihmisten ympäristössä metsäkatona, kuivuutena, maaperän köyhtymisenä ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisenä.

Kun pyrimme kohtuullistamaan luonnonvarojen kulutusta, on yksilön kannalta tärkeää, että olemassa olevista tavaroista pidetään huolta ja uutta hankitaan vain harkiten. Kotitalouksissa luonnonvarojen kulutusta aiheuttavat erityisesti asuminen, liikenne ja ruoka. Luonnonvarojen kulutusta on vähennettävä merkittävästi myös näillä osa-alueilla.

Tehtäviä

Pohdi kulutustasi oheisten tehtävien avulla. Voit hyödyntää tehtäviä marttaillassa tai tehdä itsellesi muistiinpanoja kotona.

  1. Mitkä tavarat ovat sellaisia, joista haluaa pitää huolta ja jotka korjataan yhä uudelleen? Millaisia tavaroita ei tule korjattua? Onko sellaisia tavaroita, joita ei enää tule käytettyä, vaikka ne olisivat ehjiä ja käyttökelpoisia? Marttailtaan jokainen voi tuoda itselleen rakkaan tai merkityksellisen tavaran, jota huolletaan tuunataan ja korjataan vuodesta toiseen. Pohtikaa ja keskustelkaa oheisista kysymyksistä ja tavaroista.
  2. Toisinaan kestotuotteiksi tarkoitetut tavarat ovatkin kuluttajille kertakäyttöisiä (esimerkiksi pikamuoti). Tunnistatko tällaisia tuotteita? Mitä yhteistä niillä on? Mitkä ominaisuudet tekevät kestämään tarkoitetuista tuotteista kertakäyttöisiä?
  3. Kuinka usein ostat vain tarpeeseen? Kuinka usein ostat mainonnan takia tai mielihyvän, vaihtelun ja virkistyksen vuoksi?
  4. Miten korvaat tai vähennät kertakäyttötuotteiden kulutusta? Ostatko kahvin tai lounassalaatin omaan kestokuppiin tai -rasiaan? Käytätkö kestokassia ja kestohedelmäpussia kauppareissulla? Suositko tekstiilejä ja vaatteita, jotka on tehty kestämään?