Sokeritoukat ja muurahaiset

Sokeritoukat

Sokeritoukat viihtyvät kosteissa ja lämpimissä tiloissa, kuten kylpyhuoneessa ja keittiöissä viemäreiden läheisyydessä. Ne liikkuvat lähinnä öisin, ja piiloutuvat nopeasti valojen syttyessä. Sokeritoukat liikkuvat tilasta toiseen putkien kautta ja ne pääsevät hajulukkojen läpi.

Sokeritoukkia voi häätää kaatamalla kiehuvaa vettä kaikkiin viemäreihin. Lisäksi kannattaa imuroida kosteiden tilojen ja keittiön listat, nurkat, saumat ja raot. Vie pölypussi roskiin. Tarvittaessa voit käsitellä illalla pyretriinipitoisella aineella ne kohdat, joissa sokeritoukkia näkyy (esim. lattiakaivot).

Sokeritoukista on harvoin mitään oikeaa haittaa, mutta ne voivat vahingoittaa tekstiilejä. Jos sokeritoukkia esiintyy huomattavan paljon, voi olla kyse kosteusvauriosta. Sokeritoukat eivät viihdy kuivissa ja hyvin ilmastoiduissa tiloissa. Ota tarvittaessa yhteys huoltoyhtiöön tai isännöitsijään.

Muurahaiset

Muurahaiset ovat usein harmittomia ulkoilmahyönteisiä. Joskus niitä kuitenkin eksyy sisätiloihin, jolloin kannattaa aloittaa selvittämällä, mikä ne sinne houkutteli. Ruoat kannattaa pitää suojattuna, makeat aineet tiiviissä rasioissa sekä keittiö siistinä murusista. Talojen reunustat kannattaa pitää vapaana puupinoista ja kasvi-istutuksista.

Sokerimuurahainen eli mauriainen on yleinen vieras sisätiloissa keväisin ja kesäisin. Se on pieni ja musta. Niiden pesä on usein ulkona nurmikossa tai laattojen alla, mutta saattaa olla myös rakennuksessa. Jos pesä on rakennuksessa, kannattaa torjumiseen hankkia ammattiapua. Jos pesä on ulkona, selvitä mistä muurahaiset tuleva sisälle ja pyri estämään niiden kulku, esimerkiksi muurahaissirotteen avulla. Hävitä ne sisätiloista ja mahdollisesti elintarvikkeista. Voit asettaa keittiöön makeita muurahaisansoja, esimerkiksi hunajasta siirapista, mehusta tai sokerivedestä. Jos edellä mainitut keinot eivät toimi, voit kokeilla muurahaisrasioita, tuhohyönteissumutteita tai muita muurahaisiin tehoavia tuotteita.

Faaraomuurahainen viihtyy korkeissa lämpötiloissa, ja ne saattavat esimerkiksi aiheuttaa oikosulkuja päästessään sähkölaitteisiin. Faaraomuurahaisen tunnistaa keltaisesta värityksestä. Niiden pesiä voi olla useita rakennuksen sisällä. Ota yhteyttä isännöitsijään tai tuhohyönteistorjuntaa tekeviin yrityksiin, sillä lajin torjunta on vaikeaa ja vaatii ammattilaisen apua.

Hevosmuurahainen elää usein metsissä, mutta voi siirtyä pesimään myös rakennuksiin, jolloin se jyrsii puurakenteisiin tilaa pesälle. Hevosmuurahainen on iso ja väritykseltään musta ja punaruskea. Työläisten lisäksi niitä on siivekkäitä koiraita ja naaraita. Pesä täytyy löytää, puhkaista ja ruiskuttaa. Torjunta kannattaa kohdistaa myös muurahaisten kulkureiteille, esimerkiksi muurahaissirotteilla. Vioittuneet puuosat vaihdetaan uusiin.