Tekstiilituholaiset ja lutikat

Tekstiilituholaiset

Tekstiilituholaisten esiintyminen ei aina ole riippuvainen siisteydestä, mutta helpommin ne elävät ja lisääntyvät epäsiistissä ympäristössä. Siksi tuuleta, ravistele ja pese tekstiilejä ja imuroi vaatekaapit säännöllisesti. Älä säilytä vaatteita lattioille ja pitkään likaisina tai kosteina kaapissa. Näin ehkäiset mm. koiperhosten, vyöihrakuoriaisten ja turkiskuoriaisten tuhoja. Sokeritoukatkin saattavat vioittaa tekstiilejä. Jos löydät tekstiileistä reikiä, toukkien koteloiden kuoria tai näet toukkia tai kuoriaisia, on syytä ryhtyä toimiin.

Toimi näin

  • Tyhjennä kaapit. Pese kuumaa pesua kestävät tekstiilit 60-asteessa tai pakasta vähintään – 20-asteessa viikon ajan. Voit myös viedä tekstiilit omaan saunaasi. Älä pinoa niitä vaan ripusta ne kuiville lauteille tai laita roikkumaan metalliselle vaaterekille. Anna lämpötilan nousta vähintään 60-asteeseen asteeseen ja pidä vaatteet siellä vähintään kaksi tuntia. Varo, ettei tekstiilit putoa kiukaalle.
  • Imuroi ja pyyhi yleispuhdistusaineliuoksella kostutetulla liinalla vaatekaapin pinnat, lattiat, lattialistat, nurkat ja laatikot huolellisesti.
  • Vie lähellä olevat matot ulos, ravistele ja tuuleta tai imuroi matot perusteellisesti myös alapuolelta.
  • Vaihda pölypussi ja vie vanha pussi roskiin.
  • Käytä tuholaistorjunta-ainetta, joka sisältää pyretriiniä. Sumuta ainetta kevyesti tuholaisten piilopaikkoihin, hyllyihin, rakoihin tms. Noudata aina tarkasti aineiden pakkausten käyttöohjeita.
  • Vaatetuholaisten torjunta voi olla vaikeaa, koska toukat asustavat rakenteissa, kuten välipohjan täytteissä, jalkalistojen ja lattiapäällysteiden alla. Jos et pääse omin konstein tuholaisista eroon, ole yhteydessä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön. Joskus kaikki huoneistot pitää käsitellä yhtä aikaa ammattilaisten voimin.

Lutikka

Lutikka on syöpäläinen eli hyönteinen, joka tarvitsee ihmisten tai muiden nisäkkäiden verta ravinnokseen. Matkustelun lisääntymistä pidetään yhtenä syynä lutikoiden leviämiselle. Aikuinen lutikka on 5–8 millimetriä pitkä. Se on leveä, litteä ja ruskeahko hyönteinen. Taka- ja alaosa ovat soikeita ja litistyneitä.

Lutikat voivat päivisin piileskellä esimerkiksi patjojen saumoissa, sängyn koloissa ja päätylevyissä, irtoilevien tapettien takana, valokatkaisijoissa, mattojen alla, jalkalistojen takana, seinien halkeamissa ja putkien läpivienneissä. Lutikat jättävät verijälkiä lakanoihin. Merkkejä voi olla myös tummat tai mustat ulostepisteet lakanoissa, patjoissa tai sängyn jaloissa. Luteen purema voi aiheuttaa kutisevia paukamia. Paukamat sijaitsevat usein raajoissa ja niitä on muutama aivan lähekkäin.

Toimi näin

  • Esineet ja tekstiilit, jotka kestävät lämpökäsittelyä, voi viedä +70-80 asteisiin saunaan pariksi tunniksi.
  • Lutikan kaikki kehitysasteet kuolevat viikossa, jos pakastimen tai ulkolämpötila on vähintään -18 astetta.
  • Pese vuodevaatteet ja muut kuumaa vettä kestävät vaatteet 60 asteessa.
  • Lutikat leviävät helposti. Ole heti yhteydessä huoltoyhtiöön ja tee ilmoitus lutikoista. Lutikoiden hävittäminen saattaa vaatia ammattilaistorjuntaa.