Pakastimen valinta ja sulatus

Pakastin kaipaa sulattamista, kun sisäpinnat ovat kauttaaltaan huurrekerroksen peittämiä. Pakastimen takaosa pitää imuroida kerran vuodessa.

Mieti näitä, kun ostat uutta pakastinta

 • Jos käytät paljon pakastinta, säilöt ja valmistat ruokia varastoon, kannattaa hankkia erillinen suuri pakastin.
 • Jos pakastin on sinulle vain valmisruokien tai ainesten lyhytaikainen säilytystila, mieti tarvitsetko erillistä pakastinta vai riittääkö sinulle jääkaappi-pakastin yhdistelmä tai suuri pakastinlokero.
 • Yksi laite kuluttaa vähemmän kuin kaksi suurta laitetta.

Kylmälaitteiden energiatehokkuus mitataan nykyään luokissa A-G. Valitse A tai B luokkaa ostaessasi uutta kylmälaitetta.

Vinkkejä pakastamiseen

 • Kun pakastat suurehkoja määriä, kytke pakastuskytkin päälle jo edellisenä päivänä pakastuslämpötilan (-24 C) saavuttamiseksi.
 • Pakkaa tuotteet tiiviiseen, kullekin tuotteelle soveltuvaan materiaaliin.
 • Annostele tuotteet sopiviin kertakäyttöeriin. Merkitse pakkauksen päälle sen sisältö ja pakkauspäivä.
 • Pane elintarvikkeet pakastimeen hyvin jäähdytettyinä.
 • Siirrä pakastin säilytyslämpötilaan (-18 C) noin vuorokauden kuluttua.
 • Tarkkaile, ettei pakastimen lämpötila nouse yli -18 asteen. Tämä heikentää ruokien makua ja ravintopitoisuutta.

Automaattisulatteinen pakastin

Pakastimeen, joka on automaattisulatteinen, ei nimensä mukaisesti kerry huurretta. Vaikka pakastimen seinissä ei olisikaan huurretta, pakasteiden pintoihin sitä yleensä kertyy. Pakasteet kannattaa käydä säännöllisesti läpi ja järjestää ne laatikoihin uudestaan.

Pakastimen sulatus

 1. Sulata pakastin viimeistään silloin, kun huurrekerros on paksumpi kuin puoli senttiä.
 2. Pane laite pakastuskytkennälle hyvissä ajoin ennen sulattamista, näin pakasteet ovat kylmempiä ja kestävät sulatusvaiheen paremmin.
 3. Kytke pakastimesta virta pois. Jos kyseessä on jääkaappipakastin, myös jääkaappi kytkeytyy pois päältä. Jääkaapin ovea ei kannata avata, jotta se pysyy viileänä sulatuksen ajan.
 4. Nosta korit pakastimesta tai lado pakasteet esimerkiksi sanomalehdillä vuorattuihin pahvilaatikoihin tai kylmälaukkuihin. Peitä korit huovilla tai sanomalehdillä. Talvella voit viedä pakasteet ulos, esimerkiksi parvekkeelle.
 5. Tee tyhjennyksen aikana inventaario pakastetuista tuotteista ja lajittele ne omiksi ryhmikseen.
 6. Jätä pakastimen ovi tai kansi auki. Jään sulamista voi nopeuttaa laittamalla lämminvesiastian pakastimeen. Sulatusta voi jouduttaa myös keräämällä jäälevyt pois ennen kuin ne sulavat vedeksi. Ole varovainen ettet riko seiniä tai jäähdytysputkia. Pakastimen pohjalle sulanut vesi ohjautuu pohjassa mahdollisesti olevan aukon tai pohjatason etureunassa olevan kourun kautta pakastimen ulkopuolelle laitettuun astiaan. Muussa tapauksessa vesi kerätään laitteen pohjasta. Jos vettä on paljon voi kauhoa sitä pois, muussa tapauksessa imeytä vettä pyyhkeisiin.
 7. Pyyhi pakastin sisältä astianpesuaineveteen kostutetulla siivousliinalla. Pese irto-osat. Pyyhi myös ulkopuoli ja pakastimen takaosa.
 8. Anna pakastimen kuivua ja tuulettua.
 9. Kytke pakastin pakastuskytkennälle. Laita pakasteet takaisin pakastimeen. Pakastimen säätö palautetaan säilytyskytkennälle, kun pakastimen sisälämpötila on -18 astetta.

Mikäli otat pakastimen joksikin aikaa pois käytöstä, pidä kansi tai ovi auki ummehtumisen estämiseksi.