Iloisempaa ja vastuullisempaa vappua!

Vappu on ilon ja kevään karkelointia. Samaan aikaan se on vuoden roskaisin juhla. Mitä lempeämmin aurinko juhlijoita hellii, sitä enemmän kaduille ja puistoihin jää juhlijoiden jäljiltä jätettä.

Keräsimme vinkkilistan, jonka avulla teet vapustasi vastuullisemman:

Käytä kestokassia: Pakkaa vappuostokset ja piknikin herkut kestokassiin.

Vältä kertakäyttöastioita: Suunnittele eväät piknikille niin, ettet tarvitse erillisiä kertakäyttöastioita. Esimerkiksi paperiin käärityt täytetyt leivät tai patongit ja hedelmäpaloista kootut vartaat ovat näppäriä herkkuja.

Kerää omat roskasi – ja auta muita: ota mukaasi muutama pussi roskia varten. Voit lajitella roskat eri pusseihin tai antaa ylimääräisen pussittomalle piknik-naapurille.
Karkki- ja sipsipussit toimivat myös roskapusseina.

Älä jätä pulloja jälkeesi: Palauta pullot kauppaan – pullonpalautusautomaatti ottaa vastaan myös kuohuviinipullot. Puistoissa ja luonnossa rikkoontuneet pullot aiheuttavat vaaraa sekä eläimille että ihmisille.

Valitse mieluisin: tarvitsetko iloiseen vappuun vappuhuiskan, foliopallon, hassun hatun, serpentiiniä ja muovisen torven? Osta vähemmän, valitse suosikki ja nauti ystävien ja perheen seurasta.

Pukeudu väreihin: Valitse serpentiinin sijaan värikäs huivi kaulaasi tai ota värit mukaan koko juhla-asuusi.

Vapun jälkien lajittelu:

Munkkirasva roskiin!

Munkinpaistosta jäänyt rasva ei kuulu viemäriin. Paperiin imeytettynä sen voi laittaa biojätteeseen, suuret määrät pakattuna sekajätteeseen.

Pidä pallosta kiinni!

Älä jätä vappupalloa luontoon. Tyhjentynyt foliopallo lajitellaan sekajätteeseen, sillä se on materiaaliltaan muovia ja alumiinia. Käytettyä foliopalloa voi hyödyntää askartelussa tai vaikkapa lahjan paketoinnissa.

Serpentiini on paperia, mutta kuuluu silti sekajätteeseen. Suihkuserpentiini on myös sekajätettä, mutta sen pakkaus eli ponnekaasupullo on vaarallista jätettä.